Plzenská reštaurácia & pivárium
http://www.kamnapivo.sk/zilina/marianske-namestie/plzenska-restauracia-pivarium/Pb0qg/
pub restaurant
(Pivárium)
Kontakt, otváracie hodiny, ceny: pozri pravý stĺpec...
Reštaurácia a pivárium u Vojtecha sa nachádza v bývalom meštianskom rádovom dome na historickom Mariánskom námestí 2, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Po meštianskych rodoch Tamášiovcovi, Krušpierovcov a Greslovičovcov vlastnili dom aj Spanyolovci, z ktorých MUDr. Vojtech Spanyol (1883-1980), bol zakladateľom žilinskej nemocnice a je po ňom pomenovaná aj ulica. Predtým ako tu vznikla Plzenská reštaurácia tu bola reštaurácia a bufet GMK, kde mali dobré údené kolená a pod. špeciality. Tradícia a bohatá história tomuto miestu rozhodne nechýba.
Plzenská reštaurácia & pivárium je druhým podnikom v Žiline s čapovaným svetoznámym ležiakom s tankovou technológiou (bag in box). Má však výhodu oproti prvému v umiestnení v centre mesta, v najatraktívnejšej lokalite. Pivo pri tankovej technológii neprichádza do styku so žiadnym plynom a čapuje sa podobne, ako keď tlačíme pastu na zuby z tuby, len namiesto tuby je pivo umiestnené vo vaku z potravinárskeho polyetylénu a tlačí sa naň vzduchom.
Vak je pritom umiestnený v cisterne (preto názov bag in box) a tá môže byť v chladenej pivnici alebo sudovni. Je tak zabezpečená optimálna teplota 6-8 st. C pre ležiaky počas skladovania a nedochádza k teplotnému šoku pri čapovaní. Je zároveň zachovaná dôležitá chuťová zložka, tzv. chlebovina, typická pre ležiaky, čo je veľká výhoda oproti veľkej väčšine podnikov, ktoré čapujú len pomocou tlačného plynu z kegov umiestnených najčastejšie iba pod pultom v teple výčapu. Tanková Plzeň je naviac nepasterizovaná, škoda že je však filtrovaná a tak zbavená kvasiniek, ktoré dávajú pivu ďalší nielen chuťový rozmer.
Plzenská reštaurácia & pivárium sa rozkladá na dvoch poschodiach. Okrem tankovej Plzne sa čapuje aj tmavý špeciál 18% Master. Interiér je moderný s typickým „pivným“ dizajnom, veľa dreva, koženky či už stoličky alebo stoly, barový pult. Pri bare vysoké stoličky a stoly, na ktorých sa nie moc dobre dlhší čas sedí, inde normálnejšie sedenie.
Obsluha samé mladé baby okolo dvadsiatky celkom v pohode a vedia načapovať aj mlieko (pohár plný tzv. mokrej bielej pivnej peny, ktorá sa postupne mení na zlatý pivný mok s penou). Krígle chladia v chladničke a oplachujú v spulboyi ako sa patrí, takže načapované pivo neoteplie.
Pri pobyte v pivárni chceme väčšinou kľud na rozhovor alebo len šum pivných hovorov preto vadí púšťanie nejakého agresívneho slovenského rádia.
Ponuka piva
Rôzne pivné klasické špeciality ako celé alebo vykostené koleno na pive Master, hamburger kurací alebo hovädzí, cheessburger, plzenský pivný guláš, steaky z mladých býčkov a pivné predjedlá ako nakladaný hermelín, domácu tlačenku, utopenec, huspeninu, kačaciu paštétu, tatarák.Jedlá a nápoje
Jedálny lístok je zbytočne rozsiahly okolo 60 položiek a zahŕňa dokonca aj pizzu - 15 druhov. Nápojový lístok je štandardný, zaujali nás akurát rumy Stroh 80% a Zacapa 15 r. Pod minerálkou predávajú obyčajnú balenú vodu zn. Toma, ale minerály sa nachádzajú aj v pive tak to prepáčime. Pod sekciou Likéry a destiláty sú zaradené aj liehoviny (Spiš hnusy), ale v tomto má 95% podnikov v SR hokej, tak sme si zvykli, o hranolkoch ani nehovoriac.
Ako sa tam dostať
Fotky
Nikto zatial neodfotil podnik!
Stačí záber mobilom. Fotku môže pridať každý návštevník, priamo tu:Formulár pre pridanie fotky k podniku
Diskusia
6/16: sestrička - Nespokojnosť
Údaje o podniku
|
|||
Posledná zmena: |
29.5.2015, 19:06 |
||
Založenie: |
29.5.2015, 18:58 Lubos |
||
Editor: |
Lubos |
||