Degustácia Voľba sládkov 4/2025 Pútnické

Aprílová Voľba sládkov, ktorú pripravil Plzeňský Prazdroj Slovensko (Asahi Group) uvádza na svojej stránke nový špeciál takto, cit.: " Kláštorní pivovarníci po stáročia sušili slad nad otvoreným ohňom, kde dym z dreva prenikal do zŕn a dodával pivu jeho jedinečný charakter. Tento rok v tejto tradícii pokračujeme - údený slad, spoločná zložka našich pútnických špeciálov, spája české a slovenské kláštorné pivovary. Naším pútnickým špeciálom je Rauch Ale s jemnými dymovými tónmi. Pripime si na tradíciu a remeselné pivo!
Pútnický špecial vznikol spoluprácou Plzeňského Prazdroja a 5 kláštorných pivovarov v Českej republike a na Slovensku: Pivovar Ossegg (Osek), Kláštorný pivovar Vorkloster (Předklášteří), Břevnovský kláštorný pivovar svätého Vojtecha (Praha), Pivovar svätého Norberta na Strahove (Praha) a Červený kláštor (Slovensko)."
Tento zaúdený ejl" sme ochutnali v košickom podniku Camelot.
- Pútnické (Rauch Ale, 4.6% alk., IBU 24, EBC 15, 0.4l - 3.00€, zloženie: Slad: jačmeň, údený jačmeň, údená pšenica, karamel, chmeľ Premiant, kvasinky hornejnej fermentácie)...
... jemná, decentná aróma po údenom, dyme, mierne sladkastá, esterová po červenom jablku, stopovo kvetinkovo-korenistá, Farba tekutiny tmavšia jantárová, opalizujúca, pena smotanová, hustá, tvorená veľmi drobnými bublinkami s dobrou retenciou, zanechávala krúžky. V chuti sladovo-karamelový základ s jemnou fenolovou stopou po údenine, sladkastá, mierne opečený toast, po opečenom červenom jablku, telo stredne plné, stredne sýtené, hladšie, skoro zamatové, horkosť minimálna, jemne korenistá, pitelnosť dobrá, aj keď mi prekážala aróma a chuť po červenom jablku, tak predsa som to dal na (7.5, 3, 3, 13.5, 3, 3, 6.5) 39.5 - 79 - 7.9/10... aj teraz sekajte! :)
- Utopenec (130g plus 3 ks chlieb - 5.90€)... k rauch ejlu som si nemohol nič iné objednať :)...
... na začiatok takto, servírovanie iné, ako obyčajne, klasicky dobrý základ, špekáčik odležaný v príjemne kyslasto-korenistom láku, dostatočne nasiaknutý, mäsová zložka so slaninovými okami jemná, necítiť múku (možno tam aj je, ale necítil som ju) ... možno pre vžraznejšiu pikantnosť po feferónkach a to ja veľmo nemusím, pre mňa na hrane, ale aj tak fajn, chlieb čerstvý, mäkký, 4.5/5. P. S.: celkom by som prijal informáciu, či na jedálnom lístku, prípadne od obsluhy, či je a ako je pikantný, ale asi si budem musieť túto otázku vopred pripraviť...
Excelentné, vzorové: 8.9/10 až 10/10 bodov
Vynikajúce : 7.5/10 až 8.89/10 bodov
Dobré : 5.9/10 až 7.49/10 bodov
Uspokojivé : 4.2/10 až 5.89/10 bodov
S chybami : 2.6/10 až 4.19/10 bodov
Problematické : 1/10 až 2.59/10 bodov