Chute a vône piva - 13. Obilná, zrnitá - Grainy (0310)
V úvodnom článku som uviedol niekoľko základných informácií o senzorických vnemoch, chuti a vôni, ktoré môžeme pociťovať pri konzumácii potravín a nápojov, v našom prípade v pive. Pri výrobe piva vznikajú rôzne pozitívne, ale aj negatívne produkty. Jednou z chýb, ktoré sa objavujú v pive je aj chuť po nesladovanom obilí - "obilná", podľa EBC - 0310
Obilné chute a arómy môžu byť v zásade klasifikované ako "zrnité", "sladové" alebo "sladké".
Chyby často vznikajú pri zlom procese varenia piva (pri rmutovaní a vysladzovaní) a taktiež šrotovaní sladu.
Obilná - Grainy
Prah vnímania: 10 µg / l
Typické koncentrácie v pive: <1 - 20 µg/l
Chuť / vôňa
Vnímané ako plevy/pluhy/obaly obilnín, čerstvá pšenica, čerstvý jačmeň, chuť zrna, cereálie,
"surový slad", orechy, podobné ako zvieravá chuť.
Možné príčiny vzniku:
Jednou z príčin, ktorá tento vnem spôsobujú sú zlúčeniny (napr. izobutyraldehyd, vyššie hladiny izobutyraldehydu sa nachádzajú v čerstvom slade, ktorý nemal dostatok času na odpočinok, cca 2 - 8 týždňov), ktoré sa prirodzene nachádzajú v plevách/pluhách/obaloch zŕn obilnín a ich reakciou s polyfenolmi pri nadmernom drvení (šrotovaní na veľmi jemnú frakciu) sladov v kovových mlecích kameňoch, pri vysladzovaní vodou s teplotou vyššou ako 80°C, resp. vodou s vyššou alkalickou hodnotou (vysoké pH, nad 6), príliš slanou vodou, alebo vodou obsahujúcou železo..
Ako sa javu vyhnúť:
Používajte vysokokvalitný slad, ktorý bol dostatočne odležaný, dodržiavajte správny technologický postup pri rmutovaní, vysladzovaní, nešrotujte slad príliš na jemno, sladinu udržujte v pH hodnotách v rozmedzí 5,2 - 6, nepoužívajte mladinu s nižšou hodnotou ako SG 1.008, udržujte teplotu pri mash-out na 76°C, nevystavujte sladinu vyššej teplote ako 87°C (už vôbec nie, aby slady boli vystavené varu). Pokiaľ si pripravujete pražený slad v domácich podmienkách, nechajte ho odležať 1 - 2 týždne aby došlo k vyvetraniu drsných aróm.
Pivo s možným výskytom :
Možné, resp. prijateľné sú nízke hodnoty pri pivách so sladovým charakterom, svetlých ležiakoch, v štýloch American Standard, Dortmunder export, viac v American Premium, Pilsener a Munich Helles.
Poznámka:
Príbuzné chute a vône, podskupiny:
0311 - plevy - Husky
Triesloviny z pliev/obalov zrna
0312 - kukuričné krupica - Corn grits
Príliš veľa surogátov na báze kukurice, opatrenie: znížiť množstvo
0313 - múčne - Mealy
Chuť surového zrno, opatrenie: šrotovať na hrubšiu frakciu, docieliť správny pomer jemnej múky, rozdrveného sladu a pliev.
0320 - maltóza - Maltose
Chuť sladového cukru - maltózy, príliš veľa sladu, vysoká teplota sacharifikácie, opatrenie: upraviť pomer sladu a znížiť teplotu vysladzovania.
0330 - čerstvá sladina - Worty
Chuť pripomínajúca čerstvú sladinu, je jemnejša ako chuť surového zrna, opatrenie: dodržať časz a teploty pri rutovaní a vysladzovaní, zvýšte fermentačnú teplotu, oddeľte kvasinky z hotového piva.