Piatok 29.3.2024   oslavuje Miroslav zajtra pozýva na pivo Vieroslava

6984 podnikov 

Chute a vône piva - 11. Chlorfenol (0504)

http://www.kamnapivo.sk/webtron/chute-a-vone-piva-11-chlorfenol-0504.html

16. november 2018, 00:05
bobo
Chute a vône piva - 11. Chlorfenol (0504)

úvodnom článku som uviedol niekoľko základných informácií o senzorických vnemoch, chuti a vôni, ktoré môžeme pociťovať pri konzumácii potravín a nápojov, v našom prípade v pive. Pri výrobe piva vznikajú rôzne pozitívne, ale aj negatívne produkty. Jednou z chýb, ktoré sa objavuje v pive je chlorfenol - EBC 0504

 

 

 

 

Chlorfenol - 2,6-dichlorfenol (2-dichlórfenol, 4-dichlórfenol, 2,4-dichlórfenol, 2,4,6-dichlórfenol)

Typická koncentrácia v pive: 0 µg/l
Prah vnímania: 1 -5 µg/l vo vode, 3 - 40 µg/l v pive

 

 

 

 

Chlorfenoly obsiahnuté v pive sú vždy vážnou chybou a nikdy tam nepatria. Chlórofenol môže byť spôsobený niekoľkými chlórfenolmi, jedným z nich je aj 2,6-dichlórfenol.

 

Chuť / vôňa

Lepiaca páska, leukoplast, dezinfekčný prostriedok na báze chlóru, mediciálne, plast, trichlórfenol (TCP), ústna voda, antiseptický spray do hrdla, čerstvý lak. Pri vyšších koncentráciách zvieravý pocit, ostré ihličkovanie na jazyku a v ústnej dutine, suchý pocit.

 

Možné príčiny vzniku:

Pochybenia pri výrobe (nesprávne vysladzovanie), kontaminácia.

Používanie chlórovanej vody k vareniu, alebo oplachovaniu je najčastejšou príčinou mediciálnej a plastovej chute, prípadne vykonanie sanitácie ktorá je založená na báze chlóru, či jódu. Taktiež niektoré kmene kvasiniek spontánej fermentácie môžu spôsobiť mediciálnu chuť. 

 

Ako sa javu vyhnúť:

Používajte čistiace a dezinfekčné prostriedky na báze chlóru v doporučenej koncentrácii, vyššie koncentrácie ako doporučené nie sú potrebné. Po aplikácii dezinfekčnými prostriedkami dôkladne opláchnite technologické zariadenie a obaly aby sa odstránili všetok dezinfekčný prostriedok a teda aj zvyšky chlóru v ňom obsiahnuté.

Ak používate vodu z vodovodu, prevarte ju (doporučuje sa aspoň 15 minút) a schlaďte, prípadne ju nechajte cez noc odstáť, aby ste odstránili chlór (ak je voda upravovaná chloramínom prefiltrujte ju cez uhlíkový filter, resp. do vody pridajte metalsulfid draselný). Používajte balenú vodu. Nepoužívajte vodu z neznámeho zdroja (môže byť znečistená priemyselnými látkami). Používajte dezinfekčné prostriedky bez chlóru (Oxipro, Star San,...). Nezbierajte sladinu pod hodnotu SG 1.008. Ak použijete pri výrobe piva aj ovocie, dbajte, aby bolo riadne opláchnuté od prípravkov, ktoré sa používajú na ich ošetrenie (chlorfenoly sú súčasťou pesticídov, herbicídov a dezinfekčných prostriedkov).

 

Pivo s častejším výskytom: 

Poväčšine domovaričské pivá, ale aj v puboch, pivárňach, kde sa môže aj bezchybné pivo infikovať chlórom pochádzajúcim z čistiaceho prostriedku, ktoré ostalo v pohári.

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále