Degustácia Basqueland Churros con chocolate São Tomé Cacao Edition
Pred niečo ako pol rokom som ochutnal obdobný/podobný? čokoládový tekutý koláčik, ktorý kolaboračne varili s nórskym Cervisiam a bol vo fľaši. Tentoraz v plechu a s kakaovými bôbmi z ostrova sv, Tomáša.
PIVOVAR: Basqeland Brewing Project, Akarregi Ind., 4B, 20120 Hernani, Gipuzkoa, Španielsko
NÁZOV: Churros con chocolate São Tomé Cacao Edition
TYP PIVA: Imperial Stout ochutený, Pastry Imperial Stout
ALKOHOL: 11.5%
STUPŇOVITOSŤ: neuvedená
BALENIE: 440ml alu plechovka
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, ovsené vločky, lakóza, kakaové bôby z ostrova São Tomé (Sv. Tomáša), škorica, vanilka, chmeľ, kvasnice
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 17. 06. 2021
TRVANLIVOSŤ DO: 12/2022
TEPLOTA PIVA: 11°C
NÁKUP: KubboSelect, Norma s. r. o., KE
1. Aróma (1 - 10b.) : 9
Jemná čokoládová aróma s arómou po sušenej slivke, melase, figách so štipkou višňového likéru, previazaná, vyrovnaná s veľmi decentnou, príjemnou stopou po alkohole.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Tmavo-čokoládová, až čierna farba, nepriehľadná.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Stredne vysoká hnedá pena tvorená menšími bublinkami, stredne trvácna, nezanecháva stopu, olejový efekt pri zakrúžení pohárom.
4. Chuť (1 - 20b.) : 18
V chuti sa objavuje hladká chuť po mliečnej čokoláde, tmavej trstinovej melase, vanilke so šteklivou pikantnosťou škorice, sladkasté po laktóze, sušenej slivke a figách, dobre prepojené.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 3
Chmeľová horkosť je minimálna, skôr nepostrehnuteľná, pochádza z pražených sladov, resp. pridanej škorice.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 3
Plnšie telo, nižšie nasýtené, uhladené s dlhším a vyrovnaným sladkastým záverom. Pri zahriatí sa mierne prejavuje alkohol, ako višňový likér s čokoládou, alkohol skôr zľahčuje lepkavý pocit v ústach.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 7.5
Vyrovnaný a dobre piteľný stout, iste vás poteší na záver večera, nepite ho nikdy sami :). Vydarený nápoj, odporúčam si ho pomaly vychutnávať... a zistíte, že ešte jedna plechovka naviac je málo.
HODNOTENIE: 46.5 - 93 - 9.3/10