Utorok 18.5.2021   oslavuje Viola zajtra pozýva na pivo Gertrúda

6968 podnikov 

Degustácia Krúžok Mozaika

http://www.kamnapivo.sk/webtron/degustacia-kruzok-mozaika.html

17. apríl 2021, 14:00
bobo + adrik
Degustácia Krúžok Mozaika

Nedalo mi, a nechal som sa zlákať ponukou Beer Station na čapovanú Mozaiku, no bol som zvedavý (už koľký krát) aká bude. Podľa informácie mala byť čerstvá, vraj v piatok (09. 04.) stočená, aleako to presne je, vedia aktéri, ja to mám z druhej ruky.

 

Nedalo mi, a nahovoril som na ňu aj Adrika (pivna-turistika.sk), že dajme nezávisle od seba hodnotenie Mozaiky, po krátkom "komunikačnom šume" medzi nami som zistil, že až na pár detailov, sme sa vlastne zhodli skoro na chlp. Dnešné hodnotenie tak bude súborom poznatkov a zistení senzorických vlastností tohto ejlu, tak ako sme ich vnímali.

 

Nedalo mi, a citujem z web stránky / e-shopu pivovaru: "Pivo jantárovej farby s výraznou arómou manga a citrusov po americkom chmeli Mosaic. Chuť  tropického ovocia s miernou zemitosťou. Má v sebe rafinovanosť, ktorá neustále núti k ďalšiemu ochutnávaniu."

 

 

PIVOVAR: Kočovný pivovar Krúžok, Vyšné Repaše 78, SK 

NÁZOV: Krúžok Mozaika

TYP PIVA: označené ako American IPA, (podľa BJCP 21 A), nefilter, nepaster 
ALKOHOL: 6%
STUPŇOVITOSŤ: 14° 

IBU: 55

ZLOŽENIE: voda, jačmenné slady, chmele Mosaic, Nugget, Cascade, kvasinky US-05

TEPLOTA PIVA: 8°C

DÁTUM DEGUSTÁCIE: 12. 04. 2021

POČET DEGUSTÁTOROV: 2

NÁKUP: Beer Station, OC Cassovia, KE, 11. 04. 2021

PLNENÉ: systémom PEGAS

OBAL: 1L PET fľaša hnedej farby

CENA: 6.10€

 

 

 

Po otvorení fľaše (ktorá sa chladila viac ako 24 hodín pri teplote 6°C) v prvom slede celkom prekvapila výraznejšia chmeľová aróma po borovicovej živici prepojená s vlhkou zemitosťou, stopy trávnatosti, mierne aj kôre grepu, citrusov, ale aj karamelu. Po oteplení sa prejavila aj prítomnosť kvasiniek, aróma vlhkej handričky, ale taktiež ostrá aróma síry. Sladkejšia aróma pochádza z vnemu vône karamelu, deklarovanú vôňu manga nie a nie zachytiť. Tekutina jantárovej farby, mierne tmavšia, bola jemne zahmlená. Pena stredne vysoká, až vyššia svetlo-béžovej farby, strednej pevnosti s dobrou retenciou, zanecháva peknú čipku. V chuti dominuje výraznejšia živično-zemitá stopa, mierne aj cirtusy, sladšia stopa po mandarínkach, buble gum, resp. sladkasté po ovocných cukríkoch pon-pari, v pozadí po oteplení sa objavuje ľahšia chuť po surovom obilí, zrne, ale taktiež badať prítomnosť chute po kvasinkách, vlhkej handričke. Horkosť je strednej intenzity, ale pocitovo je drsná, inak po živici, korenisto-pikantná, po kôstkach čerešne s dlhším dojazdom, na hrane zvieravosti. Telo je stredne plné, sýtenie stredné, ľahko mazlavé, ostrejšie, pikantné, na záver prevláda živično-drevitá drsná horkosť, ktorá postupne prechádza do nepríjemnejšieho "škrabania" v pažeráku, alkoholovo hrejivé, v úplnom závere prechod do suchšieho pocitu.

 

Aróma (1 - 10b.) : 7, Farba (1 - 3b.) : 3, Pena (1 - 3b.)  3, Chuť (1 - 20b.) : 12. 5, Horkosť (1 - 3b.) : 1.5, Pocit v ústach (1 - 3b.) : 1.5, Celkový dojem (1 - 8b.) : 4, HODNOTENIE: 31.5 - 63 - 6.3/10

 

 

Záverom, nemožno poprieť, že nemá znaky americkej ipy, len tento ejl vnímam ako nevybalansovaný a okrem menších chýb nepôsobí na dobrú pitelnosť ani "prepálená" premotivovaná snaha o horkejšiu variantu. Práve tá je asi najväčším nedostatkom, kombinácia a množstvá použitých chmeľov (všetky tri majú skôr vyššie hodnoty alfa kyselín) skôr škodia, ako pomáhajú. Otázkou, okrem kombinácie a množstva odrôd chmeľu aj jeho kvalita (forma, vek a spôsob uchovávania), spôsob použitia (časy a množstvá pridávané počas chmeľovaru, pri akých teplotách bola sladina, ak bol použitý first wort, whirpool, ... ale aj časy a množstvo pri dry hope), nestačia iba teoretické výpočty. Vysoké množstvá chmeľu (ale aj ich kombinácie) nie je všetko, skôr je dôležité dosiahnúť rovnováhu pocitu, charakteru a intenzity vnímania horkosti k celkovému vnemu, ak tak nie je, vytvára sa nepríjemný chaos. 

 

V tomto prípade som nezaznamenal progres k uhladenejšej horkosti. Jednou z príčin, to je všeobecne nevýhodou kočovných pivovarov, je, že "varia" tie isté pivá/ejly (poväčšine s rovnakými receptúrami) na rôznych technologických zariadeniach, za rôznych podmienok, na ktoré majú veľa krát malý vplyv, niekedy žiadny.

 

Poznámka: Použité chmele v ejly Krúžok Mozaika: Cascade (na horkosť a arómu, alfa 4.5 - 8.9%), Mosaic (na horkosť a arómu, alfa 11.5%-13.5%) a Nugget (na horkosť a arómu, alfa 9.5%-14%). 

Predpokladám, že spomínanú horkú drsnosť spôsobuje Mosaic (ktorý dáva tomuto ejlu názov), tento chmeľ má celkom vysokú hodnotu alfa kyselín, tak práve z tohto dôvodu by som bol opatrnejší.

 

Po nezáživnej omáčke, jednoduchá odpoveď od Adrika:

 

V krátkom čase druhý pokus ochutnať American IPU od pivovaru Krúžok z Vyšných Repášov (okres Levoča).
 
 
Mozaika od Pivovar Krúžok
Štýl: American IPA
Zloženie: Voda, slad (CaraMunich II., Carared, Pale Ale, Plzenský), chmeľ (Cascade, Mosaic, Nugget), kvasinky (Safale US-05).
ABV: 6.5 %
Objem: Načapované do hnedej plastovej fľaše systémom Pegas v Beer station Košice.
Minimálna trvanlivosť: neuvedená (degustácia 11. apríla)
Aróma: Živično - karamelová vôňa s chmeľovou kvetinovo - bylinnou arómou, značne sladkasté až medové (začínajúca oxidácia). Taktiež sa na pozadí objavia aj kvasinky a jemná handrička. 6.5/10
Farba: Tmavý jantár s miernym zákalom. 3/3
Pena: Vyššia svetlobéžová pena. Drží sa a zanecháva stopy. 3/3
Chuť: Všetkému dominuje pocit surového sladu, opäť nasladlé, lízatkové, karamel na ústupe, taktiež symbolicky živica a citrusy. 11/20
Horkosť: Nevyrovnaná dlhotrvajúca horkosť. Nepríjemná, silne drevnatá, kôstková. Ako keď robíte šťavu z čerešní / višní a do odšťavňovača vám spadne aj nejaká tá stopka a kôstka.
Pocit v ústach: Stredne plné telo, stredné až vyššie sýtenie, suchšie, mazľavejšie a v závere aj poriadne hrejivé. 2/3
Celkový dojem: Na AIPU dosť mazľavá až ulepená konzistencia s nevhodnou horkosťou, respektíve prechmelením /dry hoppom. Celkovo dosť rozbúrané, neuhladené a ťažko dopiteľné. 5/8
Bodovanie: 6.5 + 3 + 3 + 11 + 1.5 + 2 + 5 = 32 * 2 = 64/100
Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále