Štvrtok 25.4.2024   oslavuje Marek zajtra pozýva na pivo Jaroslava

6984 podnikov 

Ponuka pív
Vlastné pivo 0,83
Vlastné pivo tm 12 st 0,83
Hodnotenie
Celkový dojem, atmosféra
Kvalita obsluhy
Čistota vzduchu
Charakteristika
Jedlo
jedlo: super jedlá
veľkosť: viac ako 40 stolov
veľký stôl: ÁNO
Kontakt
Náměstí č. 5 , Štramberk
tel: +420 556 813 710
Otváracie hodiny
Pon: 
10oo - 22oo
Utr: 
10oo - 22oo
Str: 
10oo - 22oo
Štv: 
10oo - 22oo
Pia: 
10oo - 24oo
Sob: 
10oo - 24oo
Ned: 
10oo - 22oo
Aktualizácia

Městský pivovar Štramberk

http://www.kamnapivo.sk/cesko/mestsky-pivovar-stramberk/P33y8/

piváreň
(Minipivovar Štramberk)
Kontakt, otváracie hodiny, ceny: pozri pravý stĺpec...
Ďalším mestom pivárov sa v roku 2005 stal Štramberk. Dovtedy lákal hlavne dreveničkami či hradom Trúba, no odvtedy vábi aj penivým mokom. Naposledy sa v Štramberku varilo pivo v roku 1854. Pivovar stojaci uprostred námestia zbúrali o štrnásť rokov neskôr a na miestne pivo ostali len spomienky a studňa. Do varenia sa po rokoch pustil ostravský podnikateľ Pavel Šmíra. Ten si mestečko zamiloval, kúpil a opravil niekoľko domov, zorganizoval veľa kultúrnych akcií a svoje ďalšie plány nijako neskrýval. "Do troch týždňov budem mať rokovanie s dodávateľmi technológie pivovaru. Plánujem názov Štramberské pivo, ale ešte neviem, koľkostupňové bude. Sľubujem však kvalitu," povedal v septembri 2004. Malý pivovar budoval v suteréne domu na námestí, kde bola reštaurácia Apolo. "V sklepe zostala zasypaná studňa. Obnovím ju a potom využijem k odberu pitnej vody," dodal Šmíra. Najskôr mu však museli povoliť používanie názvu Štramberské pivo.

Slávnostné otvorenie Štramberského pivovaru sa uskutočnilo 21.-22. mája 2005. V bohatom programe vystúpila na pódium vedľa pivovaru na námestí ako hlavný hosť skupina Buty. Pivo za špeciálnu cenu sa čapovalo tiež na námestí - pripravených bolo 4 000 litrov piva, 1 000 porcií pivného gulášu na každý deň, domáce údeniny, zabíjačkové špeciality atď. Z Ostravy bol vypravený historický parný vlak.

Pivovar je situovaný na námestí v Štramberku do jedného z bývalých meštianskych domov s historickým právom "várečným". Vlajkovou loďou pivovaru je svetlý nefiltrovaný ležiak (kvasničák) plzeňského typu Trubač - názov si v súťaži vybrali sami obyvatelia Štramberku - čapuje sa do 0,5 l a 0,3 l sklenených džbánkov typu Habsburg. Druhým pivom, ktorý v pivovare varia je The Troobacz - čierný ležiak typu stout zo štyroch druhov sladu - čapuje sa do 0,4 l sklenených džbánkov typu Salzburg.

Dňa 21.5.2005 sa teda do Štramberka po 150 rokoch vrátila pivovarnická tradícia. Z nového Městského pivovaru na námestí vyviezol presne napoludnie čerstvo menovaný vrchný sládek Marek Pietoň prvý súdok nového štramberského piva. Zrodenie nového piva Trubač uvítali potleskom tisíce ľudí. Na otvorení nového minipivovaru sa do Štramberka zišli davy nielen z okolia, znalci a milovníci piva sem dorazili z južnej Moravy, z Čiech. "Hneď sme si overili, ako funguje pivná turistika," pochvaloval si sládek Pietoň. Ľudia totiž prišli nielen ochutnávať, ale dorazili aj zberatelia pivných tácok, etikiet, suvenírov. A stovky ľudí si chceli prejsť maličkú prevádzku nového pivovaru, ktorý je otvorený aj pre exkurzie. V pivovarskej hospôdke sa Trubač ešte nečapoval, ľudia si ho mohli kupovať v okolitých stánkoch a výčapoch. "Záujemcov o posedenie by bolo oveľa viac než koľko máme miest," vysvetľoval sládek. Aj tak pivovarom prešli dve tisícky ľudí a vypilo sa vyše 3500 litrov Trubača. Nové štramberské pivo prišiel pokrstiť Stanislav Bernard, s ktorým sa štramberský investor Šmíra na začiatku radil. "Máte tu najkrajší minipivovar, aký som kedy videl," vyhlásil známý propagátor a ochranca malých nezávislých pivovarov Bernard. Aj zástupcovia pražskej firmy, ktorá pre štramberskú prevádzku dodávala pivovarnickú technológiu, vyhlasovali: "Robili sme tu krásnu prácu, pretože pre tento pivovar máte krásný objekt na krásnom námestí. Chceli sme tu pre vás vyrobiť niečo extra a myslíme si, že sa to podarilo.“ Najspokojnejší ale mohol byť nový vrchný sládek Marek Pietoň, ktorý si v Štramberku splnil svoj dávny sen. „Nie som vyštudovaný sládek, ale pivo mám od mladosti rád a roky som sa oň zaujímal. Vzťah k nemu máme aj v rodine, uchovávame ako pamiatku historický recept na pivo po babičke mojej ženy, ktorá bola hostinská. Takže ma táto nová práca mimoriadne teší," zdôveril sa.

O sládkovi
Marek Pietoň síce prešiel mnohými zamestnaniami, ako sládek sa však vrátil k svojej celoživotnej láske. Jeho spolupracovníci totiž dobre vedeli, že svoje prvé pivo uvaril už omnoho skôr. A to bez špeciálnych škôl a v pomerne mladom veku. „Pivo je jeho celoživotné hobby. Od štrnástich rokov si varil pivo vo vani u babičky,“ povedal o Markovi Pietoňovi šéf pivovaru Václav Žila. To sládek zmierňoval. „Tak skoro to nebolo, ale raz som našiel u svojej ženy návod jej babičky, ako varila za vojny takzvané „šizené“ pivo. Jediné, čo tam chýbalo, bol chmeľ. Nakoniec som natrhal divoký chmeľ a uvaril som prvé pivo. Lenže som tam dal bežné kvasnice do pečiva a tak sa to prvýkrát nepodarilo,“ hovorí sládek. Neúspech ho ale neodradil. Naopak. Začal sa zaujímať, ako to starí pivovarníci robili. Vo vedeckej študovni našiel recepty na pivo v odborných knihách a začal variť pivo, ktoré už s uznaním pili aj jeho priatelia. „Začalo ma to veľmi baviť. Zistil som, že naša stará sládkovská škola bola kedysi uznávaná vo svete a českí sládkovia doslova usporadúvali misie a učili variť pivo v mnohých krajinách,“ hovorí pyšne Marek Pietoň. Keď podnikateľ Šmíra hľadal sládka, siahol práve po ňom. Z muža mnohých povolaní a sládka-samouka sa stal zapálený študent u profesionálov. „Mal som veľké šťastie, že som stretol flekovského sládka. Od neho som sa naučil variť čierne pivo, len ho robím horkejšie, pretože ľudia v tomto kraji tiahnu viac k silnejšiemu a horkejšiemu pivu,“ hovorí sládek. Muž, ktorý v mladosti nedoštudoval geológiu na ostravskej VŠB, je vo svojom živli. „Je to prvýkrát, čo pri práci cítim, že som hrdý na príslušnosť k pivovarníckemu cechu. Je to poctivé remeslo s tradiciou a cítim z neho stavovskú česť,“ hovorí.

O pivovare
Budova pivovaru bola rozdelená do šiestich častí: Minipivovar, Městský pub, Pivovarská restaurácia, Kamenný šenk, Terasa, Disco&Sport Klub Apollo.
Oplatí sa navštíviť podzemné priestory reštaurácie zvanej Gotický sklep s klenutými stropmi, kamennými stenami a drevenými stolmi. Podzemné priestory sú rozsiahle. Nájdete tu intímne zákutia no aj vínny sklípek. Pivovarnícky nadšenec si nezabudne prehliadnuť historické fotografie zo starých pivovarov a exponáty malého pivovarníckeho múzea. V ňom uvidíte staré pivovarnícke sudy, plničky starých fliaš, keramické, cínové nádoby na pivo a mnoho ďalších zaujímavých exponátov. Prehliadnuť si môžete aj pradávnu studňu.

O pive
Sortiment pív se ustálil na nefiltrovanom svetlom (Trubač) a tmavom ležiaku (the Troobacz). Veľký ohlas zaznamenalo ochutené „Valašské trnkové pivo“ - tmavý ležiak s príchuťou slivky, ktorý tu chceli produkovať len vynimočne, ale dopyt po tomto ojedinelom druhu bol zvlášť v letných mesiacoch dosť vysoký, takže ho čapujú prevážne počas o víkendoch. Upustili od výroby višňového a banánového piva.
Ponuka piva
0,4 l, TROOBACZ 12° (tmavý nefiltrovaný ležák flekovského typu) 25,- Kč, 0,3 l, TRUBAČ 12° (světlý nefiltrovaný ležák plzeňského typu) 21,- Kč, 0,5 l, TRUBAČ 12° (světlý nefiltrovaný ležák plzeňského typu) 25,- Kč.
Jedlá a nápoje
Nakladané "tvarůžky" s cibuľou na chlebe a maslom 1 ks/20,- Kč, chlieb s palivcom a cibuľou 1 ks/20,- Kč, chlieb s mandľami 1 ks/10,- Kč, domáca sekaná s horčicou a kyslou uhorkou 100 g/36,- Kč, domáca tlačenka s octom a cibuľou 100 g/28,- Kč, domáca klobása papriková alebo cesnaková s chrenom 1 ks/30,- Kč, domáca kačacia paštéta s morčacou pečienkou a brusnicami 75 g/40,- Kč, viedenské párečky s dijonskou horčicou 2 ks/26,- Kč, horúce domáce oškvarky 100 g/15,- Kč, praclík 1 ks/5,- Kč, pivný guláš 150 g/60,- Kč, plátok údenej šunky s lekvárovou pivnou omáčkou 150 g/79,- Kč, morčacie medailónky na pive a šampiónoch so smotanou 150 g/79,- Kč, bravčové ragú s pivom, dijonskou horčicou a cibuľou 150 g/79,- Kč, bravčová kotleta na segedínsky spôsob s pivom 150 g/79,- Kč, teľací viedenský rezeň 200 g/110,- Kč, vyprážané marinované kuracie rezne 150 g/79,- Kč, treska v pivnom cestíčku s citrónom 150 g/59,- Kč, camembert s údenou šunkou vyprážaný v pivnom cestíčku 150 g/69,- Kč.
Tequila Caslo Viejo Repos 60,- Kč, Toussaint Coffee 35,- Kč, Tullamore 50,- Kč, METAXA ***** 50,- Kč, Tequila Rosse 50,- Kč, Tequila Caslo Viejo Bianco 50,- Kč, Fernet 8000 25,- Kč, Becherovka 30,- Kč, Slivovice Jelínek 35,- Kč, Fernet Stock 25,- Kč, Fernet Stock Citrus 25,- Kč, Vodka 25,- Kč, Vodka Puschkin 25,- Kč, Vodka Ruskiy Standart 35,- Kč, Tuzemák 25,- Kč, Griotka 25,- Kč, Myslivec 25,- Kč, Finlandia vodka 40,- Kč, Beefeater Gin 40,- Kč, Tequilla 50,- Kč, Johnie Walker 50,- Kč, Grants Whisky 50,- Kč, Four Roses 50,- Kč.
Ponuka vína
Vína biele podľa ponuky: 0,1 l/20,- Kč, 0,75 l/150,- Kč, vína červené podľa ponuky: 0,1 l/20,- Kč, 0,75 l/150,- Kč.
Ako sa tam dostať
Štramberk sa nachádza na severnej Morave asi 3 km od centra mesta Kopřivnice (jej takmer jeho súčasťou). Približne 12 km od Nového Jičína. Minipivovar nájdete bez problémov na námestí.


Údaje o podniku


Posledná zmena:  
8.3.2018, 10:28
Števo Nemlaha
Založenie:  
21.10.2008, 15:40
maker
Editor:  
marek

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále