Štvrtok 25.4.2024   oslavuje Marek zajtra pozýva na pivo Jaroslava

6984 podnikov 

Biela vrana 2016 - štatút

http://www.kamnapivo.sk/webtron/biela-vrana-2016-statut.html

11. január 2016, 22:15
bobo wbm
Biela vrana 2016 - štatút

Košická domovaričská divízia (KDD) Košice,

voľné združenie domácich varičov piva

a Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska,

Sekcia homebrewingu

 

  vyhlasujú

 

medzinárodnú súťažnú degustačnú prehliadku

doma varených pivných špeciálov

 

„BIELA VRANA 2016“

 

     

 

ktorá sa uskutoční dňa 20. 02. 2016 (sobota od 09:30 hod.)

 

Štatút súťaže

 

1. Hlavným organizátorom je Košická domovaričská divízia Košice (KDD) – voľné združenie domácich varičov piva a Peter Bognár v spolupráci s ďalšími partnermi. Záštitu nad súťažou prevzala Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska

 

2. Súťaže sa môžu zúčastniť domáci variči piva so svojimi pivami pripravenými zo sladových extraktov, základných surovín, resp. ich kombinácií. Pivá nesmú byť komerčne predávané a ani varené v oficiálnych pivovaroch. 

 

3. Určené kategórie súťažnej degustačnej prehliadky „BIELA VRANA 2016“ podľa BJCP:

    A. kategória: BJCP: 24. Belgian ale - 24. C Biére de Garde

    B. kategória: BJCP: 20. American Porter and Stout – 20. C RIS

    C. kategória: BJCP: 21. IPA – 21. B speciality Rye IPA

    D. kategória: BJCP: 10. German Wheat Beer - 10. B Dunkels Weissbier

    E. kategória: BJCP: 15. Irish Beer – 15. A Irish Red Ale

    F. kategória: Experimental Beer - Slovak Herbal Ale (podľa špecifikácie)

 

      Víťazné vzorky pív z uvedených kategórií (A – F) budú súťažiť o titul

 

„GRAND SPECIAL BIELA VRANA 2016“ 

 

4. Organizátor si vyhradzuje právo niektorú z uvedených súťažných kategórií zrušiť, ak počet prihlásených vzoriek v príslušnej kategórii bude menej ako 5 vzoriek. Organizátor si vyhradzuje právo prihlásené vzorky piva presunúť do inej kategórie, ak by boli výrobcom, alebo prihlasovateľom nesprávne zaradené.

 

5. Do degustačnej súťažnej prehliadky sa môžu prihlásiť všetci záujemcovia, ktorí odošlú prihlášku do požadovaného termínu, vyplatia štartovné a súčastne súhlasia so štatútom súťaže. Počet prihlásených vzoriek od jedného domovariča v príslušnej vyhlásenej kategórii je maximálne (dve) vzorky piva , neobmedzuje sa účasť vo vyhlásených kategoriách. Prípadné nejasnosti o zaradení vzoriek piva bude organizátor riešiť s daným účastníkom súťažnej degustačnej prehliadky.

 

6. Prihlášky budú na požiadanie zaslané buď elektronickou poštou, resp. budú k dispozícii na web stránke KamNaPivo, facebooku resp. si ju môžete vyžiadať u organizátora osobne.  Prihlášky do súťaže „BIELA VRANA 2016“ môžete posielať do 15. 02. 2016 (do 23:59 hod.) na nasledovnú e-mailovú adresu : bielavranakosice@azet.sk resp. na adresu hlavného organizátora – Peter Bognár, Partizánska 1, 040 01 Košice, Slovenská republika

V prihláške je potrebné uviesť: 

- Meno a priezvisko výrobcu (prípadne názov domáceho minipivovaru)

- Adresu výrobcu, telefonický a e-mailový kontakt

- Názov piva a kategóriu, do ktorej je pivo prihlásené

- Uviesť, akým spôsobom bolo pivo pripravené (vrchné, spodné kvasenie), typ suroviny, resp. sladinového extraktu, pokiaľ bola použitá pšenica, pšeničný slad prosíme to označiť 

- Dátum výroby piva - Spôsob dodania piva (osobne, poštou, cez kontaktnú osobu,...)

 

7. Štartovné / dar za prihlásené vzorky pív je potrebné uhradiť najneskôr v deň konania súťažnej degustačnej prehliadky, pred otvorením súťaže do 9:00 hod. v mieste konania osobne, alebo pošt. poukážkou na adresu Peter Bognár, Partizánska 1, 040 01 Košice, SR.

 

8. Štartovné v ročníku 2016 je darom, za prihlásenú vzorku piva do súťaže je poplatok 3€. Pokiaľ súťažiaci prihlási svoju vzorku do F. kategórie: Experimental Beer - Slovak Herbal Ale, štartovné / dar za dodané pivo v tejto kategórii je 1€ .

 

9. Súťažné vzorky piva je potrebné organizátorom doručiť najneskôr do do 15. 02. 2016 na adresu Peter Bognár, Partizánska 1, 040 01 Košice, prípadne po dohode s hlavným organizátorom na miesto konania súťaže Pivovar Hostinec, Hlavná 65, 040 01 Košice, Slovenská republika. Vzorky piva je možné doručiť od 11. 01. 2016 na hore uvedenú kontaktnú adresu do 15. 02. 2016. Vzorky pív doručené po tomto termíne nemusia byť zaradené do súťaže.

 

10. Prihlásená vzorka piva musí mať minimálny objem 1,5l a musí byť v sklenených obaloch napr. 3 x 0,5l, resp. 4 x 0,33l . Každý obal vzorky piva musí obsahovať štítok - etiketu s názvom piva, názvom výrobcu a zaradenie do kategórie. Fľaše nemôžu mať trvalo upevnený štítok – etiketu, štítok – etiketa musí byť pripevnená na fľaši gumičkou, štítok bude súčasťou prihlášky. Taktiež sa nepripúšťa označenie na korunkovom uzávere. Pokiaľ tieto podmienky nebudú splnené, organizátor má právo súťažné vzorky zo súťaže vylúčiť.

 

11. Prihlásené vzorky pív v príslušnej kategórii budú hodnotené „100 bodovým systémom“ . Každej vzorke piva bude na základe senzorického hodnotenia   degustátora pridelený príslušný počet bodov. Po sčítaní bodových hodnotení všetkých degustátorov komisie sa stanoví výsledný počet bodov, ktorý bude podkladom pre zaradenie do troch stupňov. Pri rovnosti bodov ďalším kritériom je najvyššie dosiahnuté hodnotenie. Túto úlohu bude plniť nezávislý sčítací komisár, ktorý zaručí objektívnosť a presnosť vyhodnotení. Výsledky budú zverejnené v plnom rozsahu t.j.: Ocenenie, číslo vzorky, meno domovariča, názov piva a pivovaru, získaný počet bodov.

 

Ocenenia sú zoradené do troch stupňov nasledovné:

Zlatá chmeľová šiška (1.stupeň) excelentné pivo (89,00 - 100 b) 

Strieborná chmeľová šiška (2.stupeň) vynikajúce pivo (75,00 - 88,99 b) 

Bronzová chmeľová šiška   (3.stupeň) dobré pivo (59,00 - 74,99 b)

 

Pri zisku menej ako 59 bodov sa ocenenie neudeľuje. V príslušnom stupni môže byť ohodnotených - ocenených aj viacero súťažných vzoriek pív, rozdiel nastáva len v počte získaných bodov, ktoré pivá dosiahli, nevylučuje sa ani rovnaký počet bodov.

 

12. Ceny Hlavná cena – GRAND SPECIAL BIELA VRANA 2016“, držitel tohto ocenenia okrem diplomu získa možnosť uvariť v pivovare Hostinec Košice svoj víťazný pivný špeciál zo základných surovín v objeme maximálne 5 hl. Držiteľ ocenenia GRAND SPECIAL BIELA VRANA 2016“ zároveň získa zdarma 50 fliaš (0,5l) tohto pivného špeciálu pre vlastnú potrebu. Zvyšný podiel bude pivovar Hostinec organizátor súťaže distribuovať vo svojej obchodnej sieti pod značkou držiteľa ocenenia. Termín uvarenia, uplatnenia nároku je stanovený do 30. 04. 2016, po tomto termíne tento nárok zaniká.

 

Zlatá chmeľová šiška (1. stupeň) - excelentné pivo - diplom    

Strieborná chmeľová šiška (2. stupeň) - vynikajúce pivo - diplom

Bronzová chmeľová šiška (3. stupeň) - dobré pivo - diplom

 

Účastníci, ktorí nezískajú ocenenie (zisk menej ako 59 bodov) obdržia účastnícky diplom.

 

13. Degustačná komisia bude hodnotiť prihlásené pivá v príslušných kategóriach podľa systému BJCP. Degustačná komisia bude zložená z akreditovaných degustačných komisárov, ktorí prešli jednotlivými školeniami, bude maximálne 5-členná, zložená z pivovarnického odborníka (profi sládek, resp. zástupca pivovaru), degustátora s certifikátom, someliera, člena Sekcie homebrewingu pri Asociácii malých nezávislých pivovarov na Slovensku - domovarníka, pivného znalca – amatéra (napr. Kalt Bier Klub). V kategórii Grand special bude ustanovená max. 9-členná degustačná komisia. Degustačná komisia bude priamo podliehať hlavnému koordinátorovi, ktorého určí riaditeľ súťažnej degustačnej prehliadky pred začiatkom súťaže. Ten bude mať rozhodujúci vplyv pri riešení prípadných rozporov, námietok, nezrovnalostí a bude riadiť chod degustácií v príslušnej súťažnej kategórii. 

 

14. Pri prípadnom zrušení súťažných kategórií a úplnom vyradení piva zo súťaže, alebo   po zrušení celej degustačnej súťaže bude dotknutým záujemcom vrátené štartovné - dar vo výške 100% z celkovo zaplatenej sumy. Súťažné degustačné vzorky piva sa súťažiacim nevracajú.

 

15. Súčasťou súťažnej degustačnej prehliadky „BIELA VRANA 2016“ je súťaž „Design etikety BIELA VRANA 2016“. Tejto súťaže sa môžu zúčastniť domáci variči piva, ktorí sa zapojili do hlavnej degustačnej súťažnej prehliadky so svojimi pivnými špeciálmi. Podmienkou je, aby prihlásená etiketa (súbor etiket) pochádzala z reálne uvareného - súťažného piva. Etiketu je nutné poslať poštou hlavnému organizátorovi v počte 1ks (prípadne ich súbor - krčok, predná etiketa, zadovka, pásik,…), resp. odovzdať osobne po dohovore miesta a času. Pokiaľ autorom etikety (súboru etikiet) nie je samotný prihlasovateľ - domovarič piva, je potrebné uviesť aj konkrétneho autora, resp. zhotoviteľa etikety (súboru etikiet).

 

Zaslaním etikety (súboru etikiet), resp. grafického návrhu etikety piva a loga pivovaru sútažiaci v kategórii „Design etikety BIELA VRANA 2016“ súhlasí s použitím etikety piva a loga pivovaru na účely podujatia „BIELA VRANA 2016“ a ich poskytnutiu komisii na odborné posúdenie v rámci súťaže „Design etikety BIELA VRANA 2016“ v papierovej forme. Poskytnuté etikety v papierovej forme ostávajú v archíve organizátora súťaže za účelom vytvorenia kroniky podujatia, nebudú poskytované iným subjektom, ani jednotlivcom.

 

Najlepšiu etiketu (súbor etikiet)   bude vyberať odborná nezávislá komisia zložená z piatich členov ( designer, zberateľ pivných etiket, zástupca AMNPS, zástupca domovaričov, bežný konzument piva) individuálne, tak, že každý z členov komisie vyberie 3 etikety (súbory etiket) s najvyšším bodovým ohodnotením. Odborná porota vyberie aj najlepší celkový design, spracovanie témy, invenciu, vyhotovenie projektu ( fľaša, darčekové balenie, prezentácia ako celok,...) s tým, že bude udelená mimoriadna cena :

                                                        „TOP design Biela vrana 2016“

Odmena pre „Design etikety Biela vrana 2016“ bude nasledovná:

  1. cena – diplom, vecná cena
  2. cena   - diplom
  3. cena – diplom  

 Odmena pre : „TOP design Biela vrana 2016“ bude nasledovná:

  1. miesto – diplom, poukaz na tlač etikiet (v rozsahu 10 x formát A4)

