Nedeľa 20.10.2019   oslavuje Vendelín zajtra pozýva na pivo Uršu?a

6965 podnikov 

Degustácia Mad Scientist Rákoczi Túrós

http://www.kamnapivo.sk/webtron/degustacia-mad-scientist-rakoczi-turos.html

18. september 2019, 07:00
bobo
Degustácia Mad Scientist Rákoczi Túrós

Maďarskú remeselná pivovarnícka scéna podľa mojich poznatkov, či sa vám to páči, alebo nie, je o dve dĺžky pred našou. Áno aj u nás máme niekoľko progresívnych a odvážnych pivovarov, len ich viem ledva spočítať na jednej ruke. Preto, a stretávam sa dosť často s dešpektom k pivám od našich južných susedov, s údivom pozorujem ich snahu, v krajine vína a pálenky, vniesť nový pohľad na pivo s prívlastkom ich identity. Jedným z takýchto neortodoxných pivovarov je aj Mad Scientist. Myslím, že podstatnú časť ich produkcie som skúsil, iste neboli všetky ich "šialenosti" vrcholom pivovarníckeho umenia, ale niekoľko excelentných kúskov už stvorili. Dnes som sa trošku pohrabal v sklade ( inak našiel som niekoho zabudnutú mikinu :) ) a natrafil na zopár kyseláčikov a kým som sa dopracoval k Rákoczi Túrós aj ich koštol. Ale teraz bude pár riadkov o tvarohovo-marhuľovom koláči v tekutom stave. Len pripomienka, či informácia, pod názvom Rákoczi Túrós hádam každý Maďar si vybaví legendárny tvarohovo-marhuľový koláč, ktorý vznikol niekedy v 30.tich rokoch minulého storočia a v 60.tich rokoch ho spopularizoval významný maďarský kuchár Rákóczi János,... no a "Šialení vedci" ho transformovali do tekutého stavu, verte, alebo nie :).     

 

 

 

PIVOVAR: Mad Scientist Budapest, Maglódi út 47, 1106 Maďarsko 
NÁZOV: Rákoczi Túrós

TYP PIVA:  Gose, Imperial Gose, ochutené

ALKOHOL: 10%
STUPŇOVITOSŤ: ?°
BALENIE: 0,33l sklenená fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE:  voda, jačmený, ovsenný a pšeničný slad, marhuľové pyré, laktóza, soľ, vanilka, chmeľ, kvasninky

DÁTUM SPOTREBY:  29. 07. 2020 

DÁTUM DEGUSTÁCIE:  17. 09. 2019
POČET DEGUSTÁTOROV, KTORÍ HODNOTILI: 1 
TEPLOTA PIVA: 9°C

NÁKUP: KubboSekect, OC Galéria, KE

CENA: 4,04€ (po zľave)

 

 

 

1. Aróma (1 - 10b.) : 8

Sladový závan prekrýva kyslastosladká ovocnosť po broskyniach, mierne jogurt, vanilka, decentný závan mora, príjemne zladené, umne skrytý alkohol (kto pozná Túrókrém s broskyňami je to ono, ale v prírodnej, nie syntetickej vôni).

2. Farba (1 - 3b.) : 3

Pomarančovo-broskyňová farba tekutiny, zakalená.

3. Pena (1 - 3b.) : 3

Vyššia pena bielej farby, jemnejšia štruktúra, celkom stabilná, zanecháva mierne stopy.

4. Chuť (1 - 20b.) : 18

Najprv hladká slano sladkastá chuť s ľahkým koláčikom a postupným nástupom kyslastej marhule, zároveň krémová sladkosť po laktóze, jete tekutý Rákoczi Túrós dessert.Chuť je vyrovnaná, jemná svieža marhuľová kyslosť je previazaná ľahkou keksíkovou stopou, v pozadí doplnená jemnou slanosťou. 

5. Horkosť (1 - 3b.) : 3

Veľmi nízka intenzita, neruší vnem.

6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 3

Stredne plné telo, stredne až viac sýtené a popritom hladké a zároveň svieže, na záver sa mierne objavuje hrejivý alkohol.

7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 7

Urobiť z klasického ovocného dezertu dobre zladené a piteľné pivo je fakt umenie, tu už nejde o náhodu, musíte fakt vedieť niečo o kulinárstve, chutiach, tradícii a vedieť to dať dokopy, aby to malo nie len hlavu a pätu, ale aby to malo aj identitu... a to sa "Šialeným vedcom" podľa mňa podarilo. Dlho som nemal pivo, ktoré ma tak príjemne prekvapilo. Aj cez nie najľudovejšiu cenu, doporučujem ho okúsiť, buď si ho zamilujete, alebo ho dáte dole, pre mňa nie palec, ale ruka hore. 

Hodnotenie: 45 - 90 - 9.0/10

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále