Degustácia Voľba sládkov 7/2024 Višňová pecka
V júlovej edícii Voľba sládkov producent Plzeňský Prazdroj Slovensko (Asahi Group) uvádza svoj letný (a vraj prvý "kyseláč") špeciál na svojej stránke, takto, cit.: "Višňová pecka je ovocná verzia pivného štýlu Gose, ktorý je charakteristický kyslosťou, nízkou horkosťou a jemnou slanosťou. Ovocné tony višní dodávajú tomuto špeciálu osviežujúcu chuť, ideálnu do teplých letných dní. Tak na zdravie a na leto!" Tak idem na jedno...
Višňová pecka (Fruited Gose, 11.3°, 4.2% alk., IBU 12, 0.4l - 2.0€, zloženie: voda, slady plzeňský a pšeničný, višne (čerstvé?, šťava?, sirup?, pyré?), chmeľ Sabro, kvasinky)...
... v aróme skôr prevládala sladkastá stopa akoby po šípkovom džeme, čerešňovom sirupe, mierne kyslasté po kyseline mliečnej. Tmavšia jantárová farba s červenkasto-medeným odtieňon, veľmi mierne opalizujúca, pena stredne vysoká, hustá, šľahačkovej štruktúry s dobrou retenciou, zanechala mierne stopy. V chuti mierne sladovo-chlebnaté s výraznejšou kyslosťou po kyseline mliečnej, nie lacto, chuť čerešní, kôstkového ovocia, mierne slané. Telo stredne plné, stredne sýtené, záver slano-kyslastý. Chmeľová stopa neidentifikovaná. Pitelnosť samotná stredná, len gose nie je "kyseláč" do ktorého pridáte soľ, bez základnej špecifikácie chute po koriandri (to je jedna zo základných surovín pre gose), teda taký invalid, višne skôr sa tu javia ako čerešne, dokonca pocitovo som vnímal vo vôni aj v chuti šípkový džem, chýba tu lacto charakter, jogurtová kyslosť, nie kyselina mliečna. Hľadám aký účel mal mať v tomto ejly chmeľ Sabro, ja som nezaregistroval jeho prítomnosť, resp. charakter. Nuž, taký "kyseláč"/ fruited sour ale, sorry, pane, ale gose to není (6, 3, 3, 10, 3, 2, 2) 29 - 58 - 5.8/10
Excelentné, vzorové: 8.9/10 až 10/10 bodov
Vynikajúce : 7.5/10 až 8.89/10 bodov
Dobré : 5.9/10 až 7.49/10 bodov
Uspokojivé : 4.2/10 až 5.89/10 bodov
S chybami : 2.6/10 až 4.19/10 bodov
Problematické : 1/10 až 2.59/10 bodov