Poukaz bude možné uplatniť najneskôr do 30. 04. 2016, inak stráca platnosť. Etikety je možné prihlásiť, resp. zaslať najneskôr do 15. 02. 2016 na uvedenú adresu:

Peter Bognár, Partizánska 1, 040 01 Košice, SR, resp. bielavranakosice@azet.sk

 

16. Vyhlásenie výsledkov sa uskutoční po ukončení všetkých súťažných kategórií. Odovzdávanie  cien prebehne po ukončení oboch súťaží všetkým prítomným účastníkom osobne, neprítomným slovenským účastníkom bude zaslané poštou, prípadne odovzdané kontaktnými osobami uvedenými v štatúte. Zahraničným účastníkom bude odovzdané kontaktnými osobami, prípadne sa nájde vhodný spôsob po dohode s dotknutými účastníkmi súťaže.

 

17. Výsledky oboch súťaží budú oznámené na mieste súťaže v plnom rozsahu a   širokej verejnosti najneskôr do 48 hodín od oficiálného vyhlásenia výsledkov súťaží na web stránke www.knp.sk , resp. sociálnej sieti facebook. Taktiež na požiadanie budú súťažiaci oboznámení s výsledkami aj elektronickou formou do 48 hodín v podobe e-mailu v prípade, že uvedú v prihláške svoju e-mailovu adresu. Písomné hodnotenia súťažných vzoriek, ktoré získali prvé tri miesta budú doručené do 3 mesiacov od ukončenia súťaže na zadané e-mailové adresy.

 

18. Organizátor si vyhradzuje právo zmien.

 

Prihláška TU.

 

Tešíme sa na Vašu účasť „ Daj Boh šťastia“.

Za hlavného organizátora KDD Peter Bognár

V Košiciach 11. 01. 2016

 

 

 

Experimental Beer – Slovak Herbal Ale

 

Špecifikácia: Vrchne kvasený bylinný ale  

OG: 1.064 a viac     FG: 1.018     Alc.: min. 6,5%    SRM: 2 – 6°

 

Aróma: Charakteristická vôňa po použitej byline, resp. po použitých bylinách primeranej intenzity, tak aby sa dala vôňa špecifikovať. Pri kombinácii viacerých bylín dôraz na harmonický charakter. Vôňa by mala byť príjemná, nemala by byť umelá a nepríjemne dominantná, silná. Pripúšťa sa aj chmeľová aróma, ale musí byť harmonická, vyvážená s bylinnou arómou, môže dopĺňať celkový charakter, ba na konci sa aj prejaviť jasnejšie. Neprítomnosť chmeľovej arómy nie je na závadu.

 

Vzhľad: Vzhľad tekutiny má byť v čo najsvetlejšom odtieni, od slamovo-žltej po jemne oranžovú. Pena hustejšia bielej farby, vyššia. Tekutina číra, ale môže mať jemný zákal, nie mútna, resp. silne zakalená.

 

Chuť: Rovnako ako aróma, aj v chuti by mala byť charakteristickou stopou po použitej byline, resp. bylinách, nie však agresívne, ale v súlade s celkovým telom, horkosťou po použitom chmeli, sladoch, spôsobom fermentácie a ich produktmi - estermi. Cieľom je vytvorenie harmonického a vyváženého vnemu chute použitých bylín a chmeľu. Nežiaducim prvkom je ostrá korenitosť, trpkosť.    

 

Pocit v ústach: Môže sa líšiť v závislosti od použitých bylín. Telo by malo byť plné po použitých sladoch, stredne sýtené, hladšie pri napití.

 

Celkový dojem: Základom je harmonické spojenie vône a chute použitých bylín, oceňovaná bude hlavne invenčnosť domovariča, ktorá sa bude posudzovať.

 

Suroviny:

Kvasinky: horná fermentácia

Slady: vo všeobecnosti svetlé slady ako svetlý plzeňský, pale ale, pšeničný, bavorský,...

Chmele: doporučujeme použiť „európske“ chmele (nie americké, novozélandské,...), napr. nemecké, české, slovinské, slovenské, francúzske, anglické,... etc.Doporučujeme použiť aj "dry hoping".

Byliny: doporučujeme sa orientovať na byliny, aj liečivé, resp. okvetia, kvety, či lupene, korene, plody rastúce na Slovensku, nie je to však podmienkou, napr.: kvet bazy, lipový kvet, horec žltý, borievka, medovka lekárska, ruža šípová, šalvia lekárska, kvety hlohu, palina, mäta, levanduľa, koriander, curacao – bitter orange peel, zázvor, sladké drievko, vanilkový struk, korenie, aníz, fenikel, .... etc.

Dodatky: prípustné sú pšeničné, ovsené, ražné vločky, melasa, dubové stružliny, írsky mach, .... etc. Neprípustné sú cukor biely, cukor kandovaný biely, tmavý, maltóza, maltodextrín, med.

Označenie: v prihláške/ID lístku musia byť označené použité byliny, chmele a dodatky.

 

 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

Homebrewing division of Kosice (aka. KDD),

open association of beer homebrewers

and

Association of Slovak small independent breweries,

homebrewing department

 

  announce

 

an international tasting competition

of homebrewed beers

 

„BIELA VRANA 2016“

 

     

 

that will be held on 20th February (Saturday from 9.30am)

 

Competition Regulations

 

  1. The main organisers are Homebrewing division of Kosice (aka. KDD), open association of beer homebrewers and Peter Bognár in cooperation with partners. The competition is under the patronage of Association of Slovak small independent breweries, homebrewing department.
  2. The competition is open for homebrewers who brew their beer from malt extracts, raw ingredients, or their combinations. The beer mustn’t be sold commercially or brewed in official breweries.
  3. Category specification of the tasting competition BIELA VRANA 2016” according to BJCP:

        A. category: BJCP: 24. Belgian ale - 24. C Biére de Garde

        B. category: BJCP: 20. American Porter and Stout – 20. C RIS

        C. category: BJCP: 21. IPA – 21. B speciality Rye IPA

        D. category: BJCP: 10. German Wheat Beer - 10. B Dunkels Weissbier

        E. category: BJCP: 15. Irish Beer – 15. A Irish Red Ale

        F. category: Experimental Beer - Slovak Herbal Ale (according to specification)

 

      Winning samples from the specified categories (A – F) will compete for the title of:

“GRAND SPECIAL BIELA VRANA 2016“

 

  1. The organizer reserves the right to cancel any of the announced categories if the number of registered samples in the respective category will be less than 5 samples. The organizer reserves to move a registered beer sample to another category, if they were incorrectly classified by a producer.
  2. Applicants can apply by sending properly filled application form due to the stated date, paying the entry fee and agreeing with the Competition Regulations. The maximum number of samples from one homebrewer is one per category, with no limitation of participation in categories. Any uncertainties regarding classification of a beer sample will be dealt with the given participant.
  3. Entries will be sent on request by e-mail, or will be available on the website KamNaPivo, or the Facebook page. You can request it from an organizer in person. Application forms for "BIELA VRANA 2016" can be sent up to 15th February 2016 (23:59 hrs.) to the following email address: bielavranakosice@azet.sk or to the address of the main organizer - Peter Bognar, Partizánska 1, 040 01 Kosice, Slovak Republic

It is needed to state the following in the application form:

- full name of the manufacturer (or the name of the home microbrewery)

- homebrewer's address, phone and e-mail contact

- name of the beer and the category to which the beer is registered

- Indicate how the beer was brewed (top, bottom fermentation), raw ingredients or malt extract (if wheat was used, please mark it)

- Date of brewing - beer delivery method (in person, by mail, via a contact person ...)

