Štvrtok 1.5.2025   oslavuje Sviatok práce zajtra pozýva na pivo Žigmund

6980 podnikov 

Dock7, najnovší reštauračný pivovar na Slovensku

http://www.kamnapivo.sk/webtron/dock-7-najnovsi-restauracny-pivovar-na-slovensku.html

30. apríl 2025, 12:40
bobo
Dock7, najnovší reštauračný pivovar na Slovensku

Nebyť bratislavského pivného festivalu Salón piva 2025, tak sa dostanem do reštauračného pivovaru Dock7 o nejaký ten mesiac, dva neskôr, aj keď pôvodný plán bol navštíviť tento "stánok" v deň otvorenia (ale ten bol posunutý na 5. marca), ale nakoľko mi nový termín "otváračky" nevyhovoval, tak som to skúsil o niečo neskôr. Medzi tým po sebavedomej reklame na ich fb rozvinula celkom šťavnatá diskusia, niečín som prispel aj ja (skôr ma zaujímali základné fakty, ale neodpustil som si štipku irónie, hlavne k viacročnému ladenu piva), tipujem podľa diskusie, že viacerých, teda aj mňa zaujali ich celkom slová... cit. z ich fb stránky "Tak čo, dáš si ležiak, voňavú IPU alebo vyskúšaš niečo úplne nové? Tešíme sa na všetkých pivárov, gurmánov a každého, kto má chuť na niečo fakt dobré",  alebo "Dvaja pivní majstri, jedna misia – variť pivo, ktoré si zapamätáš ???? Tomáš a Mário roky ladili receptúry pív, ktoré si už čoskoro vychutnáš v DOCK7. Spojili svoje skúsenosti a vášeň, pričom kombinujú tradičné metódy s modernými technológiami ???? Veríme, že si v našom pivnom portfóliu nájdeš svojho favorita - už 5. marca", prípadne "Naše pivné laboratórium ???? – miesto, kde sa pivo mení na dokonalosť. Kým sa dostane do tvojho pohára, prejde niekoľkými testami ???? Sledujeme všetko – od horkosti až po obsah cukrov, ktoré určujú jeho stupňovitosť."... etc., no, nenažhaví vás toto ?   

 

  

Nemám chuť opisovať to, čo sa už na rôznych stránkach napísalo, skôr pridať moje skúsenosti z návštevy tohto podniku. Návšteva sa "odohrala" v stredu 9. marca a bol som asi jedným z prvých návštevníkov v ten deň, teda vstúpil som tam krátko po jedenástej hodine. Podnik na mňa pôsobil skôr chladne, pripomínal skôr priestornú velkokapacitnú nalievareň (odhadom pre 200? a viac hostí) s centrálnym barovým pultom, ale to je len môj osobný dojem. Pred podnikom už bolo pripravené sedenie a odaleč sa montovala letná terasa.

 

 

Jedálny lístok...

... iste si v ňom niečo vyberiete, je skôr navrhnutý nie klasicky, pre pivárov, ale skôr pre širší okruh návštevníkov, taký mix, z každého rožku trošku :), ale našiel som v ňom aj tatarák (ale nenašiel žiadne "tradičné pivárske predjedlo", teda nakladaný hermelín, utopence, nátierky,...), ba aj špikovú kosť, ale aj burger, trhaný chuck roll, kuracie krídla,...    

 

- Hovädzí tatarák (porcia 17.50€)...

 

 

... vopred vymiešané jemné hovädzie s nasekanou nakladanou uhorkou, príjemne kyslasto dochutené, k nemu podávaný na sucho opečený chlieb s teplým špikom, šalotkou a nasekanou vňaťou petržlenu, výborná kombinácia 5/5

 

- Vyprážaný syr v panko strúhanke (porcia 13.90€) ... toto jedlo, teda vyprážaný syr si dám v roku tak maximálne raz, mal som vyhliadnuté iné jedlo, ale prečo ho neskúsiť? :)...

 

 

... dva kúsky čerstvo usmaženého syra, ktorý sa pekne "ťahal", krusta bola chrumkavá, nie tvrdá, alebo navlhnutá olejom, k nemu baby zemiačky s petrželom omastené maslom boli chutné, uvarené tak akurát až na jeden kúsok, ktorý bol zjavne tvrdý, sklovitý, odkiaľ sa len ten chudák dokotúľal, nuž a pokazil celkový dojem (iste by si jedlo zaslúžilo 5/5, ale realita bola iná), našťastie omáčka bola svieža, príjemne skombinovaná s jemne kyslastou nakladanou uhorkou, jemne slanými kapary, inak fajn jednoduché a chutné jedlo pre vegetariánov 4/5, na budúce sa budem držať "mäsa".

 

- Káva, objednal som si ristretto (3.30€) podávané v "obrendovanej" šálke s podšálkou, pre mňa štandard, ktorý majú nastavený ...

 

 

 

Nápojový lístok...

... myslím si, že je nastavený tak, aby si v ňom každý niečo našiel, od aperitívu po...čaj. Pri "tvrdom alkohole" sa nenechajte tak trochu dobehnúť, na objem 0.05l už môžeme len spomínať, dnes bežne je to o 0.04l, ale tu v Dock7 je to o objeme 0.03l aj s ohľadom na príslušné ceny to nebude veľmi na celovečernú párty (ale verím, že sa vždy niekto nájde:)).

 

Pivo

 

 

Z ponuky som na začiatok plánoval ochutnať ich ležiak, vlastne dva, ktoré boli aj "vysvietené" na tabuli, len chyba, práve tie nemali, aj keď na stránke spoločnosti Medusa som sa dozvedel, že "Základom pivnej ponuky bude 12° ležiak čapovaný priamo z tanku, ktorý doplní rovnako atraktívny 11° ležiak"... nuž, možno inokedy. Prečo som plánoval ochutnať práve ležiaky?, tie v pivovaroch / pivovarských reštauráciách skúšam ako prvé, sú to pre mňa dobrým zdrojom informácií, aké budú následné pivá, lagre, či ejly. Z aktuálnej ponuky, teda okrem spomínaných ležiakov som ochutnal nasledovné...

 

- Blonde Ale 10° (10°, 4.2% alk., EBC 6, IBU 15)...

  

 

... vo vôni veľmi decentná prítomnosť sladovej, nasládlej arómy a po dlhšom skúmaní aj homeopatická, skoro nebadateľná chmeľová stopa po citrusoch, nevýrazná, tekutina číra svetlozlatistá, až slamovej farby, pena snehobiela strednej hustoty s dobrou retenciou, v chuti obdobné, ako vo vôni, teda nevýrazná po slade, chmeľová horkosť ešte menej badateľná, telo vodnaté, nižšie nasýtené, celkovo nevýrazné, senzoricky nemalo chyby,  ale ako uvádzajú "american blonde ale" si predstavujem viac ako mierne inak, iba ak by mysleli na Coors / Bud (ale to je ležiak), pitelnosť priemerná, nastavená na zapíjanie jedál z ich ponuky, resp. "lepšia" voľba ako nejaký presladená nápoj.

 

- IPL 11° - India Pale Lager (11°, 4.5% alk., EBC 8, IBU 25)...

 

 

... celkovo nevýrazná aróma po chmeli, homeopatická po kvetinkách, veľmi jemne nasládla, svetlozlatistá, skoro slamová farba, číra, skoro iskrivá tekutina, vyššia snehobiela pena, stredne hustá s dobrou retenciou, v chuti ľahký, nevýrazný sladový základ s nevýraznou chmeľovou horkosťou po kôre citrusov, telo vodnaté, sýtenie stredné, pitelnosť priemerná, nevýrazné IPL, ktoré plní funkciu k jedlu, skoro ani nezbadáte, že pijete iné pivo.   

 

- Onkel Hans 11° (11°, 4.5% alk., EBC 7,1 !?, IBU 18)... označené ako "pivo kolínskeho štýlu"... teda Kölsh...

 

 

... ľahko nasládle, stopovo po čerstvo namletom slade, bez stopy po ovocnosti, náznakovo po fenoloch (?), ktoré tu nemajú čo hľadať, nevýrazná, svetložltá, slamová farba tekutiny, ktorá bola číra, pena snehobiela, vyššia s dobrou retenciou, v chuti sladovo nasládle, náznakovo po mede, chlebovej kôrke, bez esterov, chmeľová horkosť náznakovo kvetinkovo-bylinná, telo skoro vodnaté s nízkym nasýtením, bez sviežeho pocitu, unudené, pitelnosť priemerná / pre mňa podpriemerná (teda menej ako predchádzajúce vzorky) v slepom teste by som ho v žiadnom prípade neoznačil, že patrí do štýlu Kölsh, zároveň s chybou, ktorá sa objavila vo vôni. Ďalšie pivo, ktoré len plní účel, "nerozoberať" čo pijete, hlavné je jedlo. 

P.S.: "EBC 7.1" hádam tak presne ho nie je potrebné uvádzať.    

 

- Session IPA 12° (12°, 4.8% alk., EBC 16, IBU 42)...

 

 

... veľmi jemná chmeľová vôňa po kôre citrusov, jemne živici, ale fakt jemne, na deklarovaný pivný štýl absolútne nedostatočná, skôr zaznamenaná vôňa sladu, veľmi svetlá zlatistá farba čírej tekutiny, pena snehobiela, stredne hustá, zanechala mapy, chuť ľahká sladová, chmeľová veľmi mierna po citrusoch, telo ľahké, skoro vodnaté, sýtenie nízke, pitelnosť stredná, celkovo veľmi nízka chmeľová stopa ako vo vôni, tak v chuti, v podstate "stratená", na pivný štýl nedostatočná, zabudnuteľné. 

 

 - American Pale Ale 13° (13°, 5.3% alk., EBC 15, IBU 47)... tento ejl som si objednal po vyskúšaní vzoriek, ktoré boli v objeme 0.15l...

 

 

...  konečne už aj chmeľová stopa, ktorá sa dala identifikovať a priradiť k štýlu, aj keď len ľahká stopa po živici, bylinách cez ktorú sa jemne pretláčala sladovo-karamelová aróma, ale aj zatuchlinka, handrička, alkohol ukrytý, tekutina jantárovej farby, jemne opalizujúca, pena vyššia bielej farby, hustejšia s dobrou retenciou, zanechala stopy, v chuti skôr sladový základ s miernym karamelom a trpkejšou, aj keď nie výraznou horkosťou po bylinách, živici, telo ľahšie, až stredne plné, sýtenie nižšie, až stredné, pitelnosť pre mňa nízka, nevybalansovaná APA, chýbal prejav US /novosvetských chmeľov, ak boli aj v DH, tak sa niekde, hlavne vo vôni vytratili, ide skôr o nie zvládnuté PA.   

 

- Dark 13° (13°, 5.1% alk., EBC 82, IBU 34)... tmavý ležiak...

 

 

... decentná karamelová aróma s trochou arómy po kôrke tmavého chleba, stopovo po dreve a s celkom jasnou vôňou višne, oxidácia začína svoju púť, ale to vo všeobecnosti klientele neprekáža, mierne po tmavom lesnom ovocí, chmeľová aróma len homeopaticky kvetinková, tekutina mahagónovej farby, skoro číta, pena stredne vysoká svetlejšej béžovej farny, stredne hustá s primeranou, dostatočnou retenciou, zanechala stopy, v chuti mierne karamelové, stopovo chlebnaté,  jemná nakyslosť, chmeľová stopa len homeopatická, skôr po praženom slade, ľahšie telo, ale nie vodnaté, sýtenie nižšie, pitelnosť priemerná.

 

Celkovo hodnotím ich produkty ako priemerné, bez fantázie, s menšími chybami, všeobecne nízko nasýtené, minimálne chmelené (nie len k štýlu), ale plnia účel, teda aby hostia neriešili pivo, ale svoje problémy, zážitky, jedlo čo konzumujú ... v podstate sú to zabudnuteľné pivá... a o to tu pravdepodobne išlo. Vcelku chápem zámer investora, ponúknuť svoje pivá širokému okruhu návštevníkov, ktorí si k jedlu objednajú pivo, ktoré splní ich predstavy, nijako nenarušujúce ich vnemy z jedla.  Prepáčte, ale vie mi niekto vysvetliť k čomu je dobré ležanie ejlov 45, resp. 52 dní?, napríklad pri Session IPA, APA, Blonde Ale?

 

 

Obsluha

Nuž, v krátkosti, poväčšine sa učí, "ladí" (nie ako rokmi pivo, sorry), ale uznávam, že sa snaží byť prívetivá a ochotná,... ale neodpustím si poznámku k pánovi na výčape, to, čo predviedol bolo cez čiaru, aj keď naplnenie kríglikov bolo v poriadku, ale predsa vziať šesť kríglikov tak, že prstami sa ich z vnútornej strany dotýkate prstami, to sa nedá nijako ospravedlniť (jeho zásluhou je tam len trojka, ale len preto aby nebola 2), tak som dezinfikoval kvapkami v objeme 0.03l za 3.90€.

  

Cenová politika

Nuž, je nastavená skôr na slogan "bez peněz do hospody nelez" na druhú, cenotvorba pív je vcelku príjemná, pritvrdzuje sa pri ponúkanom jedle a výrazne (myslím si, že aj na Bratislavu) pritvrdí pri "tvrdom" alkohole a víne,.... je to nový podnik, ale od začiatku je jasné, že klientelu si vopred vybral... Pomer ceny / výkon je tak zatiaľ v neprospech ceny, dúfam, že výkon sa bude zlepšovať.

 

 

 

Na záver asi len toľko, úprimne ďakujem za ponuku prezrieť si aj pivovarskú technológiu, resp. rozhovor so sládkom, ale úprimne a bez hejtu si myslím, že nič nového by som sa nedozvedel, ako bolo už prezentované na stránke podniku, resp. webe píšucom o pive a tak do veľkej miery nebol ovplyvnený  a mohol som si utvoriť svoj názor. Neočakával som nič iné, ako som zistil, teda tento podnik je jasne "nasmerovaný" . Plánujem sa tam za nejaký čas (100 dní?) vrátiť, hlavne za ich ležiakmi 11°a 12°, ale aj ostatnými pivami, mrknem aj na pána výčapného, skúsim aj niečo ochutnať z ďalších jedál, ale hlavne chcem zažiť inú (deklarovanú) skúsenosť, ktorú šíria na fb, cit.: "no, jednoducho sa stará o to, aby si u nás vždy dostal*a poriadne dobré pivo",  ... to si fakt želám.

 

 

Adresa: DOCK7, Pribinova 32, 811 09 Bratislava

Platba: hotovosť, karta

Otvorené: Nedeľa – Streda: 11:00 – 23:00, Štvrtok – Sobota: 11:00 – 24:00

  

Hodnotenie podniku (1 - 5) : 3.85

Prostredie, poloha : 4.5

Sortiment a kvalita / štýl piva : 2

Jedlo : 4.5

Obsluha : 3

Čistota : 4.5

WC: 4.5

 

Pozn. 1 : ako hodnotím pivo: 1. Aróma (1 - 10b.), 2. Farba (1 - 3b.), 3. Pena (1 - 3b.), 4. Chuť (1 - 20b.), 5. Horkosť (1 - 3b.), 6. Pocit v ústach (1 - 3b.), 7. Celkový dojem (1 - 8b.)

 

Excelentné, vzorové: 8.9/10 až 10/10 bodov

Vynikajúce               : 7.5/10 až 8.89/10 bodov

Dobré                      : 5.9/10 až 7.49/10 bodov

Uspokojivé               : 4.2/10 až 5.89/10 bodov

S chybami                : 2.6/10 až 4.19/10 bodov

Problematické          :   1/10 až 2.59/10 bodov   

 

Pozn. 2 : tentoraz som pivá bodovo nehodnotil, ale väčšina by sa ocitla na úrovni "uspokojivé".

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále