Štvrtok 25.4.2024   oslavuje Marek zajtra pozýva na pivo Jaroslava

6984 podnikov 

Degustácia Trogár APA 12.5°

http://www.kamnapivo.sk/webtron/degustacia-trogar-apa-12-5.html

23. jún 2020, 07:00
bobo
Degustácia Trogár APA 12.5°

Nitriansky pivovar Trogár (zal. 2011?, sprevádzkovanie 2013) je prvým minipivovarom, ktorý obnovil výrobu piva po uzatvorení pivovaru Corgoň (r. 2004) v Nitre spoločnosťou Heineken, ktorá presunula výrobu do Hurbanova. Pivovar založila rodina Wolfovcov, ktorí prevádzkovali podnik "U Vlka". Prvá varňa (okrem skúšobnej 20l) mala kapacitu 200l (f. Speidel, teraz ju používa pivovar Huncút), teraz prevádzkujú pivovar v Horných Krškanoch (časť Nitry), objem varne je 1000 litrov. 

 

 

PIVOVAR: Trogár, s. r. o., Biovetská 32, Nitra, (Rajská 7, 811 08 Bratislava), SK

NÁZOV: Trogár APA 

TYP PIVA: American Pale Ale, nefilter, nepaster

ALKOHOL:  5.4%
STUPŇOVITOSŤ: 12.5°
BALENIE: 0.66l sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, jačmený slad, chmele Cascade a Huell melon, kvasninky

DÁTUM PLNENIA:  30. 03. 2020 

DÁTUM DEGUSTÁCIE: 04. 05. 2020
POČET DEGUSTÁTOROV, KTORÍ HODNOTILI: 2
TEPLOTA PIVA: 8°C

CENA: 3.92€

 

 

 

1. Aróma (1 - 10b.) : 6

Mierne sladové aróma, stopy karamelu, jemná chlebnatosť, začínajúca oxidácia (veľmi mierna, ale je prítomná), zemitá, živičná chmeľová aróma, prítomnosť diacetylu, nie najlepšie zladené. 

2. Farba (1 - 3b.) : 2.5

Mierne tmavšia jantárovo-medená farba tekutiny, tmavšia ako sa očakáva v tomto štýle, číra.

3. Pena (1 - 3b.) : 3

Stredne vysoká pena svetlobéžovej farby, smotanovo hustá, trvácna, zanecháva jemnú čipku.

4. Chuť (1 - 20b.) : 13

Decentná sladová so stopami karamelu, mierne sušienky, koláč, bisquit, objavuje sa aj diacetyl (maslové karamelky, maslo)

5. Horkosť (1 - 3b.) : 1.5

Stredná intenzita horkosti, chmeľová trávnatosť, živica, zemité drsnejšie tóny, pikantnejšie a pocitovo štipľavejšie, viac, ako znesie tento štýl.

6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 1.5

Telo stredne plné, stredne, až mierne vyššie sýtené, pikantnejší, drsnejší suchší chmeľový záver.

7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 4

Priemerná APA s klasickými (viacmenej) chybami, ktoré sa objavujú pri viacerých slovenských "verziách" na tento pivný štýl, teda vyššia intenzita karamelových tónov (nižšia a stredná je OK) a častý jav, ktorý nie je prípustný v tomto pivnom štýle, a to maslo, maslové karamelky, teda prítomnosť diacetylu, iste viacerým to neprekáža, ale v APA to nemá čo hľadať.  Taktiež vyššia miera drsnosti, pikantnosti, nie je vyrovnané. Taktiež APA predsa znamená, že ide o svetlý ejl, tak prečo tlačiť ho do polotmavých, medených tónov? (základ má tvoriť svetlý dvojradový slad, možno minimum pšeničného a veľmi decentne cristal, viedeň, či mníchov). Piteľnosť stredná, v štýle, ale s chybami.

Hodnotenie: 31.5 - 63 - 6.3/10 

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále