Diskusia k článku
http://www.kamnapivo.sk/webtron/horuca-novinka-golias.html?comments
Standy |
Ako prve by som chcel povedat to hlavne. Pivo ktore sa vari vo Vojciciach je pitne. Aspon tie várky co som ochutnal ja, priamo v krcme, i z flias ktore som si zakupil pri exkurzii. V pohode som dopil tmave, polotmave i svetle. Nebudem detailne rozoberat senzoriku, to uz tu urobili iní. Netvrdim, ze je to dokonala lahodka ale v porovnani z capovanym europivom v miestnej krcme je to jasna volba a o to v zaciatkoch ide. Presadit sa. Pana sladka caka este vela prace a doladovania ale je na dobrej ceste. Pozorne som si precital diskusiu nizsie a myslim, ze pre nas domovaricov moze byt pán Varescak inspiraciou. Mozme zvadzat ostre odborne diskusie o kvalite a spravnom nazvoslovi ale kym sa nam nepodarí aspon cosi podobne ako vo Vojciciach dotiahnut do finalnej fazy minipivovaru je to stále len o nadseni a hobby. Z osobneho stretnutia a objasnení dovodov je zrejme ze p. Varescak sa vyzna a na veci co mu diskuteri vycitaju ma svoje zvacsa pragmaticke dovody aj ked s nimi nemusime suhlasit. Mna osobne najviac nadchlo ako si sam pozhanal material, cez priatelov a znamych postupne dal dokopy svojpomocne cely pivovar a vybehal vsetky uradne povolenia. Naozaj obdivhodne. Drzim mu palce aby sa mu darilo v biznise i zvysovani kvality svojho piva :-) Odpovedať | Nevhodný... 30.7.2013, 20:58 |
Vartáš - Libor |
Re[5]: ja som ochutnal... oceňujem reakciu a ďakujem p. sládkovi za odpoveď... určite nie je mojím cieľom nikoho poškodiť - skôr upozorniť na problém... a pokiaľ sa podarí odstrániť, nebol to zbytočný príspevok. Včera večer som si ako posledné otvoril Medový špeciál - ktorý v podstate potvrdzuje niektoré popísané vady priamo p.sládkom... pena prakticky žiadna, horkosť bola ulpievajúca až tak, že nedala medu vôbec vyniknúť (aj keď tam bol po dlhšom hľadaní cítiť). Z toho mi vychádza - že najlepšie dopadol Jantár, ktorý bol vcelku podareným pivom - ktoré si bez problémov zopakujem. Ostatné pivá boli bohužial mimo. Inak ako som už písal, pivovaru držím palce a dúfam, že sa mu podarí počiatočné chyby odstrániť a všetko dopilovať ku spokojnosti všetkých. Ja sa po čase k vojčickému pivu určite vrátim aby som znova ochutnal... 19.7.2013, 09:06 |
Robko |
Pár mojich názorov Ako jeden zo včerajších návštevníkov môžem potvrdiť, že pán sládok je naozaj príjemný človek (čo by nebolo až také podstatné), ale zároveň sa vo svojom remesle aj vyzná (minimálne lepšie ako sládkovia z komerčných megapivovarov). Čo sa piva týka, označenie "výčapný ležiak typu Ale" je naozaj horibilné, no po ochutnaní som pochopil čo tým pán sládok myslel. Pivo je chuťovo niekde medzi ležiakom a ejlom, ospravedlňujem sa, TYPICKÝM EJLOM. Tu by som sa však na mieste pána sládka rozhodne vybodol na ČSN, to spisovali "znalci" na úrovni potomka môjho psa a fľašky od lambiku, a vzhľadom na kmeň použitých kvasiniek, ktorý je pre mňa smerodajný, by som mu po krátkom zamyslení pribil štítok s názvom Pale Ale. Späť k tomu pivu (dvanástke), to teda rozhodne nebolo zlé, nebolo však chuťovo pestré, esterové ako to ja mám rád, jednoducho bolo prispôsobené miestnej klientele. V čom však malo rozhodne navrch oproti tamojšiemu šarišu bola jeho plnosť a živosť, čo platí aj pre vzorky ktoré som si odniesol domov. Jantár mi pripadal z ochutnaných pív najzaujímavejší, len nepatrne esterový, ale veľmi príjemne karamelový. Pôvodne som sa tešil na použitý chmeľ, no napokon sa jeho slabšie zastúpenie ukázalo ako správna voľba v prospech sladového/karamelového tela. U svetlej dvanástky by mi vyhovoval nejaký ten rozmer navyše, možno práve v podobe spomínaného chmeľu Cascade, ktorý by mohol vyplniť na mňa trochu slabo zastúpenú aromatickú zložku chmeľovosti. Pre mňa najslabším z ochutnaných bol kvôli mojej zaťaženosti proti tmavým ležiakom (práve k tomu sa chuťovo najviac približoval) Porter. Kafíčko v pive milujem, no jedine v kombinácii s mocným sladovým telom a kopou sušených sliviek (čítaj esterov). Aby som však pivo nepotopil, musím ešte raz zopakovať že s tmavým ležiakom vediem vojnu a moje hodnotenie teda nie je objektívne. Rozhodne však bolo lepšie ako jediný tmavý ležiak ktorému som sa za posledného pol roka nevyhol - Budvar Tmavý. Ešte by som mal poznamenať že pena bola priemerná, so stredne veľkými bublinkami a pomerne rýchlo opadla, to však dávam za vinu PET fľašiam, nakoľko čapovaná verzia mala aj napriek tragickému natočeniu stabilitu vporiadku. 18.7.2013, 20:38, Košice |
GOLIÁŠ-sládok |
Re[5]: ja som ochutnal... najskor som myslel ze sa jedna o klasicku oxidaciu ked plyvom nekvality materialu kyslik prenika do piva cez stenu flase alebo uzaver. Ale podla mojich doterajsich skusenosti by v tomto pripade obsah horkych kyselin, ako antioxidantov, klesal. On ale naopak stupa. takze asi nejake redukcne reakcie vplyvom uvolnenych latok z plastu? 18.7.2013, 14:55 |
GOLIÁŠ-sládok |
Re[4]: ja som ochutnal... Zdravim vsetkych. v prvom rade sa chcem ospravedlnit za niektore vyroky na zaciatku tejto diskusie. netusil som ze to rozputa taku burlivu diskusiu. Samozrejme oznacenia ako "leziak typu ALE" su z odborneho hladiska blbost. Z komercneho to vsak znie zaujimavo. Prispievam a citam toto forum aby som sa nieco naucil. ako kazdy. Ja ako vyrobca sa na iste veci musim divat inak ako homebrewar. KYm homebrewara trapi iba jedna vec, kvalita, mna musia hned tri. Kvalita, nakladovost a rentabilita.Nachadzam sa v oblasti kde je velmi slaba zamestnanost a kupna sila. asi najslabsia na slovensku. Ak sa chcem uzivit a predat co vyrobim musim sa tvarit, aj ked nechtiac, trochu komercne. Preto ak mi odborne hlupy, ale komercne zaujimavy nazov preda hocilen o 10L piva viac tak preco nie? Samozrejme nemoze chutit kazdemu. 100ludi, 100chuti. PS.: k tym flasiam. Skutocne som zaznamenal vlacero reklamacii na pivo v PET flasiach. PO senzorickych testoch mi vyslo ze asi 20% nezodpoveda ocakavanej kvalite. Nejedna sa o mikrobiologicku kontaminaciu ale ako keby chybu materialu z ktoreho je flasa vyrobená. PO mesiaci pivo vykazuje neprimerane znizene pH, zvysenu horkost a absenciu bielkovin. slaba penivosť. Zatial neviem kde je problem ale nakolko je tazke takto garantovat kvalitu (nieje mozne kazdu flasu otvorit a ochutnat pred predajom) uvazujem o zastaveni vyroby do flias a budem vyrabat len vycapne sudové... 18.7.2013, 14:44 |
padre |
Re[3]: ja som ochutnal... ja som sa pytal co bolo zle na tom pive, recenzie na nemenovanom ceskom serveri su obsiahlejsie, tu mi chybali fakty. K poslednej poznamke v tvojej reakci, co som kritizoval? typ piva,teda oznacenie stylu a ten kritizujem aj teraz, toto mi nevyvratis, poprosim ta , prejdi si este raz diskusiu, a nepis blbosti ze na zaciatku kritik a po osobnej navsteve vynasanie do nebies :-)))a ano nepustaj sa do diskusie, lebo nie je o com , ci??? :-))) pivovar hodnotim pozitivne to ano :-) 18.7.2013, 09:58 |
Vartáš - Libor |
Re[2]: ja som ochutnal... Padre: s Tebou sa do debaty púšťať nechcem a nebudem, vždy si totiž vytiahneš z príspevku len to, čo sa Ti hodí... na doplnenie: nemalo zmysel popisovať čo bolo zle, pretože to čo som mal v PET-ke sa s pale ale zhodovalo akurát farbou... a Porter vykazoval zásadné chuťové vady.. Pokiaľ bolo čapované v poriadku - potom je namieste sa zamyslieť, či plnenie do PET-iek je tou správnou cestou a či práve pri ich plnení nemôže dochádzať k "poškodeniu" piva... Aby som zase len nehanil - včera som mal spomínaný Jantár - a ten by som označil za vcelku zdarilý kúsok... Takže u mňa momentálne striedavo poloblačno... Tvoju narážku na ČSN som nepochopil (tým som len naznačoval, že pán sládek si pletie pojmy a dojmy)a už vôbec nejde o žiadne osobné presudky, sládka nepoznám, skrátka pivo som si kúpil, ochutnal, a to čo som mal vo fľaškách nebolo vôbec dobré pivo... Pivovaru napriek tomu držím palce, evidentne je čo zlepšovať, a dúfam, že sa mu to aj podarí... ešte raz - záujem o diskusiu s Tebou nemám, nebola by korektná, páč na začiatku kritik a po osobnej návšteve vynášanie do nebies... Howgh 18.7.2013, 09:51 |
padre |
Re: ja som ochutnal... tak tato kritika je divna, ziadny popis co bolo na vine,pokazena skysnuta varka? technologicky problem? problem s flasou, neprezila cestu? alebo je to osobny predsudok po precitani predchadzajucich komentov /vid poznamka o meditacii nad normami CSN/ Po vcerajsej osobnej navsteve pivovaru v ramci expedicie Kosickej domovaricskej divizie v pocte 10ks domovaricov, musim povedat ze sladek je na dobrej ceste, potrebuje vyladit vela veci, entuziazmus a nadsenie tam bolo citit z kazdeho kuta minipivovaru,to ako je minipivovar vybudovany, ako to tam cele cez vychytavky a udelatka funguje, klobuk dole, a je to spravene low cost a nadherne, a dokonca, aj pivo capovane v miestnej krcme bolo dobre , az na ten styl , "vrchne kvaseny leziak typu ale je blbost", bol to normalne pitelny Pale Ale anglickeho typu, jemne chmeleny, pekne sladovo zaokruhleny, estery ziadne, no super,dva padli ako nic. tesim sa na flaskoveho jantara, kde je pouzity aj Cascade chmel, co mu moze dodat zaujimavy odtien ;-) drzim palce Goliasovi !!!! Daj Boze stastia ! 18.7.2013, 08:43 |
Vartáš - Libor |
ja som ochutnal... posledný víkend som mal to "šťastie" a pivo som ochutnal... Bohužial to, čo som mal vo fľaši, sa v žiadnom prípade nedá nazvať dobrým pivom a na rovinu sa priznávam, že som mal čo robiť aby som Porter vôbec dopil a "Svetlý ležiak vrchne kvasený" po 3 dl putoval do výlevky... (to som doteraz spravil len 3x - vrátane Goliáša) Normálne sa desím toho Jantáru a Medového čo ma ešte čaká... Za normálnych okolností som vďačný za každý nový pivovar, tento však (podľa toho čo som ochutnal)robí minipivovarníctvu "medvediu službu"... Mrzí ma to, ale naozaj sa inak nedá a musím to povedať - pán sládek by sa skôr mal venovať pivu, aby bolo vôbec pitelné a nemeditovať nad normami ČSN, názvami, štýlmi a argumentovať, že si môže robiť čo chce, lebo je to jeho pivo a pivovar... Pokiaľ s pivom niečo nespravíte, som si istý, že bude naozaj len Vaše, lebo ho nikto iní nebude chcieť... Neberte to v zlom, skôr ako konštruktívnu kritiku.... 16.7.2013, 13:13 |
dez./ |
nevarim si doma pivo, nevyznam sa v procese vyroby. ale pivo mam rad. pil som kde co. naposledy napr. svetly a tmavy nefiltrovany kolsch. kto sa v pivnych styloch vyzna, vie, ze kolsch je filtrovanya a svetly. a ani jedno nebolo ako kolsch oznacene. takze ano, maly pivovar si moze nazvat svoj produkt, a to dokonca aj v nemecku s regensgebetom, ako len chce. napriek tomu, tak ako ide unikatnu vynimku z normy, tak aj to neozacenie stylu je unikatna vynimka z normy. vacsina pivovarov po svete bud styl piva priamo na eikete uvadza alebo ak neuvadz,a id eo defaultny styl z danej krajiny/oblasti. urobit nestadardny hybrid a neozacit ho poriadne, to je suflikanstvo, ktore sa u kvalitnych pivovarov nedeje. mimochodom, desiatka ci dvanatska tam vonku, t onikoho nezaujima. ked uz som bol pri tom nemecku, ktore k nasmu pivu ma najblizsie, tak ak si objednam pills, bude to pills a nie hybrid. podobne ked helles, tak to nebude pills, napriek tomu, ze ide o dve svetle piva velmi podobne. ak experimentujem v nemecku, tak mam aspon tolko slusnosti, ze to nazvem brau, aby bolo jasne, ze ide o nieco ine. mimochodom, ten vojcicsky hybrid nie je zas az taky unikat, severofrancuzske biere de garde su robene podobne. 14.7.2013, 15:09 |