Môj adventný pivný denník 2019 - 02
Dnes som si dal "slovenský večer", teda tri pivá z produkcie slovenských pivovarov (dvoch kočovných a jedného, už kamenného), ktoré mal v ponuke Beer Station. Možno tak trochu pokazím vianočnú náladu, ale asi som dnes nevyberal správne, alebo...
Postupne...
... Hazy JayZee (označené ako Hazy Pale Ale, akôr APA, 12°, 5.8% alk., 0.5l - 2.70€) od Beer Division, hmm už na pohľad ...
"nezdravo" špinavo slamová farba, nízka snehobiela pena, rýchlo opadla. Vôňa po tropickom ovocí, ananáse, jemne po mäte, živici, pekne zladené, príjemné. V chuti však sladkastá chuť - oxidácia, mydlovovo-saponátová (otázka dĺžky času mladého piva v spilke), mierne aj ako odlakovač (vyššie teploty fermentácie). Telo tenšie, nižšie sýtené, sladkasto-ovocný záver s drsnejšou horkosťou. Rozporuplné, nie som zvyknutý na toto od BD, podľa mňa nevydarená várka, resp. dohľad nad výrovou piva. (7.5, 1, 2.5, 9, 2.5, 1, 3) 26.5 - 53 - 5.3/10. Druhé pivo, ochutený svetlý ležiak ...
... Medulienka (Svetlý ležiak špeciál ochutený medom, skôr pivný mix, 16°, 7% alk., 0.5l - 3.30€)
podľa popisu doplnený aj medovinou. Nuž, experimentom sa v remeselnom pivovarníctve medze nekladú. Vôňa po slade s jemným nádychom medu, jemná kyslastá stopa, jemne kvasinky, ľahšia prípustná miera diacetylu, jemne kvetinková chmeľová stopa. Vyššia snehobiela pena, jantárová, skoro číra farba tekutiny. V chuti ľahko sladkasté po mede, ale nie sladké, ovocné, mierne chmeľovo horkasté, celkom svieže, perlivé až pikanté "ihličkovanie" na jazyku. Telo stredne plné, stredne sýtené, v závere sa objavuje alkoholová hrejivosť, postupným otepľovaním je výraznejšie, taktiež ide do horkejších tónov, je suchšie, stráca aj telo. (7.5, 3, 3, 12, 2, 2, 5) - 34.5 - 69 - 6.9/10. Tretie pivo, je varené pre Beer Station...
... The Station (American IPA, 14°, 5.9% alk., 0.5l - 2.30€) uvarené v pivovare Tatras.
Výraznejšia chmeľovo-citrusová aróma pri oteplení sa objavujú aj korenisté, zemité a bylinné tóny. Stredná, až nižšia pena, farba tekutiny jantárová, ľahko zahmlená. Karamelové telo sprvu prekrýva horkosť po grepe, kôre citrusov, korení, v strede znovu nástup karamelu, tofiffe, cukríkov, ale nakoniec víťazí znovu citrusová (aj živičná) horkosť, stopy po syre. Ako celok menej vyvážené. (7, 3, 2, 12, 2, 2, 5) 33 - 66 - 6.6/10
Nuž, dnes ma vážne ani jedno pivo neoslovilo, káždé malo nejakú tú chybu, ktorá sa odrazila na mojom postoji, nie, nie sú to zlé pivá, len nie celkom dotiahnuté, nie dostatočne kontrolované, prípadne navolené, pripadá mi to ako skúška, vydarí sa, nevydarí sa. Dnes už nestačí len pivo bohato nachmeliť a tak korigovať prípadné nedostatky a zachraňovať čo sa ešte ako tak dá. Škoda, takto som si dnešný večer nepredstavoval (aj, keď bodovo som bol prajný).
Poznámka ako hodnotím pivo: 1. Aróma (1 - 10b.), 2. Farba (1 - 3b.), 3. Pena (1 - 3b.), 4. Chuť (1 - 20b.), 5. Horkosť (1 - 3b.), 6. Pocit v ústach (1 - 3b.), 7. Celkový dojem (1 - 8b.)