Streda 11.12.2024   oslavuje Hilda zajtra pozýva na pivo Otília

6984 podnikov 

Rozhovor s Jozefom Mesárošom, víťazom súťaže Jedon slad a jedon chmel 2023

http://www.kamnapivo.sk/webtron/rozhovor-s-jozefom-mesarosom-vitazom-jsajch-2023.html

12. jún 2023, 10:30
bobo
Rozhovor s Jozefom Mesárošom, víťazom súťaže Jedon slad a jedon chmel 2023

Rozhovory o pive sa mi najlepšie vedú pri pive, nemyslím tým tie klasické „pivné reči“, skôr neviazaný rozhovor s ľuďmi, ktorých veľmi dobre poznám z pivovarského prostredia, či už z homebrewingu, remeselných, kočovných pivovarov a mám dojem, že by ich mala poznať aj ostatná aj „nepivárska“ verejnosť.

Tento rozhovor je trochu iný, na diaľku, ale verím, že v najbližšom čase si s absolútnym víťazom domovaričskej súťaže Jedon slad a jedon chmel 2023 Jozefom Mesárošom to pivko dáme spolu a aj nejaké slovo dáme osobne.

  

 

bobo - Začnem tak klasicky, máte rád pivo? 

Jozef - Jasne , že mám rád pivo, preto ho aj rád varím.

 

bobo - Ako ste sa dostal k domácemu vareniu piva, čo Vás inšpirovalo, kedy to "začalo" a aké bolo Vaše prvé pivo?

Jozef - K vareniu som sa dostal v roku 2017 , keď som si kúpil základnú sadu na výrobu piva z koncentrátu. A začal som variť so susedom Rišom. Bola to IPA a na moje prekvapenie vyšla celkom dobre.Teda bola vynikajúca. Z koncentrátu som varil asi rok , potom som prešiel na varenie zo sladového výťažku a pred troma rokmi som začal variť zo surovín.

A prvé pivo zo surovín bola Haze IPA resp. Milkshake Neipa. Dosť odvážna voľba na začiatok a vyšla neuveriteľne dobre. S receptom mi pomohol Daniel.

 

bobo - Akú "technológiu" používate, teda na čom varíte? 

Jozef - Varím v All in one. Je to veľmi dobrá voľba. Kompletne všetko prebieha v jednej mašine. Veľmi mi to vyhovuje.

 

bobo - Kde beriete inšpirácie?

Jozef - Inšpirácie beriem z FB, rôznych webových stránok, zo stretnutí s kamarátmi domovaričmi, ale najmä v skupine, ktorú máme spolu s Danielom a Tomášom.

 

bobo - Aké pivá ste už uvarili, koľko várok, ktorý pivný štýl je Vám blízky?

Jozef - Tých várok bolo pomerne dosť,  určite od roku 2017 niekde medzi 150-200. Neviem presne. A pivný štýl , asi American IPA.

 

bobo - Kde ste, resp. na ktorých domovaričských súťažiach ste sa zúčastnil (okrem tohtoročného JSaJCH), boli pre Vás prínosom?

Jozef - Tento ako aj minulý rok som bol na Kosteleckom chmelovárku,  Bratislavskom Hrncovari, JSaJCH a Pivobeli . Každá takáto súťaž dá domovaričovi veľa, nakoľko sa stretne a porozpráva s ľuďmi s rovnakým koníčkom a dozvie sa veľa nových poznatkov a samozrejme z výsledkov zistí kde urobil aké chyby a čo by mohol zlepšiť.

 

bobo Aký pivný štýl obľubujete, teda ako konzument, ale aj ktorý rád varíte? 

Jozef - Ako som už vyššie spomínal , mojim obľubeným šťýlom je American IPA, ale aj APA, American wheat, Haze IPA...ale napríklad aj Kolsch a samozrejme v poslednej dobe mám rád kyseláče.

 

bobo - Na JSaJCH ste získali ocenenie v kategórii A, ale aj najvyššie ocenenie BOS za najlepšie pivo súťaže, ako vnímate tento úspech?, skúste povedať niečo o víťaznom pive.

Jozef - Nikdy, až doteraz, som na žiadnej súťaži nezískal akékoľvek ocenenie. Veľakrát mi chýbalo iba pár bodov do bronzu. Už si zo mňa kamoši robili srandu. Večne štvrtý. Dokonca mi pripravili na túto súťaž pohár za štvrté miesto (smiech).

Ono nie je ľahké uvariť pivo z jedného sladu a chmeľu, aby si všetko sadlo tak ako má. Aj preto si toto ocenenie veľmi vážim. Riskol som, že uvarím RED IPA. Na varenie tohto piva som použil slad RED X, ktorý som už použil niekoľko krát, avšak teraz prvýkrát sypanie 100% a chmeľ Idaho gem, ktorý som použil vôbec prvýkrát. Varil som ho viackrokovou infúziou a odkvasil kvasnicami BRY 97. Pivo je krásne červeno-bordové a je číre. Pivo má stredné telo, trochu ovocnú arómu, karamelovú chuť zo sladu a má výraznejšiu horkosť. Plato 14°, ABV 5,6%, IBU 55.

 

 

Víťazné pivo - Best Of Show JSaJCH 2023 - Red Eagle (Red IPA)

 

bobo - Na záver, máte nejakú radu pre začínajúcich domovaričov piva?  

Jozef - Ak niekto má rád pivo , tak potom to treba skúsiť. Zo svojej skúsenosti môžem povedať, že by som teraz začal určite variť ihneď zo surovín. Veľakrát sa mi stalo, že sa mi várka nepodarila, ale toho sa netreba báť. Prídu ďalšie. Vždy to svoje pivo chutí najlepšie, lebo vieš koľko úsilia si doňho vložil. Ďakujem veľmi pekne a Daj Boh šťastia.

 

Veľmi pekne ďakujem za rozhovor a prajem veľa dobrých pív, ktorými potešíte nie len svojich priateľov, ale možno aj širšiu verejnosť, Daj Boh šťastia! bobo 

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále