Degustácia Lanius Fernet Stout 22°
Trenčiansky pivovar Lanius je jedným z pivovarov, ktoré pravidelne prinášajú na slovenský trh pivá rôznych štýlov, ktoré sa u nás bežne nevarili, resp. nevaria. Tentoraz som vybral ich variáciu na kráľovský pivný štýl - Russian Imperial Stout, keď už je ten Medzinárodný deň stoutu (5. november 2021). Fernet Stout 22°, ako uvádzajú v popise na svojej stránke je spojenie britského silného stoutu a talianského horkého likéru Fernet (použili macerované byliny).
PIVOVAR: Trenčiansky pivovar Lanius, Mierové námestie, 911 01 Trenčín, SK
NÁZOV: Lanius Fernet Stout 22°
TYP PIVA: Russian Imperial Stout, ochutený, nepasterizované, nefiltrované
ALKOHOL: 12.5%
STUPŇOVITOSŤ: 22°
BALENIE: 0.3l sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, jačmený slad, ovsený slad, laktóza, zmes bylín, inverzná sacharóza, pomarančová kôra, chmeľ, kvasinky
DÁTUM SPOTREBY: 31. 12. 2020
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 09. 11. 2020
POČET DEGUSTÁTOROV, KTORÍ HODNOTILI: 1
TEPLOTA PIVA: 12°C až 15° (na záver)
NÁKUP: Drinkshop, Trenčín
CENA: 3.76 € (akcia, inak 4.90€)
1. Aróma (1 - 10b.) : 7.5
Výraznejšia aróma po "Lesane", teda prevláda vôňa mäty, borovicovej živice, sladkého drievka, badiánu, anízu, kadidla, v pozadí to mierne uhladzuje vôňa po lesnom ovocí (čučoriedky), veľmi jemná stopa karamelu ale aj laktózy, objavuje sa aj alkoholová stopa. Trochu pripomína aj vôňu saponátu, mydlo. Iste, vo vôni celkom dobre navodzuje dojem horkého likéru, fernetu.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Tmavohnedá, tmavomahagónová, nepriehľadná farba tekutiny.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Vyššia tmavšej béžovej farby, napenená, mierne šumivá, stredne hustá, ale s dobrou retenciou, až po veľmi dlhej dobe, cca 15 minútach sa stratila, nezanechala stopu.
4. Chuť (1 - 20b.) : 15.5
Ľahšia sladovokaramelová stopa s výraznejšou kombináciou bylín spomenutých pri vôni(mäta, palina dračia, živica,...), ale stopa po pive (RISe) je nebadateľná. Pripomína mi to aj trochu cukrovinku horkej čokolády s mätovou plnkou v "tekutom" stave "After Eight".
5. Horkosť (1 - 3b.) : 3
Stredná, až vyššia intenzita bylinnej horkosti, pikantná, dlhotrvajúca.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 2.5
Stredná, až nižšia plnosť tela, jemne korenisté ihličkovanie na konci jazyka, horkastý bylinný záver navodzujúci pocit, že pijete fernet (a to sa podarilo) s jasne sa objavujúcim alkoholom (ktorý by mohol byť skrytý, ale pravdepodobne potrebuje ešte nejaký čas), hrejivé. Čím dlhšie ho popíjate, objavuje sa aj badateľnejšie mliečna sladkosť.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 6.5
Odvážny počin spojiť RIS s chuťou a vôňou "fernetu", mám len niekoľko výhrad, vo vôni mi viacmenej prekážala výraznejšia "fernetová" stopa, ale aj "saponát", to isté v chuti a k tomu sa pridala alkoholová hrejivosť, iste pri takýchto pivných štýloch (aj RISe) alkoholová stopa je prípustná, ale tu v kombinácii s "fernetovou" stopou ju znásobuje, menej je niekedy viac. Mám dojem, že som tento RIS mal nechať nejaký ten rok odležať,... preto skúsim ešte jednu, dve fľaše zohnať, som presvedčený, že to bude ešte lepšie pitivko. Má potenciál sa zaokrúhliť, zjemniť. Inak ho doporučujem, aj teraz si ho viem predstaviť ako dobrý aperitív (pred), alebo digestív (po) konzumácii steaku.
HODNOTENIE: 41- 82 - 8.2/10