Štvrtok 28.3.2024   oslavuje Soňa zajtra pozýva na pivo Miroslav

6984 podnikov 

Degustácia Šilker´s / Beermalade - Egreše v čokoláde

http://www.kamnapivo.sk/webtron/degustacia-silkers-beermalade-egrese-v-cokolade.html

20. august 2020, 23:00
zuzka, cuky, pesbeznohy, adrik a bobo
Degustácia Šilker´s / Beermalade - Egreše v čokoláde

Tentoraz som skúsil jeden "experiment" ktorý pozostával z troch nezávislých hodnotení piva. Už pred časom som sa s Adrikom (prevádzkuje web pivná-turistika), že si vyberieme niektoré pivo z remeselného pivovaru a bez toho, aby sme si svoje poznatky odkomunikovali (upravovali, akokoľvek menili) svoje hodnotenia uverejníme súčastne na oboch web stránkach, ja na www.knp.sk a Adrik na www.pivna-turistika.sk. K môjmu hodnoteniu dnes pridávam aj hodnotenie (podľa doporučeníBJCP) troch degustátorov, ako som to niekedy na fb spomenul.

 

Iste vám napadla myšlienka čo si od toho sľubujem?,... hmmm, v prvom rade mi ide o čo najväčšiu objektivitu, možno aj o to aby sme na jednom mieste prezentovali svoje poznatky (aj keď potencionálny čitateľ si vie všetko vygúgliť :) ). Pre prvé, dnešné hodnotenie sme si vybrali taktiež experiment v podobe "Black Gose" s názvom Egreše v čokoláde.

 

Kočovný pivovar Šilker´s Brewery a od začiatku svojej existencie sa púšťa do neprebádaných vôd slovenského experimentálneho pivovarníctva, iste sú tu už legendárni "divočáci" z Hellstork a Unorthodox, ale Lukáš ide viacmenej inou cestou. Tentoraz sa spojil s Imrom Nogellom z Beermalade a vytvorili "Egreše v čokoláde" 

 

PIVOVAR: Šilker´s Brewery SLKR, s. r. o., Pri hrubej lúke 9, Bratislava s Beermalade Bratislava uvarené v pivovare Eliáš, Podkylava, SK
NÁZOV: Egreše v čokoláde

TYP PIVA: označené ako Black Gose (34B. Mixed-Style Beer prípadne 34C. Experimental Beer).

ALKOHOL:  4.0%
STUPŇOVITOSŤ: 10.4°
BALENIE: 0,75l sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE:  voda, jačmenné a pšeničné slady, egrešové pyré, kakaové bôby, himalájska soľ, chmeľ, kvasninky US 05 a laktobacily

DÁTUM SPOTREBY:  neuvedený 

DÁTUM DEGUSTÁCIE: 03. 08., bobo 29. 07. a 19. 08. 2020
POČET DEGUSTÁTOROV, KTORÍ HODNOTILI: 3, 1, 1
TEPLOTA PIVA: 9°C

 

 

Hodnotili Zuzka, Cuky a Pes Beznohy 03. 08. 2020

 

1. Aróma (1 - 10b.) : 8

Ľahšia vôňa po mliečnej čokoláde, stopa po káve, mierne nasládlá, jemne sa objavuje karamel, minimálna stopa po kôstkach višne?, celkovo príjemná aróma, uhladené.

2. Farba (1 - 3b.) : 3

Tmavohnedá, skoro čierna farba tekutiny, nepriehľadná.

3. Pena (1 - 3b.) : 3

Nižšia pena béžovo-hnedej farby, šumivá, rýchlo opadla, ale zanecháva stopy.

4. Chuť (1 - 20b.) : 13

Ľahká ovocná kyslosť, náznaky po limetke, v chuti sa taktiež objavujú stopy po káve.

5. Horkosť (1 - 3b.) : 2

Stredná intenzita horkosti po dreve, kôstkach ovocia, viac sa prejavuje horkosť po praženom kávovom zrne. 

6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 2

Ľahké telo, stredne, až nižšie sýtené, na začiatku veľmi decentne kyslasté, v závere horkasto polosuché. 

7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 5.5

Nápoj dvoch tvárí, oceňujeme ho ako experiment, nie ako gose ochutené ovocím (egrešovým pyré), ktoré sa v nápoji stráca, teda skôr ho je obtiažne nájsť, taktiež slanosť je na veľmi minimálnej úrovni. Naopak, možno to sú jeho prednosti. Piteľnosť je dobrá.  

Hodnotenie: 36.5 - 73- 7.3/10

 

Hodnotenie Adrik (pivná turistika.sk)

 

V rámci Temného packu z eshopu Živé pivo (ostatné pivá neskôr) sa ku mne dostalo aj tmavé goséčko s egrešmi. Pivný štýl Gose na milión spôsobov milujem, ale ako dopadol tento experiment?

 

 

Egreše v čokoláde od Šilker´s Brewery / Beermalade
Štýl: Mixed Style Beer
Zloženie: Jačmenné a pšeničné slady, egreše, kakaové bôby, himalájska soľ, chmeľ, kvasinky, laktobacily.
ABV: 4 % 
Objem: 750 ml (hnedá sklenená fľaša)
Minimálna trvanlivosť: neuvedená
Aróma: Nakyslastá, jemnulinko sviežo ovocné (egreše a lesné ovocie). Tiež cítiť čokoládu, kávu, ale hlavne aj kakao. 8/10
Farba: Nepriehľadná tmavohnedá. 3/3
Pena: Vysoká hnedastá pena, ktorá nechávala stopy na pohári. 3/3
Chuť: Na začiatku jemne nakyslasté. Ťažko povedať, či je to kyselinou mliečnou, egrešmi alebo praženým sladom. Cítiť čokoládu, pražené tóny, zľahka kávu, kakao. Trošku sa ozve aj slanosť, ale nepreháňa sa ňou. 13.5/20
Horkosť: Horkosť skôr po kakau so závanom pražených sladov. Po dopití ostáva mierne na odnebí. 2/3
Pocit v ústach: Slabé telo. Málo čo zostane z piva po dopití. Stredné nasýtenie. Sviežejšie, aj keď záver je suchší. 2/3
Celkový dojem: Za mňa dosť rozporuplný experiment. Na domovaričských súťažiach by kľudne mohol súťažiť v kategórii Stout (s jemnou kyselinkou v pozadí). Asi by nik neuhádol, že sa jedná o gose. Zvláštne (naschvál nechcem napísať čudné) pivo s ľahším telom. Pri gose si viem predstaviť
ešte väčšiu sviežosť a slanosť. Skôr stávka pre zvedavých pivopičov ako točiť to niekde pravidelne na čape. Nie zlé, ale jedno stačí. 5.5/8
Bodovanie: 8 + 3 + 3 + 13.5 + 2 + 2 + 5.5 = 37 * 2 = 74/100

 

Hodnotenie bobo 29. 07. a 19. 08. 2020

 

 

1. Aróma (1 - 10b.) : 8

Veľmi ľahká svieža ovocná kyselinka po limetke sa preplieta s ľahkou arómou po čokoláde a veľmi ľahkej vôni po kávovine. Vcelku je to príjemne zladené, asi niet čo vytknúť, ak, tak mi chýba prítomnosť vône soli  (jednou zo základných ingrediencií), aj keď je uvedená. Veľmi pripomína vôňu dry stoutu.  

2. Farba (1 - 3b.) : 3

Tmavá "stoutová" až čierna nepriehľadná farba s jemným zákalom, cieľ ohľadom farby pri tomto nápoji bol splnený.

3. Pena (1 - 3b.) : 2

Stredne vysoká pena béžovej farby (to je v poriadku), tvorená menšími bublinkami s celkom prijateľnou retenciou, pri naliatí sa vytvoril celkom pekný efekt lavíny, mierne šumivá, na pohári zanecháva mierne stopy.

4. Chuť (1 - 20b.) : 15.5

Veľmi ľahká sladová stopa je spojená s ovocnou kyselinkou po limetke, stopa po kávovine, ale už aj náznaková slanosť (ok), veľmi náznakovo sa prejavuje pridané ovocné pyré, v závere ľahšia, nie najideálnejšia horkosť. Znovu, aj v chuti mi pripomína dry stout, aj keď výrazne kyslejší. 

5. Horkosť (1 - 3b.) : 2

Stredná intenzita horkosti, pocitovo po kôstkach ovocia, ale zakončuje, dominuje tomu horkosť po opečenom toaste, praženom jačmeni, v závere akoby až pripálenom.  

6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 2

Skôr ľahké, ako vodnaté telo, na gose nízke nasýtenie (chcelo by to vyššie, ale je to vec názoru, ale nakoľko je to experiment, vcelku je prijateľné), v závere horkasto-kyselkavo suchšie, dlhšie trvanie. 

7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 6

Asi takto, pri pivách/ejloch, experimentoch pri ktorých sa búrajú hranice štýlov, ide podľa mňa o dve veci, v prvom rade (a to je asi najdôležitejšie, či pre konzumenta, alebo pre výrobcu) aby bolo piteľné a v druhom rade aby malo aspoň niekoľko znakov pivného štýlu z ktorého vychádza. Myslím si, že tento nápoj spĺňa atribút dobrej piteľnosti, nič vážne tu neprekáža, senzorické chyby vzniklé technológiou výroby sa v ňom nenachádzajú. Plusom vidím aj určité prekvapenie "čierne gose", a o to asi tvorcom hlavne išlo. Takže na záver, je to ľahký, osviežujúci letný nápoj, ak chcete tak black sour ale (mne to fakt pripomína kyslý dry stout), ale podľa BJCP by som ho radil ako 34B, resp. 34.C. 

Pozn. 1: tento ejl som hodnotil dva krát v rozsahu viac ako dvoch týždňov, otvorene priznám, že prvé bolo podstatne prísnejšie, pri druhom som objavil nové vlastnosti a viac som konfrontoval, porovnával zápisky medzi sebou, dnes (19. 08.) sa mi javil podstatne lepšie.  

Pozn. 2: pokiaľ mi je známe, gose má obsahovať suroviny, okrem plzeňského a pšeničného sladu, soli, lactobacilusu aj koriander (ten tam nebol uvedený, ale ani "vystopovaný" :) ).

Pozn. 3: ani na tretej fľaši som nenašiel dátum doporučenej spotreby :(, kde nastala chyba?

Hodnotenie: 38.5 - 77- 7.7/10

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále