Chute a vône piva - 12. Vlhká zemitá - Wet Earthy (0841)
V úvodnom článku som uviedol niekoľko základných informácií o senzorických vnemoch, chuti a vôni, ktoré môžeme pociťovať pri konzumácii potravín a nápojov, v našom prípade v pive. Pri výrobe piva vznikajú rôzne pozitívne, ale aj negatívne produkty. Jednou z chýb v pive, ktoré môžeme objaviť vcelku zriedkavo je vôňa a chuť "vlhká zemitá", označená podľa EBC - 0841
Zemitá - Earthy - 2-ethylfenchol - (C12H22O)
Prahová hodnota vnímania: 5 µg/l
Typická koncentrácia v pive: 0 mg/l
Chuť / vôňa
Podzemné / pivničné pachy, kompostové, vlhký suterén / pivnica, vlhká zemina, čerstvo vykopaná pôda, fajkový tabak, plesnivá, hubovitá, niekedy opísané ako "repa".
Možné príčiny vzniku:
Mikrobiálna kontaminácia. Chyba najčastejšie vzniká použitím kontaminovanej vody baktériami,
ktoré žijú vo vlhkých a pivničných priestoroch.
Ako sa javu vyhnúť:
Skontrolujte výrobnú technológiu a jej časti, hlavne pokiaľ sú vyrobené z plastu a dreva pred uložením, musia byť čisté a suché a vysanitované. Zabráňte kontaktu s vlhkými a plesnivými povrchmi, znížte vlhkosť vo výrobnom a skladovacom priestore, aby sa zabránilo rastu baktérií.
Pivo s možným výskytom:
"Zemitosť" je nežiadúca v pive, ale podľa BJCP môže byť citeľná v komerčných pivách v štýle Biére de Garde, ale táto "zemitosť" môže vychádzať od použitia kmeňa kvasiniek anie z kontaminácie.