Streda 20.10.2021   oslavuje Vendelín zajtra pozýva na pivo Uršuľa

6981 podnikov 

Smokehouse a dve pivá FireBrews a ...

http://www.kamnapivo.sk/webtron/smokehouse-a-dve-piva-firebrews-a.html

9. september 2021, 21:25
Peter Bognár
Smokehouse a dve pivá FireBrews a ...

Návštevu tohto podniku som odkladal približne týždeň, ale naštartovali ma dve pivá, ktoré som ochutnal v sobotu na ostatnom košickom Salóne Piva, ktoré majú "pôvod" v podniku Smokehouse (alebo nejakým spôsobom sú prepojení). Dokonca by som sa odvážil tvrdiť, že majú pôvod v predchádzajúcom projekte, korene tam cítiť :).

 

Doba priniesla situáciu kedy viacero gastro podnikov neprekonalo obtiaže vzniknuté covidovými obmedzeniami. Ale aj počas týchto ťažkých dní sa objavilo aj v Košiciach niekoľko podnikov, ktoré to riskli a aj cez nepriazeň otvorili svoje brány. Takýmto je aj Smokehouse umiestnený na Bielej ulici v časti priestorov, kde nejaký čas fungoval podnik Luxor Brewhouse, resp. Pivovar Šemrák (ten je funkčný v pôvodných priestoroch a aj naďalej varí svoje pivá pod značkou Luxor), starší vedia, že tam fungovala Plzenská reštaurácia a dinosauri podnik Luxor (názov používaný už viackrát).  Je fajn, že nedošlo k nejakej väčšej zmene v zariadení a ostala prístupná letná záhrada.  

 

 

V Smokehouse stavili na relatívne jednoduchú kuchyňu, jedálny lístok nie je 24 stranový, ale na jednom liste, slúžiaci aj ako podložka, nájdete v ponuke hlavne jedlo obsahujúce mäso :), burgre,  

 

Pivo, môžete si ochutnať "domáce" Luxor a FireBrews, ale aj niektoré z košických pív, momentálne mali čapované pivá aj od Squark-u, prípadne niektoré z menších a stredne veľkých pivovarov z ČR.  

 

Obsluha, musím uznať, že je veľmi prívetivá, ochotná, myslím, že je pomenej podnikov v Košiciach, kde obsluha sa pozdraví a veľmi málo takých, kde sa aj predstaví a uistí vás, že sa vám bude venovať :).

 

 

Takže, ako som spomenul, hlavným dôvodom návštevy tohto podniku bolo porovnať, ochutnať pivá, ale v neposlednom rade aj okúsiť ponúkané jedlá.  

 

Takže teraz hlavne o pive. Podnik sme navštívili v tento týždeň dva krát, v pondelok a v stredu. Najprv sme si vybrali pivo, ktoré sa varí na miestnej varni, na fb sa pivovar Firebrews prezentuje ako: "Kočovný pivovar z Košíc. Trojica zakladateľov na čele so sládkom Stanom Vojtekom Vám varí pivá plné emócií a neopakovateľných chutí."

 

FBVP v pondelok v Smokedhouse

 

Takže druhá ochutnávka (pondelok 06. 09.) Firebrew Blajzen Vajzen Pajnepl (ochutený weizen, 11°, 5.0 alk.?) po Salóne Piva  v takpovediac domovskom prístave dopadla katastrofálne, pivo som okamžite vrátil. V skratke, pivo bolo kontaminované bakteriálnou infekciou, najpravdepodobnejšie spôsobenej nedostatočnou sanitáciou pivného vedenia, resp. zanedbaním povinností, ako sa správať k nepasterizovanému pivu (tu by nezaškodilo poučiť, vyškoliť personál). Chybu podľa mňa spôsobila zodpovedná osoba na výčape, ale na druhú stranu musím povedať, že po vysvetlení pivo bolo odrazené a nešlo na ďalší predaj (v to dúfam). Takže v pondelok sklamanie. 

 

Druhé pivo/ejl sme ochutnali o ktorom na svojej fb stránke uvádzajú: " Absolútna NOVINKA dňa z nášho kočovného pivovaru Firebrews pod záštitou Stana Vojteka ???????? Salamandarina 13%. Vrchné kvasenie pivo typu IPA svetlej farby s nádychom karamelového sladu a decentnou citrusovo chmeľovou arómou. Pivo sa vyznačuje príjemnou horkosťou a ľahkosťou."...  

 

 

- Firebrew Salamandarina IPA (IPA, 13°) chmeľovú vôňu s náznakmi citrusov dopĺňa ľahký karamel a v tomto prípade aj aróma zatuchlej handričky pochádzajúca z chmeľu. Farba tekutiny jantárovo-pomarančová, tekutina zahmlená, pena hustejšia, pevnejšia s dobrou trvanlivosťou. Chuť po citrusoch (pomaranč, mandarínka), živici, tráve, ľahko sladové s prítomnosťou karamelových tónov, sladkasté. Postupne sa otvára horkejšia chmeľová trávnatosť, zvyšuje sa jej intenzita až na hranu zvieravosti (astringent), je nepríjemnejšia, drsnejšia, dlhšie trvácna, ktorá znižuje pitelnosť. Telo stredne plné, stredne plné, lepkavé, pitelnosť priemerná. Mám dojem, že na SP sa mi videla pitelnejšia a nie až tak drsná so zvieravou horkosťou. V podstate až na niekoľko detailov, ktoré môžu byť spôsobené skladovaním, ošetrením piva, ale aj umením správne čapovať, ide o priemerný ejl, ktorý má celkom úspech medzi konzumentmi zastávajúcimi názor, že IPA musí byť s karamelom a poriadne horká. 5.8/10  

Pozn. vie niekto zdôvodniť tento vyššie spomenutý názor, resp. prečo slovenskí (ale aj českí) sládkovia majú dojem, že dobrá IPA musí byť karamelová? 

 

 

Z ponuky sme si v pondelok vybrali taký mix, baby back rebrá (300g, 8€), pečený batat (180g, 2.50€) a domáce hranolky pražené v hovädzej masti (150g, 3€), údené rebrá, teda mäso na nich bolo pevnejšie, bolo tuhšie (zoschnutejšie, teda nie celkom z daného dňa :(  ), ale aj mierne slanšie (možno k pivu primerané), údenosť bola však delikátna, no tak 3/5, batat však bol bezchybný, jemný, skoro ako pyré, dobre uhladzoval slanšiu chuť mäsa 5/5, hranolčeky čerstvé, horúce, chutné (žiadne mrazáky) osolené hrubozrnou soľou, ktorou sa nešetrilo (menej je niekedy viac), odhliadnúc od toho 4.5/5. 

 

Druhá návšteva bola v stredu, ale pred tým sme sa zastavili v podniku Blue Bell piváreň (o nej čoskoro) s tým, že v ponuke sme objavili Firebrew Blajzen Vajzen Pajnepl... bez zaváhania, ako vraví Adrik (pivna-turistika.sk), "zo štúdijných dôvodov" sme si ho objednali. Tu bol...

 

 

Firebrew Blajzen Vajzen Pajnepl "nebe a dudy" v (Blue Bell), teda asi takto mohlo byť pred časom v Smokehouse, resp. na SP, len sme nemali to šťastie. Takže, vo vôni jemná citrusová kyselinka, vôňa po pšenici a trochu fenolov, svieža, ľahká, celkom vyvážená. Farba tekutiny slamovožltá, ktorá bola zakalená, tak, ako bavorská "pšenka" má byť, pena šľahačkovej štruktúry, trvácna, zanechávala po odpití krúžky. V chuti ľahšie sladové telo s čistým profilom, ľahká kyselinka po limetke, mierne korenisté, klinčeky, trochu ostroosti po ananáse (rád by som vedel v akej forme bol pridaný). Horkosť decentná, bylinná. Telo ľahšie, ale nie vodnaté, sýtenie stredné. Príjemne zladené vône s chuťou, veľmi osviežujúce letné pitie. Bolo senzoricky absolútne iné, ako som ochutnal predchádzajúce. V tomto prípade platí, sládok pivo varí, výčapný ho dotvára. Tu je pochvala pre personál Blue Bell ako sa starajú o pivo, že nie v "materskom" podniku bolo v špičkovej, bezchybnej kondícii, ale tu. Fakt, iné, a tým pádom neostáva mi nič iné, ako v tomto prípade hodnotiť toto pivo nasledovne (8, 3, 3, 16, 2.5, 3. 6.5) 42 - 84 - 8.4/10

 

 

A sme znovu v Smokehouse, po dobrej skúsenosti z Blue Bell si objednávame znovu (je to už štvrté) Firebrew Blajzen Vajzen Pajnepl, už z pohľadu tekutina je čírejšia, svetložltá, skoro slamovej farby, pena snehobiela, nižšia, stredne trvácna, zanecháva jemné stopy. Vo vôni prevažujú fenoly, v chuti sa objavuje aj aj ľahšia chuť po pšenici, horkosť decentná. Telo ľahké, na hrane pocitu vodnatosti, nasýtenie nižšie. Lepšie ako ostatne. (6, 2.5, 2.5, 12, 2.5, 1.5, 4) 31 - 62 - 6.2/10

 

Poznámka, znovu sa mi potvrdzuje fakt, že aj dobre uvarené pivo môže skončiť veľmi zle, vplýva naň toľko faktorov, že .... 

 

 

Tentoraz som si vybral Hovädzí tatarák (130g, 11.50€, hovädzie mäso, hrianky, francúzska horčica) a volil som dobre, veľmi príjemne chuťovo vybalansované,  jemné, hladké mäso, hrianky (voľba suché / mastné) neprepálené z tmavých celozrných toastov. Pomer ceny a "muziky" dobrý. Celkovo veľmi dobré 5/5

  

 

Loaded FriesBBQ Tempeh (300g, 9.90€, s hranolčekmi, čedarová omáčka, smoked sauce, créme fraiche, pažítka) ... podľa Adrika " ako vcelku chutne zvládnuté, čerstvé, vhodne volený a chuťovo dobrý dip, ktorý previazal chute surovín, ale tempehu by mohlo byť určite viac. Cena vyššia, ako by bolo milé. Ale silné 4/5.

 

 

- Sqark Kyseláč Marakuja (13°, 0.4l - 3€) decentná kyslasto-jogurtová aróma cez ktorú sa prediera aróma akoby zo stajne, trochu ovocná, viac po kvasinkách. Vzššia hustejšia pena tvorená jemnými bublinkami, trvácna, zanecháva krúžky. V chuti jemná ovocno-jogurtová chuť s veľmi nízkou intenzitou chute po marakuji, ako keby sa len tak šuchla. Telo ľahšiie, stredne nasýtené, svieže, jemne šteklivé na jazyku. Horkosť neprítomná. Kyslosť trochu pôsobí umelo, dráždivo. Pitelnosť dobrá. (6, 3, 3, 12, 3, 1.5, 5) 33.5 - 67 - 6.7/10

 

Adresa: Smokehouse Košice, Biela 3, Košice

Otvorené:

Po - Št : 16.00 - 24.00

Pia : 16.00 - 01.00

So : 16.00 - 24.00

Ne: 16.00 - 22.00

Hodnotenie podniku (1 - 5) : 3.9

Prostredie, poloha : 4.5

Sortiment a kvalita piva : 2.5

Jedlo : 4

Obsluha : 4.5 (- 0.5 pre výčapného, že pustil pivo v zlej kondícii na "plac")

Čistota v podniku: 4

WC : 4

Platba: hotovosť, platobná karta

 

Popis, hodnotenie je len z vlastných skúseností a poznatkov, ktoré som/sme reálne zažili v danom momente, nemusí odrážať vaše poznatky a skúsenosti.

  

Pozn. : ako hodnotím pivo: 1. Aróma (1 - 10b.), 2. Farba (1 - 3b.), 3. Pena (1 - 3b.), 4. Chuť (1 - 20b.), 5. Horkosť (1 - 3b.), 6. Pocit v ústach (1 - 3b.), 7. Celkový dojem (1 - 8b.)

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále