Piatok 29.3.2024   oslavuje Miroslav zajtra pozýva na pivo Vieroslava

6984 podnikov 

Degustácia pív Egídius

http://www.kamnapivo.sk/webtron/degustacia-piv-egidius.html

11. november 2014, 05:50
bobo wbm
Degustácia pív Egídius

Čírou náhodou som sa nedávno dostal k pivám vo fľašiach z popradského pivovaru Egídius. Doteraz som ich priamo na výčape okúsil dva krát. Raz, niekedy pár týždňov po otvorení minipivovaru a druhý raz v lete tohto roku. Obe návštevy v Poprade - Egídiuse nedopadli najlepšie, všetky tri vzorky piva boli zle ošetrené, ... bez okolkov - pokazené (s vadou a nadôvažok kyslé), aj keď obsluha sa snažila zachrániť situáciu odčapovaním, ... neriskli sme to. Tak som bol zvedavý na ich produkciu vo fľašiach, ako to všetko dopadlo? 

 

 

PIVOVAR: Egídius Brewery, s. r. o., Nám. Sv. Egídia 10, Poprad, SK

BALENIE: 1l PET fľaše hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, jačmenné slady, chmeľ, kvasnice
DÁTUM SPOTREBY: ? nebol udaný
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 21. 10. 2014
POČET DEGUSTÁTOROV, KTORÍ HODNOTILI: 1
TEPLOTA PIVA: 9 st.C

Prvá vzorka:
NÁZOV: Egídius 11°
TYP PIVA: svetlý ležiak
ALKOHOL: ?
STUPŇOVITOSŤ: 11°

1. Aróma (1 - 10b.) : 3
2. Farba (1 - 3b.) : 3
3. Pena (1 - 3b.) : 2
4. Chuť (1 - 20b.) : 8
5. Horkosť (1 - 4b.) : 2
6. Pocit v ústach (1 - 4b.) : 1
7. Celkový dojem (1 - 6b.) : 2
HODNOTENIE: 21 - 42 - 4,2/10

Pena v norme, biela, stredne vysoká, primerane drží. Farba zlatá. Stredne sýtené. Telo primerane plné, mierne zahmlené. Vo vôni cítiť veľmi jasne zelené jablko, jednoznačná prítomnosť acid aldehydu, pri ležiakoch vážnej vady spôsobenej najčastejšie vyššími, resp. kolísavými teplotami v hlavnom kvasení. V chuti znovu tóny ovocia, zelené jablko, taktiež prítomnosť "DMS" (sladkasté paradajky), stopy po nesladovanom obilí. Vady môžu byť spôsobené aj dĺžkou chmeľovaru, resp. krátkym odležaním mladého piva. Celkovo hodnotím danú vzorku, ako nezvládnuté pivo, pravdepodobne nedodržané technologické kroky pri jeho varení. 

 

Druhá vzorka:

NÁZOV: Egídius 12°
TYP PIVA: svetlý ležiak
ALKOHOL: ?%
STUPŇOVITOSŤ: 12°

 

1. Aróma (1 - 10b.) : 4
2. Farba (1 - 3b.) : 3
3. Pena (1 - 3b.) : 3
4. Chuť (1 - 20b.) : 8
5. Horkosť (1 - 4b.) : 2
6. Pocit v ústach (1 - 4b.) : 2
7. Celkový dojem (1 - 6b.) : 2
HODNOTENIE: 24 - 48 - 4,8/10

V základných rysoch kopíruje jedenástku, hlavne v chuti a aróme, tie isté vady (zelené jablko, paradajka), avšak v menšej miere, viac stôp po nesladovanom jačmeni, obilí. Farba tekutiny jantárová, telo primerane plné, sýtenosť stredná, mierne zahmlené. Trochu lepšie, ale s vážnejšími vadami.

 

Tretia vzorka:

NÁZOV: Egídius 13,5°
TYP PIVA: svetlý ležiak špeciál
ALKOHOL: ?%
STUPŇOVITOSŤ: 13°

 

1. Aróma (1 - 10b.) : 5
2. Farba (1 - 3b.) : 2
3. Pena (1 - 3b.) : 3
4. Chuť (1 - 20b.) : 10
5. Horkosť (1 - 4b.) : 2
6. Pocit v ústach (1 - 4b.) : 2
7. Celkový dojem (1 - 6b.) : 3
HODNOTENIE: 27 - 54 - 5,4/10

So stúpajúcim plato sa pivo zlepšuje, aj keď nie o veľa. Všetky vyššie menované vady sú prítomné, ale v menšej miere. Farba tekutiny je tmavojantárová, už by som to nezaradil medzi svetlé ležiaky, skôr k polotmavým. Telo pevné, primerané, sýtenosť stredná, nie číre. Pena držala najdlhšie. V chuti cítiť surový jačmeň, nie najhladšie, cítiť kvasinky. Aj cez to, "trinásťapólka" bola najprijateľnejšia z dnešných troch pív.

 

Pozn.: Zatiaľ som nemal dobrú skúsenosť s pivami z Egídiusa, ani na výčape, ani vo fľašiach. Asi nemám na tie ich várky šťastie, u niektorých malých slovenských pivovarov sa to v ostatnom čase deje častejšie (hlavne na rôznych festivaloch predajú asi všetko :( ), teda veľké kolísanie kvality, nie je to len Egídius.

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále