Sobota 18.9.2021   oslavuje Eugénia zajtra pozýva na pivo Konštantín

6979 podnikov 

Degustácia štyroch pív Revak ... ale nie len to

http://www.kamnapivo.sk/webtron/degustacia-styroch-piv-revak-ale-nie-len-to.html

8. september 2021, 15:35
Peter Bognár
Degustácia štyroch pív Revak ... ale nie len to

Na prešovskom Ki Ci Fras Fest-e som akosi nestihol ochutnať pivá z pivovaru Revak, ale pre istotu som si vopred zaistil ponuku pív vo fľašiach, Summer Ale, Svetlý ležiak, Ale 13 a APA 14. Všetky mali v litrových PET fľašiach a tretinkových sklenených, samozrejme že som si radšej zobral tie tretinkové. Ukázalo sa, že to bolo prezieravé...

 

 

 

PIVOVAR: Revak Corp. s. r. o., Kpt. Nálepku 104/51, Šarišské Michaľany, varené v pivovare U medveďa, Humenné, SK

BALENIE: 0.33l sklo fľaša hnedej farby

DÁTUM DEGUSTÁCIE: 07. 09. 2021 

NÁKUP: Ki Ci Fras Fest Prešov

CENA: všetky v jednotnej cene 2€

 

Postupne sme s Adrikom (pivna-turistika.sk) ochutnali a zhodnotili tieto pivá/ejly...


NÁZOV: Revak Summer Ale
TYP PIVA: Pale Ale, nepaster, nefilter
ALKOHOL: 4.5%
STUPŇOVITOSŤ: 11°

ZLOŽENIE: voda, jačmenné slady pale ale, karamelový, melanoidný, chmeľ Soraci Ace, kvasinky. 

DÁTUM SPOTREBY: neuvedený 

 

 

Veľmi decentná chmeľová aróma po kvetinkách, mierne aj bylinkách. Stopa vône poovocí, červenom jablku, mierna zatuchlina, oxidačná sladkosť. Farba tekutiny jantárová, možno tmavšia ako by sa dalo očakávať pri "letnom ejlíku", mierne zahmlená. Pena stredne vysoká svetlobéžovej farby, celkom trvácna. V chuti sladové telo s jasnou karamelovou chuťou, sladkastou oxidáciou s nízkou intenzitou chmeľovej trávnatej horkosti, ktorá mala dlhší dojazd. Telo stredne plné, veľmi nízko nasýtené, mazlavé, v závere sa prejavuje trávnatosť. Vypiť sa to dá, ale je to ejl s chybami a vôbec nie "summer", ten predsa má byť svieži, ľahký dobre piteľný, ale tento to veru nespĺňa. Takže pre tento nevýrazný ejl s chybami (4.5, 2.5, 3, 10, 2, 1.5, 4) 27.5 - 55 - 5.5/10 

 

NÁZOV: Revak Svetlý ležiak
TYP PIVA: Svetlý ležiak, nepaster, nefilter
ALKOHOL: 4.8%
STUPŇOVITOSŤ: 13°

ZLOŽENIE:  voda, jačmenné slady plzeňský, bavorský, melanoidný, chmeľ, kvasinky 

DÁTUM SPOTREBY: neuvedený 

 

 

Vôňa pripomínajúca kvetinkové, jemne korenisté aróma po tradičných českých chmeľoch, ľahko sladová stopa cez ktorú cítiť aj vôňu červeného jablka. Farba tekutiny zlatistá, číra, skoro iskrivá. Pena stredne vysoká, biela, strednej hustoty s dostatočnou retenciou. V chuti dominuje sladový charakter s karamelovou stopou (pocit pripáleného karamelu, sladu), jaqsná prítomnosť oxidácie. Horkosť jemne chmeľovo kvetinková. Telo stredne plné, nízko nasýtené, v závere mierne suchšie. Pitelnosť stredná, škoda tej oxidácie, ktorá valcuje aj celkom príjemnú chmeľovú horkosť. Ležiak na hrane priemeru, vypiť sa dá, ale len keď nič iné nie je na dosah. Asi najlepšie čo som od Revaka dnes pil (6, 3, 3, 10, 2, 1.5, 4) 29.5 - 59 - 5.9/10

 

NÁZOV: Revak Ale 13
TYP PIVA: Pale Ale, nepaster, nefilter
ALKOHOL: na etilete neuvedené %
STUPŇOVITOSŤ: na etikete neuvedené °

ZLOŽENIE: "pitná voda, jačmenné slady, americké chmele, vrchné kvasnice" 

DÁTUM SPOTREBY: neuvedený 

 

 

Vo vôni sa nájdu ľahké citrusové arómy, ktoré však prekrýva sladkastá cukríková vôňa. Jantárová farba tekutiny, ktorá je veľmi jemne zahmlená. Pena strednej výšky, svetlobéžovej farby, trvácna. V chuti objavíte okrem decentnej ovocnosti po citrusoch aj chuť pripáleného karamelu, sladkasté, oxidačná stopa. Horkosť strednej intenzity, ktorá je trávnatá, zemitá, mierne zatuchnutá (kondícia chmeľu?). Telo stredne plné, nižšie nasýtené. Pitelnosť priemerná  (5.5, 3, 3, 9, 1.5, 1.5, 4) 27.5 - 55 - 5.5/10

 

NÁZOV: Revak APA 14
TYP PIVA: India Pale Ale, nepaster, nefilter
ALKOHOL: na etilete neuvedené %
STUPŇOVITOSŤ: na etilete neuvedené °

ZLOŽENIE: "pitná voda, jačmenné slady, americké a japonské chmele, vrchné kvasnice" 

DÁTUM SPOTREBY: neuvedený 

 

 

Výrazná, nezameniteľná aróma po karamele, mliečných karamelkách, mierne masle (diacetyl, ktorý som skôr očakával vo svetlom ležiaku), toto všetko zatláča veľmi jemnú chmeľovú arómu po citrusoch do defenzívy, fakt ten karamel je dominantný. Farba tmavšieho jantáru, jemne zahmlená tekutina. V chuti taktiež dominuje karamel, jasná prítomnosť oxidačnej chute, postupne v pozadí sa objavuje mierna ovocná kyslosť, presladené, nevyvážené. Horkosť trávnatá, zemitá, nevhodná, nestačí na spomínaný pripálený karamel. Telo stredne plné, nízko nasýtené, lepkavé, objavuje sa aj mierna alkoholová hrejiosť. Takže, APA je predsa o niečom inom, chuť a vôňa vhodných chmeľových odrôd, ich intenzita by mala byť vyrovnaná so sladovou zložkou, prečo tam je nasilu vtláčaný karamelový slad?, je to nepochopenie pivného štýlu,... a s klasickými chybami, alebo chybnými názormi ako APA má voňať, chutiť,... je to proste karamelková tekutina s homeopatickým množstvom chmeľu. Nezvládnuté technologicky, nezvládnuté myšlienkou, receptútou. Aspoň, že nie sú tu prítomné oveľa horšie chyby. Dnes nie inak ako (3, 3, 3, 8, 1.5, 1, 3 ) 22.5 - 45 - 4.5/10

 

Ako hodnotím pivo: 1. Aróma (1 - 10b.), 2. Farba (1 - 3b.), 3. Pena (1 - 3b.), 4. Chuť (1 - 20b.), 5. Horkosť (1 - 3b.), 6. Pocit v ústach (1 - 3b.), 7. Celkový dojem (1 - 8b.)

 

Týmto by som aj mohol skončiť, myslím, že sládek z týchto mojich slov bude prekvapený a následne možno aj nahnevaný,... len toľko pivo za to nemôže.

 

Záverom niekoľko mojich postrehov, poznámok

 

Myslím, že ma pivá z pivovaru Revak neoslovili, teda skôr viac ako sklamali. Nejako sa mi vrylo do pamäte, že všetky vzorky mali viacero spoločných znakov, senzorických vlastností. Časté a neodvôvodnené používanie karamelováho sladu, resp. sladov s chuťovým profilom dodávajúcim pivu inú, ako sladovú sladkosť, približne rovnaký chuťový profil vzoriek, aj keď ide o rôzne štýly, vlastne o štýlovosti je tu viacmenej zbytočné polemizovať, oxidácia bola prítomná vo všetkých vzorkách (veľmi pravdepodobné, že chyba nastala pri plnení do fliaš, v sudoch by to nemuselo byť tak výrazné, ale čapované som nepil).

Celkovo ochutnané pivá pôsobia veľmi amatérsky, ich senzorický profil je ako spred 20 rokov, keď remeselné pivo na Slovensku bolo v plienkách,... načo teda ďalší priemerný pivovar, priemerné/piva?

 

Poznámka k textom na etiketách (aj k veľmi amatérskemu vyhotoveniu, iste chápem, že všetko sa točí okolo financií, ale prijateľne graficky zvládnutú etiketu vie s radosťou urobiť nejeden absolvent prvého ročníka umeleckého krúžku), sú nedostatočné, či z legislatívneho, alebo spotrebiteľského hľadiska, chýbajú popisy piva podľa legislatívy, povinné označenie EPM (Plato), %-tuálny objem alkoholu, adresa výrobcu, či distribútora, neuvedené dátumy doporučenej spotreby a gramatické chyby sú vlastne nepodstatné, keď sa dozviete napríklad toto: "Jedinečná fúzia Ameriky a Japonska!" ... ale no!, nemyslíte to vážne!,... "Keď ho miluješ nie je čo riešiť!" ... a keď ho nemilujete?, tak čo?, vylejete ho?..., takýchto textov je viacero.

 

Poznámka k web stránke, rešpektujem, že je vo "výstavbe", ale ako by sa stavala stránka spred druhého milénia, aspoň tak pôsobí (možno kašľať na to, ako je vizuálne spracovaná, len nech je funkčná),... a tie tak amatérske popisy,... skúste si pozrieť a prečítať v sekcii "Naše pivo" texty uvedené pri označení pív,  len jeden za všetky pri APA 14 " Výrazná sýto zlatá farba naznačujúca vyššiu stupňovitosť", tak k tomu fakt niet čo dodať ... možno si aj prečítate niekoľko periel (fakt to musím takto napísať) v sekcii "Proces" (uf, už som sa zľakol, že s kým)... 

 

Ani osobné stretnutie nadopadlo najlepšie, nič zlé sa iste nestalo, len pri nákupe pív "padla kontrolná" otázka z mojej strany, kde varia pivá, slečna vyhýbavo, že oni to varia, tak som slečne povedal, že keď to nevie, tak v humenskom pivovare U Medveďa a že nech najbližšie pozdraví Peťa a Janka ... výsledok?, údiv v jej očiach :) (vzsvetlite si to ako chcete).

 

Záver, dlhšie som zvažoval, či tieto riadky zverejním, iste, nemusia celkom odrážať realitu, ale všetko sú moje poznatky, dojmy ako som vnímal tento pivovarnícky projekt a ich výrobky. Ešte jedno mi nedá, to v tom pivovare, kde tie pivá varili nemal odvahu sa na ne kriticky "pozrieť"?, alebo celá zodpovednosť padá na "kočovníka"?

 

Takže, ak platí podľa citácie z web stránky pivovaru Revak: "Tešíme sa na vašu návštevu a spätnú väzbu!", tak tu je a rád si prídem poopraviť moje skúsenosti s Vašim pivom, ...

 

 

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále