Nedeľa 20.8.2017   oslavuje Anabela zajtra pozýva na pivo Jana

6906 podnikov 

Tvoj pivný sprievodca Slovenskom

Šumná vrana 2017 - štatút

http://www.kamnapivo.sk/webtron/sumna-vrana-2017-statut.html

31. júl 2017, 22:25
bobo wbm
Šumná vrana 2017 - štatút

 

 

Vážení priatelia, domovariči piva, 

 

Košická domovaričská divízia organizuje

 

                       piatu degustačná súťaž doma uvareného piva

 

 

 

                                         Šumná vrana 2017

 

 

  1. Súťaž sa bude konať v sobotu 23. 09. 2017(sobota, od 9:00 hod.)

     2. Súťaž bude mať tentoraz tri kategórie:

- A. Witbier-Blanche, podľa BJCP - 16A. (2008), resp. 24A. (2015)

- B. Experimental Beer – Slovak Herbal Ale – (upravená verzia kategórie z BV 2016)
- C. „free“ voľná kategória (akýkoľvek pivný štýl podľa BJCP 2015 s presnou špecifikáciou kategórie a pridaných špeciálnych surovín)

 

  1. Súťažné vzorky pív budú hodnotiť degustačná komisia zložená z pivovarníckych odborníkov, degustátorov ratebeer, Biela vrana a fanúšikovia skutočného piva. Hodnotenie vzoriek bude v štýle BJCP. Pripúšťa sa rovnosť bodov, v tom prípade môže byť udelených viacero rovnakých miest.

 4. Súťaže sa môžu zúčastniť všetci slovenskí domáci variči piva, ktorí v deň súťaže dovŕšili minimálny vek 18 rokov. Jeden domovarič piva môže prihlásiť maximálne dve vzorky piva vo vyhlásenej kategórií, o ktorých prehlási, že ich sám (resp. s inou osobou, osobami, ktoré uvedie) varil v domácich podmienkách.

 

  1. Štartovné je darom, jedna súťažná vzorka – 2€ musí byť doručená najneskôr do 22. 09. 2017 (piatok, do 20:00 hod.) do rúk organizátora - Peter Bognár, Partizánska 1, 040 01 Košice, resp. po dohode na tel.: 0908 990 376 aj inak. Z darov budú hradené náklady na nákup diplomov.

 

  1. Prihlásená vzorka piva musí mať minimálny celkový objem 1l a musí byť v sklenených obaloch napr. 2 x 0,5l, 3 x 0,33l. Každý obal vzorky piva musí obsahovať štítok s názvom piva, výrobcu a zaradenie do kategórie. Fľaše nemôžu mať trvalo upevnený štítok, ten musí byť pripevnený na fľaši gumičkou, štítok je súčasťou prihlášky. Organizátor uvíta, ak súťažiaci priloží k súťažnej vzorke etiketu označujúcu prihlásené pivo. Nepripúšťa sa označenie na korunkovom uzávere. Prihlásená vzorka piva musí mať uvedený spôsob prípravy (základné suroviny, sladové výťažky, ich kombinácia, brew kit). Pokiaľ tieto podmienky nebudú splnené, organizátor má právo súťažné vzorky zo súťaže vylúčiť.

 

  1. Súťažiaci musí vyplniť a zaslať organizátorovi prihlasovací formulár – prihlášku. Vyplnenú prihlášku a súťažné pivo je potrebné doručiť najneskôr do 22. septembra 2017 na adresu organizátora resp. pebox@azet.sk. Po uvedenom termíne organizátor nebude prijímať prihlášky, ani súťažné vzorky pív. Prihláška sa pošle na vyžiadanie u organizátora - pebox@azet.sk .

 

  1. Odmeny v kategórii A.Witbier-Blanche a B. Slovak Herbal Ale: Za 1., 2. a 3. miesto - diplom s vyznačením umiestnenia a bodového ohodnotenia, za 4. až x miesto (viac ako 59,00 b) - diplom s bodovým ohodnotením. Odmeny v kategórii C. "free - voľná" diplom s bodovým ohodnotením.

 

  1. Bodové ohodnotenie:
    Zlatá šumná vrana (1. stupeň) - excelentné pivo ( 89, 00 - 100 bodov)
    Strieborná šumná vrana (2. stupeň) - vynikajúce pivo (75,00 - 88,99 bodov)
    Bronzová šumná vrana (3. stupeň) - dobré pivo (59,00 - 74,99 bodov)

 

  1. Súčasťou súťaže je súťaž fotografií s tématikou"Pivo", fotografie je možné zaslať vo formáte jpg, pričom je nutné dodržať minimálnu dĺžku jednej strany 1000px / 72 dpi. Veľkosť fotografie max. 25 MB, v prípade že fotografia prevyšuje limit, môžte zaslať link na úložisko, inak fotografie posielajte na e-mailovú adresu pebox@azet.sk. Fotografická súťaž je prístupná pre fotografov (amatérov), ktorí v deň súťaže dovŕšili 18 rokov veku. K fotografii je potrebné zadať meno autora a názov fotografie. Fotografie zaradené do súťaže bude hodnotiť trojčlenná komisia (profesionálny fotograf, designér a profesionálny pivovarník). Organizátor, resp. hodnotiaca komisia si vyhradzuje právo vyradiť fotografie, ktoré obsahujú propagáciu násilia, podnecujú nenávisť všetkého druhu, používajú v texte a obraze hrubé výrazy a vulgarizmy.

 Odmeny v súťaži fotografií s tématikou "Pivo", 1., 2. a 3. miesto - diplom. Fotografie prijaté do súťaže budú následne postupne vystavené v priestoroch niektorých košických podnikov (Pokhoi, DvaDve, Pivovar Hostinec a Pivovar Golem).

  1. Organizátor si vyhradzuje právo na zmenu pravidiel v prípade nepredvídateľných okolností.

 

Daj Boh šťastia!

 

 V Košiciach 31. 07. 2017       

 

 Za Košickú domovaričskú divíziu Peter“bobo”Bognár

 

Update 17.08.2017 - Prihlásiť sa môžete TU.

 

 

 

 

Požiadavky a parametre Witbier/Blanche podľa BJCP – A 16 (2008) resp. 24 A. (2015)

Základné parametre, ktoré by ste mali dodržať podľa BJCP:


OG: 1.044 - 1.052 FG: 1.008 - 1.012 IBU: 10 - 20 SRM: 2 - 4 ALC.: 4,5 - 5,5%

Vôňa: Stredná sladkosť (často s ľahkými tónmi medu alebo vanilky) s ľahko pikantnou obilninovou arómou pšenice, často nakyslou. Mierny závan koriandra, často s bylinnými, korenistými tónmi v pozadí. Stredne pikantná, citrusovo pomarančová ovocnosť. Nízka korenisto bylinná aróma chmeľu, nesmie však prekrývať ostatné charakteristiky. Nesmie byť prítomný žiadny diacetyl. Rastlinné, zelerové, šunkové arómy sú neprípustne. Korenie by malo ladiť s ovocnými, kvetinovými a sladkými vôňami ,ktoré by nemali byť príliš silne.

Vzhľad: Veľmi svetlá slamová až svetlo zlatá farba. Pivo by malo byt veľmi zakalené /škroby, prípadne kvasnice/, mliečny, bledožltý vzhľad. Hustá, pevná pena tvorená jemnými bublinkami. Trvanlivosť peny by mala byt relatívne dobra. Nesmie rýchlo opadať.

Chuť: Príjemné sladkosť (med vanilka) a pikantná, pomarančovo citrusová ovocnosť. Príjemne svieže suché, často nakyslé doznievanie . Môžu mať ľahkú pšeničnú chuť, takisto sa môže vyskytovať mliečna nakyslosť. Bylinne korenistá aróma, obsahujuce koriander a ďalšie korenia, mali by byť jemné a vyvážené, nie silne. Korenisto zemité tóny chmeľu v chuti sú veľmi slabé, skoro žiadne, nikdy by nemali prekryť korenie. Chmeľová horkosť je malá, až stredne nízka (ako u Hefeweizen), nesmie prekrývať osviežujúcu chuť ovocia a korenia, a nesmie pretrvávať až do konca. Horkosť z pomarančovej kôry nesmie byt prítomna. Rastlinné, zelerové, šunkové, mydlové príchute sú neprípustné. Žiadny diacetyl.

Pocit v ústach : Stredne ľahké, až stredné telo, často s hladkosťou a ľahká smotanovosť z nesladovanej pšenice a ovsa. Napriek pocitu plného tela a krémovosti pivo má suché doznievanie, často mierne nakyslé. Šumivý charakter a vysoká nasýtenosť. Veľmi osviežujúce , ľahko nakyslé, takmer žiadna horkosť v doznievaní. Pomarančové tony by nemali byt drsné a trpké. Pivo nesmie byt príliš ľahké a suché, zároveň však hutné, plné.

Celkový dojem: svieže, elegantné, chutné, stredne silne pšeničné pivo.

Komentár : Prítomnosť, charakter a stupeň korenitosti a mliečnej nakyslosti sa líšia. Príliš korenené alebo kyslé pivo nie je dobrým príkladom štýlu. Pivo má tendenciu rýchlo sa kaziť a nie je vhodné na dozrievanie. Žiaduce je mladé, čerstvé, svieže pivo. Väčšina príkladov má približne 5% ABV.

Ingrediencie: okolo 50% nesladovanej pšenice, 50% svetlého jačmenného sladu (obvykle plzeňského). V niektorých verziách až 5-10% ovsa. Ako korenie sa používa čerstvo mletý koriander, Curacao, sladká pomarančová kôra . Z ostatných korenín sa kvôli komplexnosti používa napríklad harmanček, rasca, škorica, sú ale oveľa menej výrazné. Kasnice vrchneho typu produkujúce ľahké, korenené chute. V niektorých prípadoch sa robí veľmi obmedzená mliečna fermentácia, alebo sa pridáva kyselina mliečna.

(preklad z BJCP a spracovanie Padre Maroche)

 

 

Experimental Beer – Slovak Herbal Ale (Summer)

 

Špecifikácia: Vrchne kvasený bylinný ľahký ale  

 

OG: voľne  FG: voľne     Alc.: min. 3,5% alk.    SRM: 2 – 18°

 

Aróma: Charakteristická vôňa po použitej byline, resp. po použitých bylinách primeranej intenzity, tak aby sa dala vôňa špecifikovať. Pri kombinácii viacerých bylín dôraz na harmonický charakter. Vôňa by mala byť príjemná, nemala by byť umelá a nepríjemne dominantná, silná. Pripúšťa sa aj chmeľová aróma, ale musí byť harmonická, vyvážená s bylinnou arómou, môže dopĺňať celkový charakter, ba na konci sa aj prejaviť jasnejšie. Neprítomnosť chmeľovej arómy nie je na závadu.

 

Vzhľad: Vzhľad tekutiny má byť v odtieni od slamovo-žltej po mierne oranžovú. Pena hustejšia bielej farby, vyššia. Tekutina číra, ale môže mať jemný zákal, nie mútna, resp. silne zakalená.

 

Chuť: Rovnako ako aróma, aj v chuti by mala byť charakteristickou stopou po použitej byline, resp. bylinách, nie však agresívne, ale v súlade s celkovým telom, horkosťou po použitom chmeli, sladoch, spôsobom fermentácie a ich produktmi - estermi. Cieľom je vytvorenie harmonického a vyváženého vnemu chute použitých bylín a chmeľu. Nežiaducim prvkom je ostrá korenitosť, trpkosť.    

 

Pocit v ústach: Môže sa líšiť v závislosti od použitých bylín. Telo by malo byť ľahké (nie vodnaté) až stredne plné, po použitých sladoch, stredne sýtené, osviežujúce pri napití.

 

Celkový dojem: Základom je harmonické spojenie vône a chute použitých bylín, oceňovaná bude hlavne invenčnosť domovariča, ktorá sa bude posudzovať.

 

Suroviny:

Kvasinky: horná fermentácia

 

Slady: vo všeobecnosti svetlé slady ako svetlý plzeňský, pale ale, pšeničný, bavorský,...

 

Chmele: - doporučujeme použiť „európske“ chmele (nie americké, novozélandské,...), napr. nemecké, české, slovinské, slovenské, francúzske, anglické,... etc. Prípustný, resp. vítaný je aj "dry hoping".

 

Byliny: doporučujeme sa orientovať na byliny, aj liečivé, resp. okvetia, kvety, či lupene, korene, plody rastúce na Slovensku, nie je to však podmienkou, napr.: kvet bazy, lipový kvet, horec žltý, borievka, medovka lekárska, ruža šípová, šalvia lekárska, kvety hlohu, palina, mäta, levanduľa, koriander, curacao – bitter orange peel, zázvor, sladké drievko, vanilkový struk, korenie, aníz, fenikel, .... etc.

 

Dodatky: prípustné sú pšeničné, ovsené, ražné vločky, melasa, med, javorový, brezový sirup, dubové stružliny, írsky mach, etc. Neprípustné sú cukor biely, kandovaný , tmavý, maltóza, maltodextrín.

 

Označenie: v prihláške musia byť bezpodmienečne označené použité byliny, chmele a dodatky.

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále