Piatok 22.11.2019   oslavuje Cecília zajtra pozýva na pivo Klement

6966 podnikov 

7. homebrewers meeting - Šumná vrana 2019

http://www.kamnapivo.sk/webtron/7-homebrewers-meeting-sumna-vrana-2019.html

28. august 2019, 21:45
Peter Bognár
7. homebrewers meeting - Šumná vrana 2019

 

Vážení priatelia, domovariči piva

Košická domovaričská divízia organizuje s tradičnou podporou pubu Pokhoi

už siedmu degustačná súťaž doma uvareného piva



 Šumna vrana 2019

 


Tentoraz meníme koncepciu tak, aby súťažiaci sa mohli osobne stretnúť a vedeli priniesť svoje vzorky piva v deň súťaže. Preberanie súťažných vzoriek bude aj 19. 10. 2019 (sobota, teda aj v deň súťaže) v čase od 09.00 do 11.00 hodiny. Vyhlásenie výsledkov sa uskutoční o 17.00 hodine v priestoroch podniku Pokhoi.

 



1. Súťaž sa bude konať v sobotu 19. 10. 2019 (od 09.00 do 17.00 hodiny) v priestoroch pubu Pokhoi, Hlavná 22, 040 01 Košice.

2. Súťaž má stanovené nasledovné kategórie podľa BJCP (2015):


- A. Witbier, podľa BJCP 24A. (2015),  1D. American Wheat Beer  a  23A. Berliner Weisse 
- B. Experimental Beer – Slovak Herbal Ale – (upravená verzia kategórie z BV 2016)

3. Súťažné vzorky pív budú hodnotiť degustačná komisia zložená z pivovarníckych odborníkov, someliérov, degustátorov ratebeer, Biela vrana a fanúšikovia skutočného piva. Hodnotenie vzoriek bude podľa doporučení BJCP. Pripúšťa sa rovnosť bodov, v tom prípade môže byť udelených viacero rovnakých umiestnení. 

4. Súťaže sa môžu zúčastniť všetci slovenskí domáci variči piva, ktorí v deň súťaže dovŕšili minimálny vek 18 rokov. Jeden domovarič piva môže prihlásiť maximálne jednu vzorku piva vo vyhlásenej kategórii, o ktorých prehlási, že ich sám (resp. s inou osobou, osobami, ktoré uvedie) varil v domácich podmienkách.

5. Štartovné je darom, jedna súťažná vzorka – 5€ pre vzorky prinesené v deň súťaže 19. 10. 2019 a 3€ pre vzorky pred dňom uskutočnenia súťaže. Miesto preberania súťažných vzoriek je pub Pokhoi, Hlavná 22, 040 01 Košice, prípadne vzorky, ktoré budú zaslané poštou (doručené do 18. 10. 2019, štartovné je potrebné pribaliť k fľašiam v samostatnom nepremokavom obale) na adresu Peter Bognár, Partizánska 1, 040 01 Košice. Registračný poplatok bude použitý na zabezpečenie cien, diplomov a ostatných nákladov spojených s organizáciou súťaže.

6. Prihlásená vzorka piva musí mať minimálny celkový objem 0.66l a musí byť v minimálne dvoch sklenených obaloch napr. 2 x 0.33l, 2 x 0.5l, 2 x 0.7l,  2 x 0.75l. Každý obal vzorky piva musí obsahovať štítok s názvom piva, výrobcu a zaradenie do kategórie. Fľaše nemôžu mať trvalo upevnený štítok (ID štítok vygenerovaný napr. TU) , ten musí byť pripevnený na fľaši gumičkou, štítok je súčasťou prihlášky. Organizátor uvíta, ak súťažiaci priloží k súťažnej vzorke etiketu označujúcu prihlásené pivo. Nepripúšťa sa označenie na korunkovom uzávere. Prihlásená súťažná vzorka piva musí mať uvedený spôsob prípravy (základné suroviny, sladové výťažky, ich kombinácia, brew kit), ° Plato, alebo OG (Original  Gravity) a % obsah alkoholu. Pokiaľ tieto podmienky nebudú splnené, organizátor má právo súťažné vzorky zo súťaže vylúčiť. 

 

7. Súťažiaci musí vyplniť a zaslať organizátorovi prihlasovací formulár – prihlášku, ktorá je v elektronickej podobe do 14. 10. 2019. Po uvedenom termíne organizátor nebude prihlášky prijimať. Prihláška Šumna vrana 2019 Tu.

