Cruz Blanca
http://www.kamnapivo.sk/archiv/cruz-blanca/PPwvg/
piváreň
Kontakt, otváracie hodiny, ceny: pozri pravý stĺpec...
Naozaj čarovná piváreň v strede mesta, takmer rovno oproti radnici.Štýl je novobarokový a vidno, že ste v krajine, kde už pár storočí panuje dynastia Bourbonovcov, ktorí dali jedinečný výraz aj severnej časti historického centra Madridu. Zariadenie podniku je štýlovo vydarená imitácia baroka. V prednom trakte najviac upúta starý vozík na pouličný rozvoz piva, do ktorého sa zapriahal somár. Má sklenené dvere (ako výklad), plošinu, na ktorej sa vezie predavač a dokonca olejovú lampu. V zadnom trakte môžu zákazníci vidieť aktuálne sudové hospodárstvo cez veľké okno. V pivnici sú zasa zamurované sudy dodané do pivovaru Cruzcampo v roku 1871.
Chybou podniku je, že nemá sedenie vonku – na chodníku je to však nemožné, a patio zrejme nie je k dispozícii. Taktiež mi ako stredoeurópanovi vadilo, že veľké pivo nebolo v klasickom pollitráku, ale v pohári s mierou 0,4 l. Ale ak sa hovorí, že dokonalá je iba Prozreteľnosť, tak tieto chyby sú v porovnaní s celkovým zážitkom z tohto podniku naozaj zanedbateľné.
Ponuka piva
Pivo Cruzcampo, ktoré sa tu čapuje za 2,50 eur/0,4 l, je svetlé ľahké pivo a vyrába sa v jednom z najznámejších španielskych pivovarov v Seville, ktorý bol postavený v 19. storočí. Asi neprekvapí, že dnes pivovar Cruzcampo patrí firme Heineken. Interiér pivárne je na dvoch podlažiach. Zatiaľ čo v suteréne je pivnica, ktorá by pokojne mohla byť presne taká istá aj na námestí v Banskej Bystrici alebo v Žiline, prízemie pozostáva z baru, predného a zadného traktu, ktoré majú neopakovateľný, až nádherný štýl, ktorý asi v strednej Európe nenájdete. Stačí si všimnúť výčap alebo priestor na odkladanie fliaš so zrkadlom.Mladá obsluha (muži aj ženy) je nevtieravá, pozorná a rýchla – je jedno, či sedíte za barovým pultom, za stolom na prízemí alebo v pivnici. V tejto pivárni nájdete relatívne málo cudzincov aj napriek jej exponovanej polohe. Dá sa preto o nej povedať, že je určitým výrazom španielskej pivárskej kultúry v tom dobrom slova zmysle, pokiaľ sme v strednej Európe vôbec ochotní pripustiť, že niečo také existuje.
Jedlá a nápoje
V ponuke jedál je 16 predjediel (z toho 6 teplých) v cenách do 2,20 eur; a 3 druhy šalátov od 4 do 9 eur. Najlacnejšie jedlá stoja 5 eur; (je ich hneď 6 druhov) – medzi nimi napríklad štipľavé zemiaky (patatas bravas). Ja som si objednal dusenú a následne vyprážanú máčku škvrnitú (druh malého žraloka) za 5,50 eur; (cazón en adobo) a neoľutoval som. Najdrahšie jedlá sú tie, v ktorých je hlavnou súčasťou iberská šunka alebo chrbát. Ide o údenú šunku podobnú talianskemu prosciutu alebo chorvátskemu pršutu, ale oveľa lepšiu. Svine, z ktorých je táto šunka, sú chované vo veľkých výbehoch a ich jatočná hmotnosť je nižšia ako u svíň v strednej Európe. Prakticky preto neobsahuje mastné mäso. Tanier s kombináciou iberských údenín (surtido de ibéricos Cruz Blanca) stojí 16 eur;. Najdrahšie jedlá, s výnimkou iberských údenín, sú jahňacia kotleta na cesnaku (chuletas de cordero al ajo) za 12 eur; a chobotnica po galicijsky (pulpo a la gallega) za 11 eur. Menu dňa za 7,95 eur a tapa dňa za 1 euro sa každý deň menia. Menu dňa, ktoré by malo byť vždy z najčerstvejších a nie pravidelne kupovaných surovín najvyššej kvality, je koncipované tak, že máte na výber 112 rôznych kombinácií troch chodov! Tapa dňa bola počas moje návštevy tiež výborná: iberská šunka na koňakovej paštike.Ďalšie informácie
http://www.kamnapivo.sk/webtron/spanielsko-madrid.html
Ako sa tam dostať
Fotky
Diskusia
Okolité podniky
Údaje o podniku
|
|||
Posledná zmena: |
21.9.2007, 14:50 |
||
Založenie: |
20.6.2004, 22:00 Sveto Gavora |
||
Editor: |
andrej |
||