Môj adventný pivný denník 2016 - 10
Tretia adventná nedeľa ma zastihla doma :), po včerajšom "zájazde" na bratislavský Pivobrana Beer Fest 3 som regeneroval :).
Zážitkov, koštoviek a hlavne rozhovorov za tie štyri hodiny na feste bolo aj na týždeň. Pár postrehov, koštoviek z tohtoročného posledného pivného festivalu sa budem snažiť postupne zverejniť. Tak aspoň, že plán ochutnania ponúkaných pív, o ktorom som písal, som nesplnil, teda nepodarilo sa mi ho dodržať, ale na druhú stranu som ochutnal viacero pív s ktorými som nerátal.
Musím však spomenúť rad stretnutí a rozhovorov s prítomnými pivovarníkmi, ale aj s "novicami" na slovenskej scéne homebrewingu (iste ich v najbližšom čase spomeniem).
Keďže som regeneroval, našiel som si aj čas na dve publikácie, ktoré sa mi podarili kúpiť v Bratislave, sú zamerané na pomoc pri domácom varení piva, jednoduché, účelné a podľa mňa veľmi praktické, aspoň z toho, čo som ich veľmi zhruba prelistoval. Spomínam to aj preto, lebo na fórach venujúci sa tejto sfére hobby čítam strašne veľa otázok, bez urážky, tak neodborných, tak zmetočných, že som udivený, že sa niekto púšťa do tak celkom zložitej (a zároveň jasnej) problematiky akou je varenie piva nepripravený. Fakt nerozumiem tomu aby v dnešnej dobe internetu niekto dával fakt "nekompetentné" (a to som zhovievavý) otázky. Nerozumiem tomu prečo si nenaštudujú aspoň základné postupy, informácie o surovinách, technológiách,... atď. Čo si myslia, že za nich to niekto vyrieši?, udivujem sa preto, lebo ako som spomínal informácií je dosť nie len na nete, ale dnes sa dá kúpiť rad publikácii z tohto hobby, aj v slovenčine, resp.v češtine a nehovorím už o angličtine.
Dve takéto spomínané knihy som si kúpil a aj keď nie som celkom novicom, potešili ma. Celkom ich doporučujem (môže to byť aj vianočný darček), prvou je Craft Brew od Euan Fergusona so základnými informáciami a aj s päťdesiatkou základných receptúr od známych remeselných pivovarov. Druhou je Brew - The foolproof guide to making world-class beer at home od James Mortona s celkom podrobnými postupmi a niekoľkými receptúrami. Takže, by som, aj z vlastnej skúsenosti najprv skúsil niečo naštudovať a ak je potrebné riešiť niektorý problém obrátiť sa na okolie a nie hneď sa nechať "zhovadiť", aj keď v niektorých prípadoch to pomáha :), ale to je o samotnom človeku, jeho zmýšľanu, postojoch,...
Konečne som sa dopracoval aj k trom pivám, ktoré si v dnešné popoludnie užívam. Postupne som si pochutnával na Limfjords Porter od spolupráce Mikkellera a Thisted Brughus, Stout 8 od Maximus Brouwerij a Rasputin od Brouwerij De Molen.