Náš adventný pivný denník 2015 - 19
Dnes večer si tak trochu pripomeniem minulotýždňovú návštevu Brna, ako inak ak nie pivkom. Pivo je v štýle doppelbock a uvarili ho v brnenskom pivovare Pegas. Je to ich vianočný špeciál, tak vhodné na dnešný sychravý večer. Viac o ňom niekedy nabudúce, teraz by som chcel tak trochu predstaviť tento pivný štýl.
Doppelbock (aj "double bock", ale aj Fastenbier "Lenten beer", Starkbier "strong beer") je silnejšia a zvyčajne tmavšia verzie bavorského pivného štýlu, silnejšieho spodne kvaseného piva Bockbier. Je mimoriadne sladový s veľmi malou horkosťou, sú tmavšie (farba od tmavo jantárovej po takmer čierne), menej sýtené. Bežne Doppelbocky môžu mať od 6,5 po 9% alkoholu, silnejšie verzie okolo 10 -13%.
Doppelbock sa objavil na konci osemnásteho storočia ako silný ležiak, ako varianta starého kláštorného silného piva vareného mníchmi v období pôstu (pôst trval až 46 dní, medzi Popolcovou stredou a Veľkonočnou nedeľou), ktorý tak nahrádzal inak bežné potraviny, takže to bol v tom čase tzv."tekutý chlieb".
Prvé takéto silné "pôstne" pivo varili mnísi z Kláštora Neudeck ob der Au v Mníchove, ktorí tu prišli z Talianska v roku 1627, presný rok od kedy ho začali variť sa rôznia (podľa dostupných údajov sú to roky 1630, 1651 alebo 1670, ... tak si vyberte :) ).
Príbuzné pivné štýly sú Bockbier, Maibock, Eisbock, Weizenbock, Weizendoppelbock a Weizeneisbock.
Medzi najznámejšie pivné značky, doppelbocky patria Paulaner Salvator (7,9% alk.), Ayinger Celebrator Doppelbock (6,7% alk.), Andechser Doppelbock Dunkel (8% alk.), Weltenburger Kloster Asam Bock (6,9% alk.), Weihenstephaner Korbinian (7,4% alk.), Schloss Eggenberg Samichlaus (14% alk.), Spaten Optimator (7,4% alk.), Kulmbacher EKU Kulminator 28 (11% alk.) ...