Degustácia Lervig Sour Suzy
V decembri ma nečakane sklamal jeden sweet/milk stout od Lervigu, ich iperiálne stouty, vlastne skoro všetk sú viac ako dobré. Takže som bol zvedavý ako na tom bude ich Kyslá Zuza. Inak tento pivovar bol založený v roku 2003 a v ostatnom období (od roku 2010) u nich varí američan Mike Murphy. Deväťnástročný Mike začal ako domovarič začiatkom 90. tich rokov minulého storočia, nejaký čas pobudol v Ríme,... nakoniec zakotvil v pivovare Lervig. Sour Suzy je prvé pivo/ejl pivovaru uvarené v štýle Berliner weisse.
PIVOVAR: Lervig Aktiebryggeri, Vierveien 1, 4016 Hillevåg Stavanger, Nórsko
NÁZOV: Sour Suzy
TYP PIVA: Berliner Weisse
ALKOHOL: 4.0%
BALENIE: 330ml alu plechovka
ZLOŽENIE: voda, jačmený plzeňský slad, pšenica, chmeľ Styrian Golding, kvasinky
DÁTUM SPOTREBY: 28. 09. 021
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 20. 01. 2021
POČET DEGUSTÁTOROV, KTORÍ HODNOTILI: 2
TEPLOTA PIVA: 6°C
NÁKUP: beergium, BE
CENA: 2.69€
1. Aróma (1 - 10b.) : 7.5
Decentná kyselinka po citrusoch prepojená s miernou jogurtovou, mliečnou kyslosťou. Jemná vôňa, ale v pozadí sa prejavuje vôňa ako keď vám kvasí chlebové cesto (teda ak ste niekedy takéto niečo zažili :), myslím, že v tejto dobe asi áno:) ).
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Veľmi svetlá žltá, slamová farba, jemne zahmlená tekutina.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Vyššia pena snehobielej farby, tvorená drobnejšími bublinkami, šumivá, rýchle opadla, nezanechala žiadnu stopu.
4. Chuť (1 - 20b.) : 14
Veľmi ľahká stopa po slade, chlebovej kôrke s celkom jasnou prítomnosťou kyselinky po pšenici, ale hlavne mliečnej kyselinke, ktorá však nie je agresívna, skôr uhladenejšia, pocit prítomnosti citrusov, limetky.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 2
Stredná až nižšia intenzita horkosti, ale v zadu je taká trpká, trieslovinová, nie celkom vhodná k tomuto štýlu.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 3
Telo ľahšie, vysoko nasýtené, svieže, na konci skôr suchšie.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 6
Celkom príjemné a osviežujúce pitie, mierne to narúša trpkejšia horkosť. Na leto ideálne. Uvedené je, že bolo pripravené tradičným nemeckým spôsobom "sour mashing".
HODNOTENIE: 38.5 - 77 - 7.7/10