 

8. Odmeny v kategórii A. a B. : diplom s ocenením stupňa (1. - 3.) a bodového ohodnotenia (viac ako 59,00 b).

 

9. Bodové ohodnotenie:

Zlatá šumná vrana (1. stupeň) - excelentné pivo ( 89, 00 - 100 bodov)

Strieborná šumná vrana (2. stupeň) - vynikajúce pivo (75,00 - 88,99 bodov)

Bronzová šumná vrana (3. stupeň) - dobré pivo (59,00 - 74,99 bodov)

 

10. Súčasťou súťaže je súťaž fotografií s tématikou "Pivo", fotografie je možné zaslať vo formáte jpg, pričom je nutné dodržať minimálnu dĺžku jednej strany 1000px / 72 dpi. Veľkosť fotografie max. 25 MB, v prípade že fotografia prevyšuje limit, môžte zaslať link na úložisko, inak fotografie posielajte na e-mailovú adresu pebox@azet.sk do 14. 10. 2019

Fotografická súťaž je prístupná pre fotografov (amatérov), ktorí v deň súťaže dovŕšili 18 rokov veku. K fotografii je potrebné zadať meno autora a názov fotografie. Fotografie zaradené do súťaže bude hodnotiť trojčlenná komisia (profesionálny fotograf, designér a profesionálny pivovarník). Organizátor, resp. hodnotiaca komisia si vyhradzuje právo vyradiť fotografie, ktoré obsahujú propagáciu násilia, podnecujú nenávisť všetkého druhu, používajú v texte a obraze hrubé výrazy a vulgarizmy.

Odmeny v súťaži fotografií s tématikou "Pivo", 1., 2. a 3. miesto - diplom. Fotografie prijaté do súťaže budú následne postupne vystavené v priestoroch košických podnikov (Pokhoi, Pivovar Hostinec, Pivovar Golem a Žil Verne).

 

11. Organizátor súťaže si vyhradzuje právo neudeliť poradie v kategórii s menším počtom vzoriek (fotografií) ako 5, zároveň neudelí ocenenie, pokiaľ súťažná vzorka piva dosiahla menej ako 59 bodov.

 

12. Organizátor vyžaduje súhlas súťažiaceho zo zverejnením jeho mena, názvu pivovaru a súťažného piva, výsledku hodnotenia resp. názvu a zverejnenia súťažnej fotografie na fb stránke, stránke www.knp.sk  a stránke súťaže www.biela-vrana.sk .

 

13. Organizátor si vyhradzuje právo na zmenu pravidiel v prípade nepredvídateľných okolností.

 

Daj Boh šťastia! 

 

V Košiciach 28. 08. 2019                          Za Košickú domovaričskú divíziu Peter “bobo” Bognár

  

 

Požiadavky a parametre Witbier/Blanche podľa BJCP – A 16 (2008) resp. 24 A. (2015)

Základné parametre, ktoré by ste mali dodržať podľa BJCP:


OG: 1.044 - 1.052 FG: 1.008 - 1.012 IBU: 10 - 20 SRM: 2 - 4 ALC.: 4,5 - 5,5%

Vôňa: Stredná sladkosť (často s ľahkými tónmi medu alebo vanilky) s ľahko pikantnou obilninovou arómou pšenice, často nakyslou. Mierny závan koriandra, často s bylinnými, korenistými tónmi v pozadí. Stredne pikantná, citrusovo pomarančová ovocnosť. Nízka korenisto bylinná aróma chmeľu, nesmie však prekrývať ostatné charakteristiky. Nesmie byť prítomný žiadny diacetyl. Rastlinné, zelerové, šunkové arómy sú neprípustne. Korenie by malo ladiť s ovocnými, kvetinovými a sladkými vôňami ,ktoré by nemali byť príliš silne.

Vzhľad: Veľmi svetlá slamová až svetlo zlatá farba. Pivo by malo byt veľmi zakalené /škroby, prípadne kvasnice/, mliečny, bledožltý vzhľad. Hustá, pevná pena tvorená jemnými bublinkami. Trvanlivosť peny by mala byt relatívne dobra. Nesmie rýchlo opadať.

Chuť: Príjemné sladkosť (med vanilka) a pikantná, pomarančovo citrusová ovocnosť. Príjemne svieže suché, často nakyslé doznievanie . Môžu mať ľahkú pšeničnú chuť, takisto sa môže vyskytovať mliečna nakyslosť. Bylinne korenistá aróma, obsahujuce koriander a ďalšie korenia, mali by byť jemné a vyvážené, nie silne. Korenisto zemité tóny chmeľu v chuti sú veľmi slabé, skoro žiadne, nikdy by nemali prekryť korenie. Chmeľová horkosť je malá, až stredne nízka (ako u Hefeweizen), nesmie prekrývať osviežujúcu chuť ovocia a korenia, a nesmie pretrvávať až do konca. Horkosť z pomarančovej kôry nesmie byt prítomna. Rastlinné, zelerové, šunkové, mydlové príchute sú neprípustné. Žiadny diacetyl.

Pocit v ústach : Stredne ľahké, až stredné telo, často s hladkosťou a ľahká smotanovosť z nesladovanej pšenice a ovsa. Napriek pocitu plného tela a krémovosti pivo má suché doznievanie, často mierne nakyslé. Šumivý charakter a vysoká nasýtenosť. Veľmi osviežujúce , ľahko nakyslé, takmer žiadna horkosť v doznievaní. Pomarančové tony by nemali byt drsné a trpké. Pivo nesmie byt príliš ľahké a suché, zároveň však hutné, plné.

Celkový dojem: svieže, elegantné, chutné, stredne silne pšeničné pivo.

Komentár : Prítomnosť, charakter a stupeň korenitosti a mliečnej nakyslosti sa líšia. Príliš korenené alebo kyslé pivo nie je dobrým príkladom štýlu. Pivo má tendenciu rýchlo sa kaziť a nie je vhodné na dozrievanie. Žiaduce je mladé, čerstvé, svieže pivo. Väčšina príkladov má približne 5% ABV.

Ingrediencie: okolo 50% nesladovanej pšenice, 50% svetlého jačmenného sladu (obvykle plzeňského). V niektorých verziách až 5-10% ovsa. Ako korenie sa používa čerstvo mletý koriander, Curacao, sladká pomarančová kôra . Z ostatných korenín sa kvôli komplexnosti používa napríklad harmanček, rasca, škorica, sú ale oveľa menej výrazné. Kasnice vrchneho typu produkujúce ľahké, korenené chute. V niektorých prípadoch sa robí veľmi obmedzená mliečna fermentácia, alebo sa pridáva kyselina mliečna.

(Preklad a spracovanie podľa BJCP Padre - Maroš Hajduk)

 

 

Experimental Beer – Slovak Herbal Ale (Summer)

 

Špecifikácia: Vrchne kvasený bylinný ľahký ale  

 

OG: voľne  FG: voľne     Alc.: min. 3,5% alk.    SRM: 2 – 18°

 

Aróma: Charakteristická vôňa po použitej byline, resp. po použitých bylinách primeranej intenzity, tak aby sa dala vôňa špecifikovať. Pri kombinácii viacerých bylín dôraz na harmonický charakter. Vôňa by mala byť príjemná, nemala by byť umelá a nepríjemne dominantná, silná. Pripúšťa sa aj chmeľová aróma, ale musí byť harmonická, vyvážená s bylinnou arómou, môže dopĺňať celkový charakter, ba na konci sa aj prejaviť jasnejšie. Neprítomnosť chmeľovej arómy nie je na závadu.

 

Vzhľad: Vzhľad tekutiny má byť v odtieni od slamovo-žltej po mierne oranžovú. Pena hustejšia bielej farby, vyššia. Tekutina číra, ale môže mať jemný zákal, nie mútna, resp. silne zakalená.

 

Chuť: Rovnako ako aróma, aj v chuti by mala byť charakteristickou stopou po použitej byline, resp. bylinách, nie však agresívne, ale v súlade s celkovým telom, horkosťou po použitom chmeli, sladoch, spôsobom fermentácie a ich produktmi - estermi. Cieľom je vytvorenie harmonického a vyváženého vnemu chute použitých bylín a chmeľu. Nežiaducim prvkom je ostrá korenitosť, trpkosť.    

 

Pocit v ústach: Môže sa líšiť v závislosti od použitých bylín. Telo by malo byť ľahké (nie vodnaté) až stredne plné, po použitých sladoch, stredne sýtené, osviežujúce pri napití.

 

Celkový dojem: Základom je harmonické spojenie vône a chute použitých bylín, oceňovaná bude hlavne invenčnosť domovariča, ktorá sa bude posudzovať.

 

Suroviny:

Kvasinky: horná fermentácia

 

Slady: vo všeobecnosti svetlé slady ako svetlý plzeňský, pale ale, pšeničný, bavorský,...

 

Chmele: - doporučujeme použiť „európske“ chmele (nie americké, novozélandské,...), napr. nemecké, české, slovinské, slovenské, francúzske, anglické,... etc. Prípustný, resp. vítaný je aj "dry hoping".

 

Byliny: doporučujeme sa orientovať na byliny, aj liečivé, resp. okvetia, kvety, či lupene, korene, plody rastúce na Slovensku, nie je to však podmienkou, napr.: kvet bazy, lipový kvet, horec žltý, borievka, medovka lekárska, ruža šípová, šalvia lekárska, kvety hlohu, palina, mäta, levanduľa, koriander, curacao – bitter orange peel, zázvor, sladké drievko, vanilkový struk, korenie, aníz, fenikel, .... etc.

 

Dodatky: prípustné sú pšeničné, ovsené, ražné vločky, melasa, med, javorový, brezový sirup, dubové stružliny, írsky mach, etc. Neprípustné sú cukor biely, kandovaný , tmavý, maltóza, maltodextrín.

 

Označenie: v prihláške, resp. na štítku musia byť bezpodmienečne označené použité byliny, chmele a dodatky.

 

Spracovanie Peter "bobo" Bognár

 

 

23A. Berliner Weisse

 

Základné parametre, ktoré by ste mali dodržať podľa BJCP:

OG : 1.028 – 1.032  FG: 1.003 – 1.006  IBU: 3 – 8  SRM: 2 – 3    ABV: 2.8 – 3.8%

 

Vôňa: Silný kyslý charakter je dominantný (stredný až stredne vysoký). Môže sa vyznačovať stredným ovocným charakterom (citrón alebo kyslé jablko). Ovocnosť sa môže zvýšiť s vekom a ľahké kvetinové charaktery sa môžu tiež rozvinúť. Žiadna chmeľová vôňa. Pšenica môže pripomínať chlebové cesto v čerstvejších verziách, v kombinácii s kyslosťou môže pripomínať kyslý chlieb. Môže sa doplnkovo vyznačovať charakterom z Brettanomyces kvasiniek.

 

Vzhľad: veľmi svetlé slamové. Priehľadnosť sa pohybuje od čistej ku mierne zakalenej tekutine. Vysoká, hustá, biela pena so slabou trvanlivosťou. Vždy šumivé.

 

Chuť: čistá mliečna kyslosť dominuje a môže byť výrazne silná. Doplnkové chlebnaté a obilninové pšeničné chute sú všeobecne prítomné. Chmeľová horkosť je neprítomná, kyslosť poskytuje rovnováhu, nie chmel. Nikdy nie octové. Limitované citrusovo-citrónové a kyslojablkové ovocné chute môžu byť prítomné. Veľmi suchý koniec. Dominuje kyslosť, ale trochu sladovej chute by mala byť prítomná. Žiadna chmeľová chuť. Doplnkovo sa môže vyskytovať charakter kvasiniek Brettanomyces.

 

Pocit v ústach: Ľahké telo. Veľmi vysoké sýtenie. Žiadne vnímanie alkoholu. Osviežujúca, ovocná kyslosť.

Komenty: v Nemecku, je zaklasifikované ako Schankbier označujúce pivo s nízkou počiatočnou hustotou v rozmedzí 7-8°P. často podávané s pridaním sladkého sirupu (mit schuss) ochutné s malinami, lipkavcom,  rascovým schnappsom s cieľom vyvážiť silnú kyslosť. Je charakterizované ako najosviežujúcejšie pivo na svete.

 

Celkový dojem: veľmi svetlé, osviežujúce, nízko alkoholické nemecké pšeničné pivo s čistou mliečnou kyslosťou a vysokou úrovňou nasýtenia. Ľahké chlebnaté sladové chute dopĺňajú kyslosť, ktorá by nemala vyznievať umelo. Akékoľvek chute z Brettanomyces sú limitujúce.

 

Charakteristické zloženie: Pšeničný slad je zvyčajne 50% celkového množstva použitých obilovín (podobne ako u všetkých nemeckých pšeničných pív) a zvyšok je typicky Plzeňský slad. Symbiotická fermentácia s vrchne kvasiacimi kvasinkami a Lactobacilom vytvára ostrú kyslosť, ktorá môže byť zvýraznená miešaním pív rôznej zrelosti počas fermentácie a predĺženého zrenia v chlade. Chmeľová horkosť je neexistujúca. Dekokcia s chmelením za rmutovania sú tradičnými postupmi. Nemeckí pivovarský vedci veria, že Brettanomyces sú nevyhnutné pre dosiahnutie správneho chuťového profilu ale tento charakter by nemal byť silný.

