Degustácia Pereš 11°

Toto pivo som si vybral na pondeľňajší podvečer, niečo som už z Kešovko sídliskového pivovaru okúsil, ale bolo to vždy v niektorom z košických podnikov, tentoraz to bude doma :). Tak Pereš, no neperem, len objavujem...
PIVOVAR: Kočovný Kešov sídliskový pivovar, varené v pivovare Corvus, SK
NÁZOV: Pereš 11°
TYP PIVA: Wheatbeer, ochutený medom a zázvorom
ALKOHOL: 5.2%
STUPŇOVITOSŤ: 11°
BALENIE: 0,5l PET fľaša hnedej farby, čapované systémom PEGAS
ZLOŽENIE: Voda, jačmenné slady, med, zázvor, kvasinky
DÁTUM SPOTREBY: ?
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 02. 12. 2019
POČET DEGUSTÁTOROV, KTORÍ HODNOTILI: 1
TEPLOTA PIVA: 8°C
NÁKUP: Beer Station, OC Cassovia, KE
CENA: 2.60€
1. Aróma (1 - 10b.) : 5.5
Mierne sladkastá aróma, ale v žiadnom prípade po mede, po fenoloch - banáne, klinčekoch a leukoplaste, ale aj mierna oxidácia. Objavuje sa aj ľahká kyselinka po pšenici a trochu pikantno-korenistá aróma. Deklarovaných, cit.:"...13 kg medu, ktorý dominuje vo vôni piva" som s poľutovaním nezachytil.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Svetlejšia jantárová, mierne zahmlená tekutina.
3. Pena (1 - 3b.) : 1.5
Vyššia snehobielej farby, jemnejšie bublinky, rýchlejšie opadla, bez stôp na pohári.
4. Chuť (1 - 20b.) : 11
Na začiatku sa viac prejavuje chuť po surovej nesladovanej pšenici, ale aj vlastne od začiatku po koniec, je aj mierne nasládle, postupne sa prejavuje pikantná hrejivosť zázvoru, jemná kyselinka po pšenici s prejavom citrónu, po ohriatí vystupuje mediciálna chuť.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 3
Nízka chmeľová horkosť, primeraná štýlu, nepreráža.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 1.5
Stredne telo, presýtené, ihličkovanie na jazyku, sladkastý záver, ale nie po mede, pálenie hrtanu.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 3.5
Rozhádzané, nevyrovnané s mediciálnou chuťou a po starých kvasinkách, ktoré asi mali problém správne pretvárať mladinu, resp. ich bolo málo, alebo boli unavené, prípadne sa v sude aktivizovali, hmmm...Ani hefe-weizen, ani american wheat beer, pre mňa ostáva otázkou zámer, nie som proti inováciám, experimentom, ale tu som v rozpakoch, pšeničné, ktoré je vysoko hrejivé a popritom pikantné, ale aj unavené, no neoslovilo ma (aj keď kombinácia zázvoru a medu je pri pivách častá). Alebo starý, zatúlaný sud? Neviem identifikovať čas expedície, resp. čas varenia. Nie je to prepadák, ale...
HODNOTENIE: 29 - 58 - 5.8/10