Degustácia Meltum Lazy IPA

Vďaka Temelkovi som sa dostal k najnovším pivám z bulharskej remeselnej scény. Pivá z Rhombus Craft Brewery celkom dôverne poznám a dlhodobo si udržiavajú vysokú kvalitu a pitelnosť. Dnes si však skúsim dve pivá z malého pivovaru Meltum Brewery sídliaceho v meste Loveč. Ako inak, protagonisti pochádzajú y "domovaričského prostredia". Oficiálne, profesionálne začali variť v roku 2019.
PIVOVAR: Meltum Brewery (Пивоварна Мелтум), Unnamed Road, 5542 Presyaka, Bulharsko
NÁZOV: Lazy IPA
TYP PIVA: Session IPA
ALKOHOL: 3.6%
STUPŇOVITOSŤ: 10°
BALENIE: 330ml fľaša sklo hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, jačmenný, pšeničný a ovsenný slad, laktóza, chmele Lotus a Galena, kvasnice
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 21. 09. 2021
TRVANLIVOSŤ DO: 04/2022
TEPLOTA PIVA: 8°C
CENA: cca 4 Leva
1. Aróma (1 - 10b.) : 6.5
Previazaná vôňa po citrusoch, mieša sa tu aróma citrónu, pomaranča, mandarínky s mierne zreteľnejšou stopou po grepe. Cítiť aj celkom zreteľnú stopu po kvasinkách, jemne handrička, drevo, resp. veľmi mierne živica.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Svetložltá, skoro slamová farba tekutiny, ktorá je zakalená.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Vyššia pena tvorená menšími bublinkami bielej farby, stredne trvácna, nezanecháva stopu.
4. Chuť (1 - 20b.) : 14
V chuti sa objavuje hladká sladkastá chuť po laktóze, mierne po sladine, surovom zrne, decentná stopa po bielej šupke grepu, mierne pomaranči.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 2.5
Chmeľová horkosť strednej intenzity, trávnato-bylinné tóny, trochu trpkejšia ako po spomínanej bielej šupke grepu (nie kôre) a živici. Dlhšie trvácna.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 2
Ľahšie telo, stredne až viac nasýtené, mierne ihličkuje, sviežejšie s dlhším horkastým dojazdom.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 6
Dobre piteľná verzia ľahkej ipy, bez nejakých vážnejších chýb, mierne mi prekážala chuť surového obilninového zrna, ale laktóza to uhladila, inak v štýle.
HODNOTENIE: 37 - 74 - 7.4/10