Degustácia Aventinus Eisbock (2020)
Dnešná koštovka nebola len tak obyčajná, po návrate z "prieskumu" ako sa začína zobúdzať život v centre mesta po dvoch mesiacoch obmedzení ma doma zastihla informácia o úmrtí jedného zo zakladateľov kultovej kapely Kraftwerk (1970) Floriana Schneidera. Nič iné ako si ho uctiť jedným z najlepších vymrazovaných pšeničných bockov - Schneider Weisse Aventinus Eisbock.
PIVOVAR: Weisses Brauhaus G. Schneider & Sohn, Emil-Ott-Strasse 1 - 5, Kelheim, Bavorsko, Nemecko
NÁZOV: Aventinus Eisbock
TYP PIVA: weizen eisbock, vymrazovaný pšeničný bock
ALKOHOL: 12.0%
STUPŇOVITOSŤ: 25.5° (pôvodné plato, OG)
BALENIE: 0,33l sklenená fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, pšeničný a jačmenný slad, chmeľ Hallertauer Herkules, kvasnice
DÁTUM SPOTREBY: 11. 08. 2020
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 06. 05. 2020
POČET DEGUSTÁTOROV, KTORÍ HODNOTILI: 1
TEPLOTA PIVA: 12°C
1. Aróma (1 - 10b.) : 8.5
Decentná sladová aróma, jemne chlebnatá, stopy po ľahko opečenom toaste, ovocná kyslosť po slivke, príjemná, čistá.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Tmavojantárová, až medeného otieňa farba tekutiny, číra.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Nižšia svetlobéžovej farby, riedka, rýchlejšie opadla, bez stôp, v štýle.
4. Chuť (1 - 20b.) : 18
Ľahká sladová chuť, chlebnaté, mierne karamelové, ľahko sladkasté, chuť sušeného ovocia, sušená slivka, tmavá čerešňa, mierne banán, kvasinky, ale aj jemne nakyslé, postupne sa prejavuje alkohol.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 3
Nižšia intenzita horkosti, skôr minimálna, jemne zemité tóny,
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 3
Telo stredne plné, ba trochu smeruje k ľahšiemu, mierne sýtené,
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 7.5
Príjemné pitie, dobre skrytý alkohol, vybalansované, veľmi dobrý eisbock s ktorým však musíte "narábať" veľmi opatrne, nájsť si čas.
Hodnotenie: 46 - 92 - 9.2/10
Pred pár rokmi som ho vnímal takto.