  1. Entry fee / donation for the entered samples of beer must be paid no later than at the day of the competition, before the start of the competition at 9:00 am, at the venue in person or by postal money order to the address Peter Bognar, Partizánska 1, 040 01 Kosice, Slovakia.
  2. Entry fee in 2016 is considered a gift, costing 3€ per entered sample. If the sample is registered to the F. category: Experimental Beer - Slovak Herbal Ale, the entry fee/gift for the beer in this category is 1€.
  3. Beer samples need to be delivered to the organizer no later than on 15th February 2016 to the address Peter Bognar, Partizánska 1, 040 01 Kosice, or after agreement with the main organizer of the competition to Pivovar Hostinec, Hlavná 65, 040 01 Kosice, Slovak Republic. Beer samples can be delivered from 11th January 2016 to the abovementioned address by 15th February 2016. Beer samples received after this deadline might not be included in the competition.
  4. Beer samples must have a minimum volume of 1.5 litres and be in glass containers, for example 3 x 0.5 litres, or 4 x 0.33 litres. Each package must contain a label with a name of a beer, manufacturer's name and a classification to a category. Bottles cannot have a permanently attached label, it must be fixed to a bottle by a rubber band. The label will be a part of the application. Marking crown corks is not allowed. If these conditions are not met, the organizer has the right to exclude samples from the competition.
  5. Beer samples in the respective categories will be assessed via so called "a 100 point system". According to the sensory evaluation of a taster, each beer sample will be assigned an appropriate number of points. After the totaling of scores of all tasters in the commission, the final number of points will be determined, and this score will be the basis for a rank in three levels. Should two or more samples achieve the same score, the highest partial score will be the judging criterion. This role will be executed by an independent commissary who will guarantee the objectivity and accuracy of the evaluation. The results will be published in its entirety i.e.: award, sample number, homebrewer’s name, the name of a home brewery, score.

 

The awards are organized into three levels, as follows:

Zlatá chmeľová šiška (Gold Hop Cone - 1st) excellent beer (89.00 to 100 pts.)

Strieborná chmeľová šiška (Silver Hop Cone – 2nd) great beer (75.00 to 88.99 pts.)

Bronzová chmeľová šiška (Bronze Hop Cone – 3rd) good beer (59.00 to 74.99 pts.)

 

There is no award granted under 59 points. In a particular level, there can be awarded many beer samples, the difference is a score only, however, the same number of points may occur also.

  1. Prizes. The main prize is "GRAND SPECIAL BIELA VRANA 2016", winner of this award, in addition to the diploma, is given an opportunity to brew his winning special beer from raw ingredients in the brewery Hostinec Košice at a maximum quantity of 5 hl. The winner of "GRAND SPECIAL BIELA VRANA 2016" also wins 50 bottles (0.5 liters) of the brewed beer special for his own use. The remaining share will be distributed by the brewery Hostinec Košice and the organizer via their own commercial network, under the brand name of the winner. The prize is time-limited and can be claimed by 30th April 2016 by setting the date of brewing and brewing the winning beer special. Please note that after the stated date this entitlement ceases.
  2. The committee of tasters will judge the beers in their respective categories according to the BJCP system. The committee will compose of accredited commissaries who have passed relevant training. The committee will have at maximum five members, composed of brewing expert (professional brewer or other representative of a brewery), a certified taster, sommelier, a member of the homebrewing department of Association of Slovak small independent breweries in Slovakia who is also a homebrewer, beer expert - amateur (e.g. Kalt Bier Klub). In the category of Grand Special there will be set at maximum 9-member committee. The committee will be directly subject to the main coordinator appointed by the director of the competition before the start of the competition. He will have a decisive influence in resolving any disputes, appeals, irregularities and manage the course of the competition in the relevant category.
  3. In a case of cancellation of competition categories and discarding of a beer from the competition, or after a dissolution of the whole tasting competition, the full registration fee / gift will be returned to the candidate. Beer samples will not be returned to contestants.
  4. A part of "BIELA VRANA 2016" is a label design competition “Design etikety BIELA VRANA 2016“. This contest is open to all homebrewers, who took part in the main competition with their beer specials. The condition is that the registered label (or a label set) came from a beer that is registered in the main tasting competition. One piece of a label (or their set - neck, front label, back label, etc.) must be mailed to the main organizer or handed over personally after agreement of the place and time. If an author of a label (or a set of labels) is not an applicant - homebrewer, it is necessary to mention a specific author or a maker of a label (or a label file).

By sending a label (or a set labels), or any graphic design of a label, together with a logo of a brewery, a competitor in the design category “Design etikety BIELA VRANA 2016” gives a permission to use the labels of a beer and logos of a brewery for purposes connected with the event “BIELA VRANA 2016” and provides them in paper form to the committee for expert assessment in “Design etikety BIELA VRANA 2016”. Provided labels in paper form remain in the archives of the organizer of the competition in order to create a chronicle of the event, and will not be provided to other entities or individuals.

The best label (a label set) will be chosen by an independent committee consisting of five judges (a designer, a collector of beer labels, a member of the homebrewing department of Association of Slovak small independent breweries in Slovakia, a member of homebrewers, a common beer consumer,) each selecting three labels (label sets) with the highest points. The committee selects also the best overall design, adaptation to a purpose, inventiveness, execution of a project (a bottle, a gift packaging, a presentation as a whole, etc.) aiming to award a special prize:

                                                        „TOP design Biela vrana 2016“

Prizes for „Design etikety Biela vrana 2016“ are:

First prize – a certificate, material prize

Second prize – a certificate

Third prize – a certificate

 A prize for: „TOP design Biela vrana 2016“ is:

First prize – a certificate, a voucher for label printing (10 x A4 format)

The voucher is to be redeemed by 30th April 2016. It is possible to register until 15th February 2016 to the following addresses:

Peter Bognár, Partizánska 1, 040 01 Košice, SR, or bielavranakosice@azet.sk

  1. The results will be announced after the completion of all competition categories. The awards ceremony will take place at the end of both competitions, personally to all the participants present. Prizes for absent Slovak participants will be sent by post or handed over to the contact person listed in the Competition Regulations. Foreign participant receive their prizes via contact persons or will find an appropriate way after an agreement. 
  2. The results of both competitions will be announced onsite in its entirety and the general public not later than 48 hours from the official announcement of the competition results, on the website www.knp.sk and the social network Facebook. Also at the request of a contestant, one may be notified about the outcome in an electronic form within 48 hours in the form of e-mail in a case an email address was written in the register form. Written assessment of competition samples which won first three places will be delivered within 3 months from the end of the competition to the specified e-mail addresses.
  3. The organizer reserves the right to amend any information.

 

The registration form can be found here.

 

We are looking forward to you „ Daj Boh šťastia“.

The main organizer KDD Peter Bognár

In Kosice, 11th January 2016

 

 

 

Experimental Beer - Slovak Herbal Ale

 

Specification: Top-fermented herbal ale

 

OG: 1.064 and higher  FG: 1018   Alc .: min. 6.5%   SRM: 2-6 °

 

Aroma: The character of the used herb/s should be of adequate intensity, noticeable and identifiable in the aroma. When combining several herbs, emphasis is on harmonious character. Smell should be pleasant, it should not be artificial and uncomfortably dominant, strong. Accepted is also hop aroma, but must be harmonious, balanced with herbal aroma, it can complement the overall character, even at the end become clearer. The absence of hop aroma is not a defect.

Appearance: The liquid should take the brightest tone, from straw-yellow to fine orange. Head thicker, white, higher. The ale should be clear, but may have fine haze, not cloudy, or strongly turbid.

Flavor: Like the aroma, the taste should be characterized by the herb/s used, but not aggressive, consistent with the overall body, bitterness after the used hops, malt, fermentation method and their products - esters. The aim is to create a harmonious and balanced taste sensation of the used herbs and hops. Undesirable element is sharp spiciness, bitterness/harshness.

Mouthfeel: May vary depending on the herbs. The body should be full after the malt, slightly carbonated, with a smoother drink.

Overall impression: The basis is a harmonious blend of aromas and flavors of the herbs, especially appreciated will be inventiveness of a homebrewer, which will be assessed.

 

Ingredients:

Yeast: top fermentation

 

Malt: generally pale malt, like light pilsner, pale ale, wheat, Bavarian, ...

 

Hops: use "European" hops (not American, New Zealand, ...), for example: German, Czech, Slovenian, Slovak, French, English, ... etc.

We recommend using the "dry hoping" technique.

 

Herbs: recommend ed is to focus on herbs (even with medicinal properties; perigonium, flowers or petals, roots, fruits) growing in Slovakia, but it is not a condition, e.g.: elderflower, lime blossom (linden), yellow gentian, juniper, lemon balm (melissa), dog rose (Rosa canina), sage, hawthorn flowers, wormwood, mint, lavender, coriander, curacao - bitter orange peel, ginger, licorice, vanilla beans, spices, anise, fennel, .... etc.

 

Supplements: admissible are wheat, oat, rye flakes, molasses, oak chips, Irish moss, .... etc. Unacceptable is white sugar, white candy sugar, dark sugar, maltose, maltodextrin, honey.

 

Labelling: used herbs, hops and supplements must be marked in the application.

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále