Piatok 26.4.2024   oslavuje Jaroslava zajtra pozýva na pivo Jaroslav

6984 podnikov 

Rozhovor s Paľom Kocsison, držiteľom Grand Special Biela vrana 2016

http://www.kamnapivo.sk/webtron/rozhovor-s-palom-kocsisom-drzitelom-grand-special-biela-vrana-2016.html

23. marec 2016, 00:30
bobo wbm
Rozhovor s Paľom Kocsison, držiteľom Grand Special Biela vrana 2016

 

Pavol Kocsis je držiteľom ocenenia Grand Special,

ktoré získal za svoj pivný špeciál na medzinárodnej degustačnej súťaži doma varených pív -

Biela vrana 2016, ktorá sa uskutočnila 20. februára 2016.

 

 

Pri ochutnávke už uvareného pivka, ktoré bude aj na výčape v košickom podniku Pivovar Hostinec som Paľa trochu vyspovedal.

 

Tu to začalo, Biela vrana 2016 - Grand Special 2016 - Pavol Kocsis

 

 

bobo wbm - Máš nejaký obľúbený pivný štýl, prípadne pivo?

 

Paľo Kocsis - Myslím, že každý skutočný pivár prešiel kľukatou cestu rôznych pivných štýlov. Niektoré ho držali viac, niektoré okúsil iba raz. Na Slovensku sa začala rozvíjať pivná kultúra len niekoľko málo rokov dozadu. Za čias mojich štúdií na vysokej škole som bol, ako asi každý študent, väzňom ležiakov. K iným štýlom sme sa dostali len ak sme cestovali. V tých časoch bol v zahraničí mojim obľúbeným pivným štýlom IPA. Tak ako pribúdali roky, pribúdala aj rôznorodosť pivných štýlov, ktoré som okúsil. Vtedy som pochopil že to, čo ma na pive baví je práve tá rôznorodosť. Dnes, ak zavítam do podniku, kde majú tri rôzne pivká na čape, určite ochutnám všetky tri. Ak majú na čape dvadsať, určite si nedám dvakrát to isté. Pre tie, ktoré ma zaujmú, si nájdem čas iný večer a prídem si ich vychutnať ešte raz. Práve preto sa stali mojim, ani nie tak najobľúbenejším, ako skôr najvyhľadávanejšími štýlmi pivá s prívlastkom „Imperial“. Či už napríklad „Russian Imperial Stout“ alebo „Imperial IPA“. Nesú totiž v sebe nejakú myšlienku a posolstvo, ktoré zaujme a neomrzí Vás. Každý dúšok takéhoto piva prinesie niečo nové.  To je práve to, čo ma na nich baví. Na pobavenie musím dodať, že tohoto roku prichádzam na chuť „kyseláčom“, ktoré som skôr akceptoval ako vyhľadával. Ako dobre vieme, sú z úplne iného súdka, ako už spomínané imperialy, ale aj to potvrdzuje môj vzťah k rôznorodosti.  

 

bobo wbm - Kedy a čo Ťa priviedlo k vareniu piva v domácich podmienkach?

 

Paľo Kocsis - Pivo som okúsil už ako malý chlapec, keď mi môj starý otec, ako správny chlap, dával odpíjať penu z piva. Hneď som si ho zamiloval. Pričuchnúť k idei o možnosti varenia piva v domácich podmienkach mi dal kolega, ktorý kúpou súpravy, ako svadobného daru pre už terajšieho švagra, vo mne „prebudil obludu“. Nasledovalo „googlenie“, študovanie, sondovanie trhu a možností, vývoj a replikácia technológí ... v spolupráci s ďalším kolegom, mojim kamarátom a úspešným domovaričom Janom Demkom, sme si každý utvorili vlastný názor, postoj a presvedčenie.  Postavili sme si každý vlastnú technológiu a začali variť. Rýchlo sme prišli na to, že časom je možné doma navariť to, za čím sa niekedy muselo cestovať dlhé hodiny. Vedomosti, ktoré si vymieňame, úspechy ale aj neúspechy nás posúvajú ďalej výraznými krokmi a sú hnacím motorom každej ďalšej várky.    

 

bobo wbm - Ako dlho varíš, koľko várok máš na konte?

 

Paľo Kocsis - Ako prvú som skúsil koncentrátovú pšenicu, ktorá prišla na svet pred osemnástimi mesiacmi presnejšie v októbri 2014. Moje prvé pivo odvarené zo základných surovín bol predchodca, teda prvá verzia víťaza BV2016, ktorý uzrel svetlo sveta necelý rok neskôr, v septembri 2015. Od toho momentu som navaril dvanásť ďalších pív zo základných surovín, dokopy to bude teda okolo dvadsať päť várok.

 

bobo wbm - Na BV 2016 si získal najvyššie ocenenie, ako to vnímaš?

 

Paľo Kocsis  - Popravde, bolo pre mňa neuveriteľné vyhrať vôbec kategóriu. Bolo prvý krát čo som v živote niečo vyhral. Ešte som sa s cenou za „Slovak Herbal Ale“ ani nevrátil späť do davu a opäť sa na mňa upreli zraky ľudí. Prvých pár sekúnd som bol ako zamrznutý. Nie som totiž človek, ktorý sa potrebuje výrazne prezentovať a byť stredobodom pozornosti. Teraz s odstupom času si to užívam. Toto víťazstvo mi pomohlo za krátku dobu sa bližšie spoznať s ľuďmi čo majú čo dočinenia s pivom takým, ako ho poznali ľudia už pred veľa, veľa rokmi. Teraz už len nezaspať na vavrínoch a nenechať si otvorené šance prejsť medzi prstami.

 

bobo wbm - Jednou z cien, ktorú si získal, bola možnosť uvariť víťazné pivo - Grand Special BV 2016...

 

Paľo Kocsis - Úvodom musím poďakovať hlavnému organizátorovi Bielej Vrany, tebe Bobo, že si zabezpečil varenie víťazného piva práve v Hostinci pod vedením hlavného sládka Maroša Hajduka. Práve on, jeho vedomosti a skúsenosti spájajúce sa s varením a produkciou „Craft“ pív urobili deň varenia víťazného piva plným nových vedomostí, odovzdávania drahocenných rád, skúseností a nápadov do budúcna.

Víťazné pivko sa síce nerodilo jednoducho, ale už teraz vieme povedať, že smeruje veľmi dobrým smerom a verím, že si ho ľudia zamilujú od prvého dúšku.   

 

bobo wbm - Ako ďalej, aké máš plány, predstavy...

 

Paľo Kocsis - Ja sa stále držím myšlienky, že v IT človek nemôže fungovať celý život. O svojich snoch hovoriť nebudem, lebo sa nenaplnia. Každopádne, bol by som rád, keby si našinci mohli dopriať dúšky pív z mojej dielne počas letnej dovolenky napríklad v Chorvátsku, prípadne inej prímorskej destinácii. Uvedomujem si, že dovtedy musím prejsť ešte dlhú a tŕnistú cestu plnú úspechov i neúspechov. Keďže múdry a skúsený z neba nik nespadol, mám v pláne študovať a variť, variť, variť. Nápadov je veľa, skúseností sa žiada viac, aj preto som otvorený akejkoľvek spolupráci...    

 

Ďakujem za rozhovor a prajem veľa dobrého, aj piva :), bobo wbm

 

Niekoľko foto z ochutnávky

 

Paľo Kocsis a hlavný sládek Pivovar-u Hostinec Maroš Hajduk

 

Prvé kvapky úžasného pivka Mother Spirit v štýle "Slovak Herbal Ale"

 

Na zdravie!

 

 

 

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále