Degustácia Rothbeer Bakancslista #27 Olicana
Minule som koštol session ipu od Rothbeer (Zoli Róth), tentoraz som sa dostal k už 27-mej verzii z edície "Bakancslista" pri ktorej sa používa vždy iná odroda chmeľu spôsobom "single hop", tentoraz s anglickým chmeľom Olicana (prvý krát vysadený v roku 2009, komerčne uvedený v roku 2014). IPA bola uvarená v známom budapeštianskom pivovare Mad Scientist.
PIVOVAR: Rothbeer varené v Beerd BrewDesign KFT. - Mad Scientist, Maglódi út. 47, 1106 Budapest, Maďarsko
NÁZOV: Bagancslista # 27
TYP PIVA: IPA, Single hop IPA
ALKOHOL: 6.5%
STUPŇOVITOSŤ: ?°
BALENIE: 330 ml sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, jačmenné slady, chmeľ Olicana, kvasinky
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 22. 03. 2020
DÁTUM SPOTREBY: 04. 09. 2020
POČET DEGUSTÁTOROV, KTORÍ HODNOTILI: 2
TEPLOTA PIVA: 8°C
NÁKUP: Kubbo Select, OC Galéria, KE
CENA: ?€
1. Aróma (1 - 10b.) : 7
Decentné citrusové tóny, marakuja, živica, ale aj stopa zemitosti, kvetinkách, mierne karamelová stopa, vyrovnané, bez odporu.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Tmavšia jantárová farba tekutiny, veľmi jemne zahmlená, skoro číra.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Vyššia pena farby slonovej kosti, tvorená menšími bublinkami, napenená, menej pevná, ale dostatočne trvácna, tvorí miernu čipku.
4. Chuť (1 - 20b.) : 14.5
Prítomná sladovo-karamelová stopa s náznakmi po mede je dopĺňaná ovocnosťou po marhuliach, broskyni, ale aj živici.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 2
Stredne intenzívna chmeľovo-zemito-živičná horkosť, mierne kostrbatá.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 2.5
Stredne plné telo, stredne až nižšie sýtené, vcelku hladké, na záver mierne suchšie.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 5.5
Práca s jedným chmeľom je veľmi ťažká, prípadné chyby v recepúrach, skladbe surovín, postupe sa rýchlo prejavia, pri tejto ipe v podstate niet závažných problémov, možno by pomohlo zjednotenie v chuti, tu som nebol celkom presvedčený, že by som si dal aj druhý pohár, ... ale to je vec nastavenia, nie je to vôbec zlá ipa, len mi tu niečo chýba, ale aj tak ju celkom vysoko oceňujem.
HODNOTENIE: 37.5 - 75 - 7.5/10