 

Porovnanie štýlov: prirovnávajúc ku lambicu, všeobecne nie je tak kyslý a má čistú mliečnu kyslosť s potlačeným charakterom Brettanomyces pod senzoricky detekovateľnú úroveň. Taktiež nižší objem alkoholu.

 

Komerčné príklady: Bayerischer Bahnhof Berliner Style Weisse, Berliner Kindl Weisse, Nodding Head Berliner Weisse, The Bruery Hottenroth

 

Preklad a spracovanie podľa BJCP Marián Verbeník

 

1D. American Wheat Beer

 

Základné parametre, ktoré by ste mali dodržať podľa BJCP:

OG : 1.040 - 1.055  FG: 1.008 – 1.013  IBU: 15 – 30  SRM: 2 – 6    ABV: 4.0 – 5.5%

 

Celkový dojem: Osviežujúce pšeničné pivo, ktoré môžu vykazovať viac chmeľového charakteru a menej kvasinkového charakteru ako jeho nemecký príbuzný. Čistý fermentačný charakter umožňuje aby chlebnaté a zrnité chute pšenice boli doplnené chmeľovou chuťou a horkosťou, a nie kvasinkami.

 

Aróma: Nízky až stredne intenzívny zrnity, chlebnatý alebo cestovitý pšeničný charakter. Je prijateľná ľahká až stredne intenzívna sladová sladkosť. Estery môžu byť stredné až žiadne, aj keď by mali odrážať relatívne neutrálny fermentačný profil; banánový charakter je nevhodný. Chmeľová aróma môže byť nízka až stredná a môže mať citrusový, korenistý, kvetinový alebo ovocný charakter. Žiadne klinčekové fenoly.

 

Vzhľad: Zvyčajne bledožltá až zlatá farba. Priehľadnosť sa môže pohybovať od veľmi dobrú po zakalenú s podobnosťou nemeckému Weissbieru. Veľká biela pena s dlhou trvácnosťou.

 

Chuť: Ľahká až stredne silná pšeničná chuť po chlebe, ceste alebo zrne, ktorá môže trvať až do záveru. Koniec môže mať mierne sladovú sladkosť alebo môže byť celkom suchý. Nízka až stredná chmeľová horkosť, ktorá môže pretrvávať až do konca. Rovnováha medzi sladovosťou a horkosťou, ale môže byť mierne horká. Nízka až stredná chmeľová chuť (citrusová, korenistá, kvetinová alebo ovocná). Estery môžu byť stredné až žiadne, ale nemali by obsahovať banánové stopy. Žiadne klinčekové fenoly. Môže mať mierne svieži záver.

 

Pocit v ústach: Stredne ľahké až stredne plné telo. Stredné až vysoké sýtenie. Mierna krémovitosť je akceptovateľná; pšeničné pivá zanechávajú niekedy jemný „nadýchaný“ dojem.

 

Poznámky: Existujú rôzne verzie, od ľahko piteľného pomerne sladkého piva po suché, agresívne hopped pivo so silnou chuťou pšenice. Americké ražné pivá by sa mali zaradiť do špeciálnej kategórie Alternative Fermentables.

 

História: Americká remeselná adaptácia nemeckého Weissbieru s použitím čistejších kvasiniek a viac chmeľu, prvýkrát spopularizované v polovici 80. rokov Widmerom.

 

Typické ingrediencie: Čisté americké alebo ležiakové kvasinky (nemecké kvasinky weissbier nie sú vhodné). Veľký podiel pšeničného sladu (často 30 - 50%, čo je ale nižšie, ako je typické v prípade nemeckých weissbierov). Typický je americké, nemecké alebo novo svetové chmele.

 

Porovnanie štýlov: Viac chmeľového charakteru a menej kvasinkového charakteru ako v nemeckom Weissbiere. Nikdy banánový a klinčekový charakter nemeckého Weissbiera. Všeobecne môžu mať rovnaký rozsah a vyváženosť ako Blonde Ales, ale s charakterom pšenice ako primárna sladová zložka chute.

 

Komerčné príklady: Bell’s Oberon, Boulevard Unfiltered Wheat Beer, Goose Island 312 Urban Wheat Ale, Widmer Hefeweizen

 

Preklad a spracovanie podľa BJCP Marián Verbeník

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále