Hrncovar - Homebrew Festival 2023 - ochutnané pivá
Na začiatku asi takto, som fakt veľmi rád, že som sa zúčastnil jednak už tradične v hodnotiacich komisiách na 6. ročníku degustačnej súťaži doma varených pív Bratislavský Hrncovar 2023 a zároveň, že som mohol byť prítomný a vnímať atmosféru nadšenia, profesionálnej organizácie a celkového priebehu na Slovensku ojedinelého a nebojím sa napísaťˇ(čo je neodškriepiteľné) aj historicky prvého festivalu domovaričov Hrncovar Homebrew Festival 2023. Vďaka BrewHub!
Niekoľko poznatkov a priebeh aktivít, ktoré zorganizovali nadšenci dobrého a hlavne doma vareného piva združených v Občianskom združení BrewHub som uverejnil, teraz mi ostalo už len posúdiť, ako som vnímal pivá, ktoré na tento festival poskytli samotní domovariči (ktorí boli poväčšine aj prítomní). Takže zo štyridsiatich pív od deväťnástich homebrewerov sa mi podarilo ochutnať nasledovné...
Paťo Tužinský,
ktorého poznáte aj ako Opitý vlk, nadšený a úspešný domovarič (viacero ocenení na súťažiach na Slovensku BV a v Čechách napríklad ostatne 1. miesto s Wit-ni na Kostelecké Chmelovárek,... etc.), ale aj organizátor súťaže Jedon slad, jedon chmel (Nová Baňa, uskutoční sa v sobotu 3. 6. 2023) mal v ponuke ľahký belgický ejl uvarený v štýle Witbier, s ktorým získal na Hrncovare 2023 pekné druhé miesto. Witbier (4.2% alk)...
... mierne kyslastá pšeničná vôňa s náznakom po korení, kôre citrusov, ľahké svieže telo s chuťou po pšenici a kôre citrusov, mierne po trieslovine, príjemné, ľahko piteľné, to druhé miesto bolo iste zaslúžené.
Marin Binder
Je zakladajúcim členom oz BrewHub a jedným z organizátorov súťaže, resp. festivalu Hrncovar. Pri varení pív používa svoje veľké odborné znalosti a nebojí sa experimentovať, hľadať nové spôsoby, ale vie uvariť aj štýlovo čisté ejly. Je držiteľom viacerých ocenení na domovaričských súťažiach (Biela vrana, Šumná vrana, ...). Na feste som ochutnal tri jeho pivá/ejly, čapované Kölsh a Grodziskie, ale aj Imperial Stout vo fľaši.
Jeho Kölsh (12.5°) bol mierne tmavší, ako by som si predstavoval, jemne zahmlený, čo v domovaričskej verzii nie je žiadny problém, mierne ovocne svieže, stredne nasýtené, v závere s trpkejším trávnatým dojazdom, pitelnosť dobrá.
Mal som možnosť ochutnať aj jeho Imperial Stout Thirsty Sue 2019 (30°), odležaný päť rokov (inak získal 2. miesto na košickej súťaži Black Friday Homebrew Competition Cassovia 2019 - 93 bodov - Zlato - Excelent Beer). Krásne previazaná sladkastá vôňa po sušenej slivke, tmavom lesnom ovocí s jemnou oxidačnou po višni, jemne čokoládová aróma, previazaná. Olejnaté, lenivé, lepkavé telo, nízko, skoro nebadateľne nasýtené, to decko som si momaly vychutnával, komplexná chuť po tmavej trstinovej melase, višni v čokoláde, uhladený sladkasto-alkoholový záver. Excelentné pivo aj po takom dlhom čase, vek mu pomáha.
Tretie pivo od Binďa, ktoré som skúsil je jeho verzia tradičného poľského piva Grodziskie, jemná, decentná vybalansovaná vôňa po údenine, jemne pšenici, svetložltej farby, telo ľahučké, ale nie vodnaté, celkom osviežujúce, možno by bolo bývalo topkové, len to sýtenie bolo pod predstavu, tak len stredne sýtené, ale inak fajn pitelné.
David Hargaš
Ďalší pán, ktorého v brandži domovaričov nemusím veľmi predstavovať, domáci varič piva Dulák, ale aj výrobca všetkého, čo potrebujete na domáce varenie (poznajú ho aj malé remeselné pivovary cez jeho technicky dobre spracované komponenty, celky), či dodávateľ chmeľu.
Ochutnal som jeho Session Brut IPA, celkom dobre piteľná jemne zahmlená IPA skôr jantárovej farby, stredne sýtená s pocitom vyššieho zbytkového cukru, takže nie suchá, ale dobre piteľná. Druhé pivo bol Pilsen Lager, viac ovocnejší, esterovejší vo vôni, aj v chuti s jemnou kyselinkou a minimom chmeľovej stopy, tu to nebolo celkom kóšer. Tretie ochutnané Brut Double IPA...
... pravdepodobne ide o silnejšiu verziu Brut IPA (spomínal tuším 18°Plato), ale aj s výraznejšou prítomnosťou alkoholu vo vôni, ale aj chuti, znovu pocitovo plnšie s nejakým zbytkovým cukrom, pôsobilo sladkasto, plnšie, nie do sucha, aj sýtenie bolo nižšie, v závere hrejivé.
Daniel Kružliak
Dano je taktiež dlhoročný úspešný domovarič (niekoľko ocenení na súťažiach), spoluorganizátor Hrncovaru, festu a člen BrewHub, experimentátor s využitím rôznych druhov fermentácie v pive, ale aj pri výrobe syrov, kombuchy, hľadač v netradičnom využití surovín pri varení piva, čoho je znakom aj Srvátkový Sweet Stout ...
... , veľmi príjemný ľahký stout s jemným nasládlym charakterom, s trochou chute aj vône po káve, horkej čokoláde, pôsobí uhladene, veľmi dobre piteľný.
Witbier (4.5% alk.) vo vôni, aj v chuti vyššia miera kyselinky po pšenici, po pridanom koriandri mierne horkejšie, po stonkách bylín, sýtenie stredné, až vyššie, jemne ihličkuje na jazyku, výraznejšie penilo, ale celkom dobre pitelné. Nie je to ukážkový wit, ale základné senzorické vlastnosti má. Tretie ochutnané je taká špeciálna IPA s pridaným ovsom a uhorkou - Cucumber Oat IPA, decentná vôňa po čerstvej uhorke s náznakmi mliečnej kyselinky a kyseliny maslovej (butyric acid), taktiež v chuti cítiť uhorku, horkosť po chmeli neidentifikovaná, stredne plné, až ľahšie telo, nižšie nasýtené, hladké. Danov Doppelbock som tentoraz nestihol, ale koštol som ho na Salóne Piva v stánku domovaričov na poschodí, fajn vecička.
Zoltán Pulai
Zoli je hlavne ťahúň pri technickom zabezpečovaní súťaže Hrncovar (správca editačného a registračného systému, teraz už BAP), ale aj festivalu, nevynímajúc jeho domovaričské aktivity, pamätám si ho ešte z projektu Zolo a Jobe varia pivo, je členom BrewHub. Najprv som ochutnal jeho verziu v štýle Grisette (Belgian Saison, 5% alk.), ľahko kyslasté po pšenici, decentne po chlebovej kôrke, náznaky korenitosti, homeopaticky funky a po kôre citrusov, svieže, v závere mierne trávnatá horkosť, dobre pitelné. Ako druhé som stihol ochutnať jeho Old Ale...
... vo vôni ovocná kyselinka po divokom ovocí, plánkach, wild, náznaky po brettkách, ale fakt len náznakovo, tmavšia, tmavomahagónová tekutina stredne plná, ľahko sladovo-karamelová chuť s náznakmi po dreve, sude, trochu funky, postupne jemne kyslasté, celkom dobre piteľné. Toto len tak ľahko nepripravíte a potrebujete na to čas.
Ondrej Barčík
Ondra som dlho vnímal skôr pod nickom Ondrej Barea :), tak, ako väčšina z prítomných, aj on už varí nejaký ten piatok, pamätám si ho ako som od neho prevzal pivá na jednu súťaž v ČR a hlavne z organizácie prvého? Hrncovaru. Na feste som stihol ochutnať jeho Smoked Porter (4.1% alk.), ľahučký, veľmi dobre pitelný jemne zadymený porter, s náznakmi po tmavom lesnom ovocí, údenej slivke pekne prepojené s kávovinkou, stredne svieže, jednoduché a priamočiare, fajn. Druhým bolo Belgium Wild Ale, ...
... parádny ejlík, "ťažký to kaliber", jemne divoký, jemne kyslastý, jemne funky, náznakovo zatuchnutý, ale celkom pekne previazané chute, iste sa nezmýlite, že sa jedná o ejl odležaný v sude, taký mix "belgičana" :) s brettkami, ktoré sú veľmi príjemne zastúpené, teda ich charakter. Čo viac dodať?, no, nie je to pre každého, ale ja si prosím druhý pohár,... len niet času :).
Ján Maruniak
Nadšený domovarič, ktorý odvážne (ale premyslene a zodpovedne) zorganizoval v minulom roku súťaž PivoBel v malej obci Banská Belá a chystá ďalší ročník. Skúsil som jeho Gose s višňami, podľa jeho slov fermentované jogurtovou kultúrou (ak som si to dobre zapamätal, v ten deň som musel absorbovať podstatne viac informácií), s pridaním višní z vlastnej úrody. Pokiaľ viem, tak na gose sa používajú bežne kvasinky na german ale a následne baktériami lactobacillu, tu to bolo pozmenené. Zmena sa prejavila na vôni, jemná jogurtovo-tvarohová kyslosť, náznakovo po ovocí, mierne vyššia kyslosť, ktorú eliminuje, uhladzuje slanosť, celkovo pôsobí previazane. Druhým ochutnaným bol Stout s kakaovými bôbami, ...
... príjemná kávovinová s náznakom vône po mliečnej čokoláde s trochou kokosu, v chuti mierna kyselinka po pražených sladoch, kakaových zrnách, horkosť uhladená, príjemná, dojazd kávovinový s náznakmi po kokose (aj keď tam asi nebol pridaný), dobre sa popíjal.
Džony Žbirka
Úspešný a oceňovaný domovarič (Hrncovar, Litomyšl,...), ktorého si často mýlim so Zlatanom, hlavne na letisku a nedal mi ešte podpis. Na moju škodu som z jeho šiestich pív ochutnal len Tmavý ležiak (4.6%),
... svieži ľahký ležiak s kávovinovou arómou, jemne nachmelený s kvetinkovou stopou, mierne svetlejší, ako by som si predstavoval, v chuti kávovina, pražené slady, mierne trieslovina, telo ľahšie, stredne sýtené, pitelnosť dobrá.
Matúš Kocúr
Matúš s bratom Braňom a Mirom Olejníkom (Hej rup!) sú v Prešove takí Mohykáni, ťahajú prešovskú nano homebrew komunitu. Pivá od Matúša ma zatiaľ nesklamali, prezentuje ich pod "značkou" domáceho pivovaru "Pi het!", fajnoty v štýle Catharina Sour, ale taký excelentný Imperial Stout sa tak ľahko nenájde, ani u renomovaných profi výrobcoch. Na fest priniesol saison ochutený štyrmi bylinami a pre návštevníkov pripravil hádanku, ktoré bylinky boli pridané do Herb Saison (7% alk.), odpoveď sa dala odsledovať aj na stránke festu ("petruška, rozmarija, boža mira a šalvia", preklad do slovenčiny nechám na vás :) )...
... aj keď celkom čerstvý, predsa uhladený ejl s náznakmi bylín, najviac asi materina dúška a šalvia, veľmi jemne korenisté s celkou identifikovateľnou funky stopou, v chuti cítiť aj prítomnosť kvasiniek, pitelnosť dobrá.
Adam Šulík
Adama vnímam ako zodpovedného hodnotiteľa domovaričských pív (tuším minimálne dva krát sme sedeli a hodnotili pivá na Hrncovare), ale aj šikovného domovariča (mimo iného získal 3. miesto v kategórii Herbal ale na medzinárodnej súťaži Biela vrana 2020), na feste mal na čape Irish Red Ale, ...
... celkom pekný príklad tohto pivného štýlu, aróma decentná po jemne opekanom toaste a klasický britský ponožkový závan. Obdobne v chuti mierne sladovo-chlebnatý základ s miernou karamelovou stopou, trochu zemitá, telo stredne plné, sýtenie nižšie, hladké, v závere trochu po kvasinkách, ale to u domovaričských pivách je častejším javom. Celkom dobre piteľné.
Tomáš Bagi
"Starý" domovaričský harcovník ovenčený radom ocenení z domácich (Trnavský Hrncovar, Pivománia Sereď,...) a zahraničných súťaží (MHM, Kostelecké chmelovárek, Litomyšlský korbel,...) veľmi sa mu darí s tmavými ležiakmi. Dnes som koštol jeho imperial stout, "základný" vo fľaši s 18° a čapovaný z minikegu "vymrazovaný" 20° Eis JIS vymrazovaný imperial stout, nie RIS, ale JIS - Javorinský Imperial Stout...
... nuž pôsobí veľmi odlahčene a "mlado" na IS, plato je na spodnej hranici štýlu, pôsobil skôr ľahko, až vodnate, bol celkom svieži (na to, že bol dokonca vymrazovaný), v chuti kávovina, melta, chýbalo mi plnšie telo a komplexná chuť po sušenom tmavom ovocí, taká figa, datle... melasa,... nie, nie je to zlé, len skôr nedotiahnutý stout, pitelnosť dobrá.
Tihamér "Tihi" Vitálos
Pre mňa nové meno na domovaričskej scéne (Andi & Tihi), ale podľa info od Zola, pán varí doma pivo (v štýle IPA, APA, Hefeweizen, Witbier, anglické ejly, kyseláče) už nejakých 4 - 5 rokov, možno viac. Jedno jeho pivo mal na výmenu na Vianočnej výmene domovaričských pív organizovaných BrewHub-om, dnes som ochutnal jeho Session (Kveik) IPA, ...
... to musela byť rychlovka, teda tá príprava ejlu, celkom výrazná alkoholová aróma, ktorú majú na svedomí turbokvasinky z niektorého nórského/severského kmeňa kvasiniek (Voss?), zvýraznená chmeľová / esterová aróma ktorá vznikla pri vyššej teplote, aróma po mixe citrusového, tropicného ovocia, kvasinky sa postarali o biotransformáciu chmeľovej zložky až tak, že vznikol pocit arómy po nafte, riedidle. Chuť vyrovnanejšia, nasládla chuť po kandovanej pomarančovej kôre, zrelej broskyni, telo stredne plné, mierna oxidácia. Pitelnosť dobrá.
Martin Nemček
Inšpiráciou, ako potvrdil aktívny, skúsený (2019) domovarič z Ružomberka (inak "fungujúci" pod názvom Rohaj) bola snaha napodobniť jeho obľúbenú american ipu z pivovaru Čierny kameň (Ďateľ z Marsu?) ... Ostatne bodoval na Kosteleckom Chmelovárku s baltik porterom "Čertov chvost" (2. miesto v kategórii), ale aj na minuloročnom Jedon Slad Jedon Chmel s ejlom SMASH Uhorka (1. miesto s 93bodmi!). Tak som skúsil, konečne nesúťažne, jeho American IPA...
... svieža, šťavnatá stredne plná ipa s vôňou a chuťou po tropickom a citrusovom ovocí, jemne horkastá po kôre citrusov, príjemne vybalansovaná, dobre piteľná.
Andrej Krajči
Tento pán nie je vôbec neznámy, aj keď je jedným z kočovného pivovaru Parom, ešte vždy varí pivo aj doma, povedal by som, že za účelom vyskúšať si pivá najprv na malej varni, doladiť receptúry a potom ich variť vo väčšom objeme. Takto je to aj s jeho ipou, ktorú predstavil ako Mango Kalamansi IPA ...
... príjemne osviežujúca ipka s rýchle rozoznateľnou vôňou po mangu, ľahké, ale nie vodnaté telo s ovocnou chuťou pridaného ovocia, kalamansi sa nestratilo, pekne prepojené chute s minimálnou prítomnosťou citrusovej horkosti, fajn pitivko,... dúfam, že také bude aj po navarení vo väčšom, good job, good beer.
Ondrej Barčík a Martin Binder
Tandem skúsených domácich varičov piva ponúkli ejl pripravený v štýle lambic, ejl ležal päť rokov v drevenom sude po tokajskom víne na záhoráckych kopaniciach,... aké epické spojenie západu a východu :), experiment spontánnej fermentácie, základnej fermentácie s "Lacto/brett" baktériami, ale aj zaočkované blendom ostatkov z "Fontaniek a Cantillonu"... proste divočina nad divočinu, to je ich Lambic Style Gejza ...
... wild a ešte raz wild, k týmto pivám/ejlom sa musíte "prepiť" :), mix aróm po sude, funky, stajni, stredne intenzívnej kyslosti po octe, telo bez nasýtenia, resp. veľmi nízkeho nasýtenia, komplexná chuť kyslého ovocia, až octu, funky, a náznakovo myšaciny (vinári ju celkom dobre poznajú). Tož, pitelnosť na košt a len pre ozajstných beergeekov :).
Na záver pár, fakt, pár poznatkov z ponuky jedál...
Stihol som chutnať aj niečo z ponuky jedinej možnosti na feste, v bistre?reštike vege Dvanásť Duší, kde prevažná časť jedál bola vege, čo mi osobne uberalo na možnosti výberu, tentoraz vege nadšenci a hipsteri si ulahodili, ja som si nakoniec dal Bao burger s vyprážaným kuraťom,...
... žiadna sláva to nebola, kuracie mäso bolo prepečené, vysušené, celkovo homeopaticky ochutené, aj keď s chrumkavou krustou z "vlastnej" strúhanky, niečo zachraňoval dip mayo sriracha a pár lístkov shiso a trochu nakladanej cibuľky. Ani bao žemľa nebola nejako chutná, teda skôr na povrchu mazľavá, lepkavá,... neprišiel som tomu na chuť a po druhé nerozumiem tomu, asi to tak má byť, ale toto práve nemusím... a o osmičke europeňazí zaň pomlčím, ale však som v hlavnej dedine, tak čo. Pozor, nič proti vege jedlám, sám sa ich snažím pripraviť priateľom, ktorí sú ortodoxní vegetariáni a jeden dokonca presvedčený pastafarián :)...
... neskôr mi ostala možnosť si dať Foccaciu so šunkou, cesto bolo dosť tuhé (kváskové?), šunka ako z Lidlu, celkom fajn cuketa nakrájaná na tenké plátky a nejaká mayo-néza, celkom sa to dalo, tak som aspoň takto zahnal hlad na dočasný ústup..., ešteže organizátori dopĺňali tácky s drobným pečivom, spasal som ich asi tri :)...iste, poviete, mohol si si niečo objednať, alebo dvihnúť prdel a zájsť do najbližšieho ázijského bistra na pho, alebo niekde na pizzu, ale pravdupovediac, nechcelo sa mi opustiť priestory...
Možno na záver niekoľko poznatkov
+
fajn priestory
pestrosť pivných štýlov, rotácia pív
dostatok výčapných zariadení
drobné pečivo na stoloch
oplachy pohárov
možnosť si posedieť na vonkajšej terase, na čerstvom vzduchu
dostatočná kapacita sociálnych zariadení
-
ruch pri prednáškach v miestnosti výčapov (oddeliť priestor, prípadne prednášky uskutočniť v prvej miestnosti
jediná možnosť výberu/nevýberu jedla a jeho prílišné nasmerovanie k vege jedlám (nič proti nim, len aspoň dva, tri jedlá vyslovene pre mrchžrútov,... čo tak dohodnúť nejaký food truck s grillom, steakmi, alebo aspoň párkami s horčiciu :)? umiestnenom v areáli?
P.S. ak som niečo zabudol, poplietol, sorry a pls dať mi o tom vedieť, napravím to. Ďakujem. bobo