Sobota 20.4.2024   oslavuje Marcel zajtra pozýva na pivo Ervín

6984 podnikov 

Degustácia Salón Piva Doma - Slovak Craft Beer Beergeek 2020

http://www.kamnapivo.sk/webtron/degustacia-salon-piva-doma-slovak-craft-beer-beergeek-2020.html

28. apríl 2020, 10:30
bobo
Degustácia Salón Piva Doma - Slovak Craft Beer Beergeek 2020

Druhý degustačný balíček Salonpivadoma (prvý som nejako s obtiažami zvládol) siedmych pív slovenských remeselných pivovarov s označeím Slovak Craft Beer Beergeek obsahoval tiež degustačný pohár Sensorik 

0.42l, otvárač na pivo a zopár podpivníkov SP, cena balíčka bola 39€.

 

 

 

 

Žiwell Bazilišek (Speciality New England IPA, 14.5°,  4.9% ) Žiwell. Ten ma nedávno pozitívne prekvapil, zaujal, bolo to pred približne dvoma týždňami. Teraz tento ejl je v tretinkovej fľaši s expir. 20. 06. 2020, vo vôni sa mi vidí v podstate rovnaký, ovocné tóny exotického a citrusového ovocia, možno pribudla jemná korenitosť, hladké. Farba a pena bez zmien. V chuti však nastal posun, ubudlo horkejších citrusových tónov a viac sa objavuje kyselinka, prediera sa bylinná horkosť bazalky, ktorá pôsobí ako veľmi jemná palina. Objavuje sa mierna nasládlosť, oxidácia). Horkosť na uzde, prijateľná, hladká. Telo stredne plné, stredne až nižšie sýtené, sviežosť opadla, záver jemne horkastý po bylinách. V tomto prípade, tak asi ako to býva, aj to isté pivo/ejl (stretávam sa s tým dlhodobo, hlavne pri pivách z remeselných pivovarov) v rôznom čase vykazuje rozdielne senzorické vlastnosti (nie je to o chybách pív/ejlov) pri zachovaní kvality (rôzne várky, skladovanie,...). Dnes (8, 3, 3, 15, 3, 2, 6.5) 40.5 - 81 - 8.1/10.   
 
 
Hellstork Spontan Apricot 2019 - BA Red Wine (Spontaneously Fermented Beer with Apricots, sour ale, 10°, 4.5%) Hellstork s "kyseláčmi" je na Slovensku topka, vedia to. Tento sour ale je z ich edície Wildstork. Vo vôni výraznejšia "divoká" kyslosť po broskyniach, skvasených jablkách, dreve, až "funky". Farba tekutiny jantárová, zahmlená. Pena nižšia bielej farby, šumivá, rýchlo opadla, bez stôp. V chuti dominuje ovocná kyslosť (ako inak? :) ), je výrazná ale skôr po limetke, citróne, ako nezrelých broskyniach, v závere hrejivé. Telo veľmi ľahké, ale nie vodnaté, sýtenie nižšie, záver dlhotrvajúca ovocná kyslosť. Horkosť nebadateľná. Určiť mieru piteľnosti je obtiažne, jedni by išli do kolien, niektorí preventívne na borovičku :). Pre mňa fajn vec, jednu fľašu si odkladám a predstavujem si, že si tento sour ale dám s "Angie šalátom" (je božský) a nejakým balkánskym bielym syrom. Takže dnes nie inak ako (9, 3, 2.5, 17.5, 3, 2.5, 7) 44.5 - 89 - 8.9/10  exp. 04/2030

  

 

 

Šilker’s Xmas Edition 2019 Spiced Edition (Imperial Honey Saison, 17.5° 8.2%) kočovný pivovar Šilker’s Brewery. Už vo vôni je jasné, že pôjde o saison, jasná korenistá aróma, tak typická pre tento pivný štýl, fenoly, kvasinky, decentne medový plást, celkom dobre zladené, po ohriatí vystupuje alkohol, ale aj taká stajňová aróma, barnyard. Farba tekutiny jantárová, veľmi jemne zahmlená. Pena vyššia svetlobéžovej farby, jemné, drobné bublinky, šumivá, rýchlejšie opadla, zanecháva miernu stopu. V chuti mierne sladový základ s previazanou sladkosťou po mede, ktorá je decentná, nie "presladená", dobre vybalansované, jemná horkosť po dreve, korenisté, trochu funky. Telo ľahšie, sýtenie najprv vnímané ako vyššie, postupne, aj oteplením stráca, jemne pikantné, v závere vystupuje alkohol, hrejivé, suchší záver. Piteľnosť stredná, musí si nájsť fandu, príležitosť. Privítal by som nižšiu mieru hrejivosti, ale keďže je to vianočný špeciál, som s týmto javom vyrovnaný, je to v medziach. Fajn špeciál, škoda, že sa mi nedostal na príhodnejšiu, vianočnú atmosféru, hneď k nemu by som si zajedol pečeného moriaka, teraz by stačil aj fajn steak :), alebo aspoň kozí syr. Takže dnes (8.5, 3, 2.5, 17, 3, 2.5, 7)  43.5 - 87 - 8.7/10   exp.: nenájdené

 

 

 

Generál Imperial Sweet Stout 19% (Sweet Stout 19°, 6.5%) z pivovaru Generál, chutnal som ho celkom nedávno a nedopadlo najlepšie, tak hneď na začiatok, toto dnešné je fakt iné, aspoň podľa toho ako som ho vnímal. Vo vôni stopy po tmavej horkej čokoláde, "višňa v čokoláde", jemná kyselinka s veľmi nízkou stopou po dreve, kokose, mliečna aróma len v náznaku, skoro neidentifikovateľná, dôvodom môže byť prítomnosť ovocnej kyselinky, ktorá ju odsúva. Alkohol ukrytý. Farba tmavohnedá, až čierna. Pena vyššia hnedej farby, trvácna, hustejšia, zanecháva jemnú čipku. V chuti decentná kávovina, horká čokoláda s hladšou stopou po laktóze, mliečna sladkosť, prítomnosť drsnejšej horkosti po pražených sladoch (pripálený toast), dreve, tu už cítiť aj alkohol. Telo ľahšie, skoro vodnaté, sýtenie nižšie, jemne sa objavuje aj ovocná kyselinka po višni (nemá čo tu hľadať, vek piva?), záver ľahký, kávovinový s vystupujúcou hrejivosťou. Olejový efekt. Po oteplení nad 12°C sa ten kokos v chuti aj vôni objaví. Piteľnosť vďaka ľahšiemu telu dobrá. Nie je to etalón ISS, ale oproti predchádzajúcej skúsenosti je to "nebe a dudy". Až s podivom. K tomuto mi pasuje jedine syr Gouda, vyrovná v chuti všetky nerovnosti :). Tak dnes v tom lepšom svetle (7, 3, 3, 14, 2, 2, 5) 36 - 72 - 7.2/10 exp. 25. 05. 2020

  

 

Hop Grup Smoked n’ salty honey peanut porter (Porter, flavored, 22°, 9.8%),dalo by sa skonštatovať, že čo je na etikete stačí odpísať. Ale predsa niečo pridám, vo vôni decentné spojenie dymovosti a sušenej slivky v čokoláde (občas si túto špecialitku donesiem z UA, je to fakt fajn spojenie chutí), dobre ukrytý alkohol, mierne ak drevo, dub. Tmavohnedá farba tekutiny, nepriehľadná. Pena stredne vysoká, až vyššia, trvácna, zanechala jemnú stopu. Olejovitý efekt. V chuti prepojená čokoládová sladkosť s údenou slivkou, kakaový prášok, veľmi jemná, skoro nebadateľná stopa po soli, inak hladké, lepkavé, všetko dobre prepojené, nič nevyskakuje. V závere vystupuje jemne alkohol. Telo stredne plné, až ľahšie, sýtenie stredné, záver jemne sladkastý. Dobre, až viac ako dobre piteľné, bez prekážok. K tomuto porteru taký fajný Stilton pred, potom flák grilovaných hovädzích rebier a na koniec vanilková zmrzlina a už odfukuješ, ani Covid 19 ťa nenase-ie, tak (9.5, 3, 3, 18.5, 3, 3, 7.5) 47.5 - 95 - 9.5/10   exp. 23. 06. 2020

 

 

Berhet Gavalir (Quadrupel Whiskey Barrel Aged, 10.1%), prvý problém, aj keď som to pri tomto pive vôbec nečakal, bolo vypenenie piva, známe aj ako gushing, v tomto prípade to nebolo výrazné, ale vôbec sa to nemalo stať, aj keď hneď som zistil, že doba exp. plnenia je do 29. 02. 2020. Mám viacero pív uskladnených v archíve, ktoré (aj quadrupely) aj po viac rokoch tento jav nevykazujú (a to sa s niektorými nemazlím, niektoré zažijú aj dosť veľké teplotné rozdiely). Len mimo, neriešim ani tak dobu spotreby, ale toto pivo sa do balíčka nemalo dostať, kde vznikol problém nebudem riešiť. Takže teraz k samotnému pivu, aj cez spomínaný defekt, vo vôni dominuje alkohol, stopy po bariku, dreve, jemne nasládle (oxidácia, to je v poriadku), stopa po whisky, celé to však pôsobí celkom zladene, aj cez spomenutý alkohol, nejako to k tomu patrí. Farba tekutiny hrdzavo-hnedastá, zahmlená. Pena veľmi šumivá, drala sa z hrdla fľaše, po preliatí do pohára rýchlejšie opadla, ale drží "obrúčku". V chuti sladkasté, karamel, koláčik, pekne rozpoznateľné sušené figy, sušené hrozienka, dub, mierne vanilka, whisky slad,  možno skonštatovať, že je to dobre previazané, celistvé. Škoda toho gushingu. Horkosť nízkej intenzity. Telo stredne plné, nasýtenie vysoké, veľmi svieže, záver sladkastý s vystupujúcou hrejivosťou, alkoholom. Cez spomínaný problém je dobre piteľné. A k nemu by som dal syr Gruyere a potom jahňacie kotlety. Dnes tomuto pivu v tejto fľaši (9, 2, 1, 16, 3, 2.5, 6.5) 40 - 80 - 8.0/10 

  

 

Staroturanský Regál Maznák 27° (Barley Wine, 27°, 11.3%, (rhodesian)?) V prvom rade asi jedna vec, je mimo, aspoň v podstatných rysoch a zároveň s chybami. Znovu jedna legislatívna vec, nenašiel som dátum doporučenej spotreby.  Vo vôni kyslasté ovocné aróma, ale aj začínajúcu bakteriálnu infekciu a to tu fakt nemá čo hľadať, zároveň veští aj ďalšie problémy, kde je ťažká sladová aróma, karamel, melasa? Farba tmavšia jantárová, až svetlejšie medená, jemne zahmlená. Pena nižšia, rýchlo opadla, ale drží neucelený krúžok. V chuti kyslasté karamelizované jablko, ovocná kyslosť, prejavuje sa hrejivosť po alkohole. Telo ľahšie, sýtenie stredné, záver kyselinkový, kyslasté jablko, alkohol. Piteľnosť nízka. Pivo s chybami, alkohol ani tak nie je problémom, to celkom je prijateľné na tento pivný štýl, ale cez vôňu, až chuť, telo, je mimo. Chybné pivo, ktoré by som vôbec nezaradil do balíčka,... alebo mám chybnú fľašu?, ak, tak si prosím náhradu. Takto nedám ani bodové ohodnotenie, jednak, že by bolo pod 5/10 a v packu Beergeek by sa nemalo ani objaviť. Neberte to v zlom, ale toto pivo sa dá možno ešte opraviť (upraviť), zohnať vhodný dubový sud, napríklad po červenom víne, či Bentiane :), pomôcť si kvasinkami napr. z kmeňa Lactobacillus, alebo Brettanomyces a nechať pivo svojmu osudu rok a viac,... 

 

    Na záver jedno prianie, stretnime sa na jesennom Salóne Piva všetci v zdraví!

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále