Rakúske pivné potulky 2019 Anton Wallner Bräu
Na konečnú stanicu lokálnej úzkokoľajovej železnice v Krimmli som sa dostal až za tmy a po vystúpení z vlaku som si myslel, že som na konci cesty, či sveta, okrem stanice len zopár budov a tma tmúca. Keďže som si cestu dôkladne nenaštudoval bol som v rozpakoch, ešteže na parkovisku stál autobus s rozsvietenou tabuľkou Krimml 670, fajn bol to spoj priamo do mestečka, zo stanice Krimml Bahnhof do Anton Wallner Bräu (zastávka Orstmitte) to bolo niečo okolo 2.5km (5 minút).
Vyľudnený, večerný Krimml, len v Apreski bare (pri zástavke Orstmitte) to hučalo
Podnik, penzión a reštauračný pivovar prevádzkuje rodina Opresnik. Pivovarská reštaurácia sa nachádza v podzemných priestoroch pod penziónom Gästenhaus Waltl, kde je umiestnená aj technológia pivovaru.
Pivovarská reštaurácia - Bräustüberl je zariadená masívnym dreveným jedálenským nábytkom, kapacita je odhadom asi 40 miest pre hostí a pri barovom pulte sa nachádza ešte osem miest. Otvára sa o 16. hodine, ale pozor, vo štvrtok majú zatvorené.
Blesková ochutnávka (tak ako v predchádzajúcom Zwergenbräu Stüberl), objednal som si všetky štyri pivá s najmenšou možnou mierou 0.2l. Aktuálna ponuka pív na výčape pozostávala z
- Helles Krimmler Märzen, 12.2° 4.9 % (0.2l - 2.40€, 0.5l - 3.80€) je ľahko pitelný menej chmelený märzen, vhodný k celovečernému popíjaniu, či spláchnutiu ťažších jedál.
- Dunkles Krimmler Märzen - "Dreikorn" 12.4 ° 4.8 %.(0.2l - 2.40€, 0.5l - 3.80€) použité tri základné suroviny , jačmenný a pšeničný slad a špalda. Pravdepodobne menej čapovaný, tento javil znaky oxidácie a hlavne sa začala objavovať kyslosť, ale nie po pšenici, bol tak na hrane pitelnosti.
- Helles Krimmler Weizen 13.2° 5.2 % (0.2l - 2.60€, 0.5l - 4.10€), ľahšia, svieža kyselinka po pšeničnom slade, stredne až viac sýtené, asi naj z tejto štvorice.
- Spezial Zirbenbier 12.5° 4.8 % (0.2l - 2.90€, 0.5l - 4.30€) varené s borovicovými šiškami, nepatrná horkosť po živici, skôr bylinné tóny.
Keďže som si vzal pivá aj so sebou, skúsim porovnať a popísať poznatky čapovaných a fľašovaných pív do jedného hodnotenia.
V Bräustüberli sú ponúkané klasické jedlá rakúskej kuchyne, ale aj pečený hovädzí chvost, či rebrá, ja som si vybral klasiku, noky.
Nakoľko som bol v podniku sám, po objednávke Kasnockn (noky so syrom, cibuľovou slamou) a šalátom (10,50€), inak fajn, ale horúce nahádzať do žalúdka a zaliať studeným pivom nebola práve najvhodnejšia voľba, nuž času nebolo veľa, ak som mal stihnúť posledný spoj do Mittersilu.
Pivovar nesie meno miestného tirolského bojovníka za slobodu proti francúzskym okupantom v dobe napoleónskych vojen, ktorý sa narodil Krimmli - Antona Wallnera, jeho socha stojí vedľa pivovaru.
Sládkom je majiteľ Manfred Opresnik, technológiu dodala firma LABU a pozostáva z dvojnádobovej varne o objeme 3 hl a za deň je možné na nej uvariť 6 hl piva. K dispozícii je šesť 6 hl fermentačných a ležiackých tankov (CKT) a dva pretlačné tanky. Pivo sa plní aj do 10, 20 a 50 litrových sudov, do 5 litrových party súdkov, ale plní sa aj do fliaš 1 a 2 l s logom a taktiež do klasických 0.33 a 0.5 litrových sklenených fliaš opatrených etiketami a korunkovými uzávermi s logom pivovaru. Pivovar zahájil svoju činnosť v júli 2008.
Sortiment čapovaných a fľaškových pív (01/2019)
Helles Krimmler Märzen, Dunkles Krimmler Märzen "Dreikorn", Helles Krimmler Weizen a Spezial Zirbenbier (všetky aj fľaškované)
Platba: kartou/hotovosť
Hodnotenie: 4.25
Priestor: 4
Obsluha: 4
Pivo/sortiment: 4
Jedlo: 4.5
Čistota: 4.5
WC: 4.5
Anton Walner Bräu
Oberkrimml 118 (Wasserfallstraße 118)
A - 5743 Krimml
Rakúsko
tel: +43 (0)6564 7295-0
fax: +43 (0)6564 7295-5
web: http://www.krimml.com/
e-mail: brauerei@krimml.com , haus.walt@krimml.com
Otvorené: denne od 16:00 do 01:00 okrem štvrtka
Ešte to stíham, odchod posledného vlaku je 18:33, potom už len taxík, alebo prespať v Krimmli.