Najlepším barmanom sveta za rok 2012 sa stal Kim Daniel Bergersen z Nórska
http://www.kamnapivo.sk/webtron/najlepsim-barmanom-sveta-za-rok-2012-sa-stal-Kim-Daniel-Bergersen.html
11. október 2012, 15:55
Michal WagnerV predvečer 170. výročia uvarenia várky prvého číreho piva na svete sa v priestoroch plzenského pivovaru, priamo vo varni pivovaru, stretlo 11 najlepších barmanov z celého sveta, aby zabojovali o titul majstra sveta v súťaži Pilsner Urquell International Master Bartender 2012. V silnej konkurencii sa podarilo zvíťaziť Kim Danielovi Bergersenovi z Nórska, druhé miesto získal Bryan Panzica z USA a tretie miesto obsadil Oto Haurythun z Českej republiky.
Siedmy ročník medzinárodnej súťaže Pilsner Urquell International Master Bartender 2012 vyvrcholil veľkým finále, počas ktorého finalisti absolvovali vedomostné i odborné disciplíny a predviedli aj svoje komunikačné a prezentačné zručnosti. O prvenstvo bojovalo jedenásť víťazov národných kôl súťaže z Nemecka, Fínska, Talianska, Holandska, Nórska, Poľska, Južnej Kórei, USA, Veľkej Británie, Českej republiky a Slovenska.
Rozhodli skúsenosti
Víťaz Kim Daniel Bergersen z Nórska žiaril šťastím a svojim osobitým šarmom si, okrem samotných porotcov, získal aj sympatie a uznanie svojich súperov. Recept na úspech vidí vo svojich bohatých skúsenostiach: „V šestnástich rokoch som začal pracovať v supermaketoch, kde sa zrodila moja vášeň pre gastronómiu. Od mojej osemnástky som už mohol chutnať aj pivo a víno a postupne sa zo mňa stal „degustačný maniak“ – chcel som spoznať a vyskúšať všetko, aby som mal dokonalý rozhľad. Po nástupe na pivnú akadémiu v Nórsku som začal paralelne pracovať aj v reštaurácii, ktorá sa špecializovala na kombináciu jedál s rôznymi druhmi piva. Postupne som začal viesť kurzy, kde som ľuďom približoval pivnú kultúru, učil ich o skutočnej kvalite, vhodných kombináciach s jedlom a samozrejme aj o samotnom procese varenia zlatého moku. Aktuálne som spolumajiteľom siete malých „food corners“ s názvom „ôl torget“, kde ľuďom ponúkame vyše tristo druhov piva a k nim aj lahodné jedlá, niektoré z nich majú zlatý mok aj ako jednu z dôležitých ingrediencií. Takže by sa dalo povedať, že sa mi podarilo nazbierať pomerne bohaté skúsenosti a práve v tom som mal pred ostatnými finalistami náskok. Vášeň pre to najlepšie pivo na svete máme všetci rovnakú a tak pravdepodobne rozhodli moje vedomosti z praxe. Mám to šťastie, že robím to, čo najviac milujem a toto nadšenie sa snažím preniesť aj na moje okolie.“
Skúsenosť na nezaplatenie
Slovenský reprezentant Ján Obšatník sa síce neumiestnil medzi najlepšou trojicou barmanov, no napriek tomu je vďačný za túto skúsenosť: „Odnášam si so sebou skvelé pocity a úžasné zážitky, vďaka ktorým som mohol na vlastnej koži zažiť unikátnu atmosféru pivovaru, v ktorom sa pred 170 rokmi zrodila pravá legenda. O také dva či tri roky, keď sa zdokonalím v angličtine, sa do súťaže prihlásim opäť a dúfam, že sa mi podarí dosiahnuť čo najlepší výsledok, pretože je to naozaj skúsenosť na nezaplatenie.“
Na čo najviac prihliadala porota?
„Priebeh opäť raz ukázal, že systematická práca ako zlepšovať kvalitu má naozaj zmysel. Úroveň jednotlivých barmanov sa oproti minulému roku ešte zvýšila. V tomto ročníku to mali náročnejšie, či už vo vedomostných testoch alebo v jednotlivých disciplínach. Do finále medzi najlepšiu trojicu postúpili naozaj len tí najlepší. Konkurencia však bola tak silná, že rozdiel medzi nimi a zvyšnými súťažiacimi bol skutočne minimálny. Víťaz preukázal skvelé znalosti a zručnosti a všetkých očaril svojou unikátnou osobnosťou. Som si istý, že titul skončil v správnych rukách. Bolo u neho cítiť, že má bohaté skúsenosti s riadením reštaurácie a má vzťah k tomu najdôležitejšiemu, čo v prevádzke môže mať a to je samotný zákazník, ktorého má na prvom mieste,“ prezradil člen odbornej poroty a starší obchodný sládok Plzenského Prazdroja Václav Berka.
Viac na www.masterbartender.sk.
Siedmy ročník medzinárodnej súťaže Pilsner Urquell International Master Bartender 2012 vyvrcholil veľkým finále, počas ktorého finalisti absolvovali vedomostné i odborné disciplíny a predviedli aj svoje komunikačné a prezentačné zručnosti. O prvenstvo bojovalo jedenásť víťazov národných kôl súťaže z Nemecka, Fínska, Talianska, Holandska, Nórska, Poľska, Južnej Kórei, USA, Veľkej Británie, Českej republiky a Slovenska.
Rozhodli skúsenosti
Víťaz Kim Daniel Bergersen z Nórska žiaril šťastím a svojim osobitým šarmom si, okrem samotných porotcov, získal aj sympatie a uznanie svojich súperov. Recept na úspech vidí vo svojich bohatých skúsenostiach: „V šestnástich rokoch som začal pracovať v supermaketoch, kde sa zrodila moja vášeň pre gastronómiu. Od mojej osemnástky som už mohol chutnať aj pivo a víno a postupne sa zo mňa stal „degustačný maniak“ – chcel som spoznať a vyskúšať všetko, aby som mal dokonalý rozhľad. Po nástupe na pivnú akadémiu v Nórsku som začal paralelne pracovať aj v reštaurácii, ktorá sa špecializovala na kombináciu jedál s rôznymi druhmi piva. Postupne som začal viesť kurzy, kde som ľuďom približoval pivnú kultúru, učil ich o skutočnej kvalite, vhodných kombináciach s jedlom a samozrejme aj o samotnom procese varenia zlatého moku. Aktuálne som spolumajiteľom siete malých „food corners“ s názvom „ôl torget“, kde ľuďom ponúkame vyše tristo druhov piva a k nim aj lahodné jedlá, niektoré z nich majú zlatý mok aj ako jednu z dôležitých ingrediencií. Takže by sa dalo povedať, že sa mi podarilo nazbierať pomerne bohaté skúsenosti a práve v tom som mal pred ostatnými finalistami náskok. Vášeň pre to najlepšie pivo na svete máme všetci rovnakú a tak pravdepodobne rozhodli moje vedomosti z praxe. Mám to šťastie, že robím to, čo najviac milujem a toto nadšenie sa snažím preniesť aj na moje okolie.“
Skúsenosť na nezaplatenie
Slovenský reprezentant Ján Obšatník sa síce neumiestnil medzi najlepšou trojicou barmanov, no napriek tomu je vďačný za túto skúsenosť: „Odnášam si so sebou skvelé pocity a úžasné zážitky, vďaka ktorým som mohol na vlastnej koži zažiť unikátnu atmosféru pivovaru, v ktorom sa pred 170 rokmi zrodila pravá legenda. O také dva či tri roky, keď sa zdokonalím v angličtine, sa do súťaže prihlásim opäť a dúfam, že sa mi podarí dosiahnuť čo najlepší výsledok, pretože je to naozaj skúsenosť na nezaplatenie.“
Na čo najviac prihliadala porota?
„Priebeh opäť raz ukázal, že systematická práca ako zlepšovať kvalitu má naozaj zmysel. Úroveň jednotlivých barmanov sa oproti minulému roku ešte zvýšila. V tomto ročníku to mali náročnejšie, či už vo vedomostných testoch alebo v jednotlivých disciplínach. Do finále medzi najlepšiu trojicu postúpili naozaj len tí najlepší. Konkurencia však bola tak silná, že rozdiel medzi nimi a zvyšnými súťažiacimi bol skutočne minimálny. Víťaz preukázal skvelé znalosti a zručnosti a všetkých očaril svojou unikátnou osobnosťou. Som si istý, že titul skončil v správnych rukách. Bolo u neho cítiť, že má bohaté skúsenosti s riadením reštaurácie a má vzťah k tomu najdôležitejšiemu, čo v prevádzke môže mať a to je samotný zákazník, ktorého má na prvom mieste,“ prezradil člen odbornej poroty a starší obchodný sládok Plzenského Prazdroja Václav Berka.
Viac na www.masterbartender.sk.
11.10.2012 15:55 | Michal Wagner
[Zdroj: ts]