Slovenský kraft 15 Nestville Sezónny špeciál - Black Cherry a Slivkový bock
Dnes to bude o dvoch pivách z Pivovaru Nestville Taberna, ktoré sme degustovali koncom minulého roka a zhodne získali u nás veľmi zlé hodnotenie - "13". Po tejto nepríjemnej skúsenosti som ešte váhal, či kúpim na inej predajni všetky tri Sezónny špeciál (veď ani Sweet Strawberry 10% nebolo ďaleko od "13") Black Cherry 15% (ochutený ležiak) a Starospišský slivkový bock 16% (silná ležiak ochutený slivkami a zrený v sude po Spišskej slivovici). Zvážil som, že by to boli iste vyhodené, resp. vyliate peniaze.
PIVOVAR / VÝROBCA: Gurmen s. r. o., Stará Ľubovňa, prevádzka Pivovar Nestville Taberna, 065 01 Hniezdne, SK
BALENIE: 330ml sklo fľaša hnedej farby
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 12. 11. 2023
NÁKUP: 1 Day, KE
CENA: 2.99€
NÁZOV: Sezónny špeciál - Black Cherry 15%
TYP PIVA: Ležiak, Tmavý ležiak, Ochutený tmavý ležiak, nefilter, paster
STUPŇOVITOSŤ: 15°
ALKOHOL: 5.79% (uvedené na etikete)
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, laktóza, čerstvé višne, pivovarské kvasninky
DÁTUM SPOTREBY: 30. 12. 2023
TEPLOTA PIVA: 9°C
1. Aróma (1 - 10b.) : -
Výrazná kyslasto-octová aróma, po sude, bakteriálna infekcia.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Tmavohnedá farba tekutiny s gaštanovým odleskom, veľmi mierne zahmlená.
3. Pena (1 - 3b.) : 2
Nízka pena béžovej farby, mierne šumivá, rýchlejšie opadla, , zanechala miernu stopu.
4. Chuť (1 - 20b.) : -
Octovo kyslá chuť, zatuchlina, po dreve, bakteriálna kontaminácia v rozkvete, oxidácia.
5. Horkosť (1 - 3b.) : -
Všetko valcuje kyslosť, drevnatosť.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : -
Vodnaté telo, nízko nasýtenie, kyslasto zvieravé.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : -
Absolútne nepitelné s vysokým rizikom zdravotných problémov v tráviacom trakte, výrazne pokročilá bakteriálna infekcia, žiadne višne, žiadna laktóza, žiadny ležiak, ale "havarovaná" tekutina.
Hodnotenie: "13"
NÁZOV: Sezónny špeciál - Starospišský slivkový bock 16%
TYP PIVA: Ležiak, Bock, Ochutený Bock barell aged, nefilter, paster
STUPŇOVITOSŤ: 16°
ALKOHOL: 5.95% (uvedené na etikete)
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, trikitale, ovsené vločky, slivky, chmeľ, pivovarské kvasninky
DÁTUM SPOTREBY: 30. 12. 2023
TEPLOTA PIVA: 10°C
1. Aróma (1 - 10b.) : 2
Kyslastá aróma po šťave slivkového kompótu s výraznou oxidáciou.
2. Farba (1 - 3b.) : 2.5
Hnedastá farba tekutiny s tmavogaštanovým otieňom, mierne zahmlená.
3. Pena (1 - 3b.) : 2.5
Nižšia pena farby slonovej kosti so strednou retenciou, zanechala mierne mapy.
4. Chuť (1 - 20b.) : -
Kyslastá chuť po slivkovej kompótovej šťave, jablkovom octe, oxidačná, rozvinutá bakteriálna infekcia, vyšší alkohol.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 0.5
Horkosť skôr po dreve, zatuchnutom dreve.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 1
Veľmi ľahké telo, nasýtenie stredné, hrejivé, vyššie alkoholy, riedidlo.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 1
Nepiteľné, dalo by sa skonštatovať jedným slovom, hádam slovkom doplniť, že taktiež tu úradovala "bakteriálka" a neskúsenosť práce s ovocím a dôsledkami "zrenia" v drevených sudoch... a výsledok máme vo fľaši.
Hodnotenie: "13"
Na záver, čo dodať?, veľmi nemilá skúsenosť potvrdzujúca predchádzajúce viaceré senzorické zistenia, že priamo na výčape sú pivá z Taberna Nestville slovenským priemerom (s chybami), ale fľaškové podpriemerom (s výraznými chybami). Nič v zlom, ale za tie peniaze si viete zadovážiť rad iných, bezchybných slovenských pív, čo potvrdzuje aj dnešná skúsenosť. Inak to asi nebude, pokiaľ sa nepasterizované a nefiltrované výrobky budú umiestňovať v regáloch bez chladenia, ale aj po celý čas prepravy na miesto predaja (a to je ešte zimné obdobie...). Len dovetok, tieto "špeciality" radšej vynechať (iba ak ich priamo kúpiť u výrobcu v Hniezdnom), dávnejšie mali veľmi solídny Dark Lager a Wheat Beer.