Sobota 18.5.2024   oslavuje Viola zajtra pozýva na pivo Gertrúda

6984 podnikov 

Hlohovecký ležiak - návrat?

http://www.kamnapivo.sk/webtron/hlohovecky-leziak-navrat-otaznik.html

20. máj 2011, 08:50
Rastislav Piovarči, foto: ras. (kj)
Hlohovecký ležiak - návrat?

Za socíku to bolo pivo vychytené. Niektorí ho vychvaľovali do neba, iní zasa naopak škodoradostne tvrdili, že horšie pivo ešte nepili. S pádom komunistov ale pošiel aj pivovar. Zašlú chuť hlohovského ležiaka však teraz obnovil sám bývalý riaditeľ výroby Daniel Vopát.

 

 


Hlohovecký ležiak v utorok pokrstili primátor Peter Dvoran (vľavo) a Daniel Vopát. (vpravo). foto: ras

 

Jedinečnú receptúru dlhých dvadsaťtri rokov schovával, teraz podľa neho varia opäť pivo. Zatiaľ však nie v hlohovskom pivovare, ale v moravskom vyše storočnom Litoveli.

 

„Používame tradičnú výrobu, žiadne urýchľovače, špeciality ani zlepšováky u nás nenájdete. Sme hrdí na to, že napĺňa odkaz našich predkov,“ hovorí riaditeľ pivovaru Litovel Lumír Hyneček. Na výrobu dvanásť stupňového hlohoveckého ležiaku používajú vodu zložením podobnú tej, ktorú kedysi čerpal aj hlohovský pivovar. Hoci, dostať sa na koreň chuti, ktorá kraľovala Hlohovcu pred dvoma desiatkami rokov nebolo až také ľahké. Suroviny sú už iné, no podľa výrobcov to za pokus stálo.

 

Jedným z prvých, ktorí pivo ochutnali, bol primátor mesta Peter Dvoran. „Kdesi v mysli sa mi vybavuje tá zabudnutá chuť, ak si dám ešte tri – štyri, tak už budem presne vedieť, ako chutilo to naše pivko,“ neskrýva humor a nadšenie z návratu hlohoveckého ležiaku. Nezabudne pripojiť historku ako toto pivo vyvážali za Váh. Dostalo s vtedy do Šulekova aj Leopoldova. Ale pili ho i v Trnave.

 

 

"Pivovaru v Hlohovci som šéfoval niekoľko rokov. Dnes vyzerá zle, možno ho niekedy obnovíme, ale až keď sa toto pivo medzi ľuďmi uchytí. Naša voda mu kedysi dodávala špecifickú chuť. Receptúra vychádzala z celosvetovo uznávanej plzenskej metódy,“ približuje hlohovské pivo Daniel Vopát. Zlatistí mok varia v štyroch nádobách, niektoré procesy zopakujú, aby si nakoniec celá zmes sladu, jačmeňa a vody takmer štyri týždne poležala. Pivovarníci tvrdia, že toto je ta správna cesta, pretože pivo potrebuje svoj čas.

 

Druhá písomná zmienka (teda po správnosti prvá :) ).

 

Ležiak vstáva po 22 rokoch
Predstavte si, že by sa v Hlohovci znovu vyrábalo pivo. A hneď naše! Veru, táto predstava sa rysuje a stáva sa stále jasnejšou. Bývalý riaditeľ hlohovského pivovaru Daniel Vopát nás pozval do českej obce Litovel, kde sa skúšalo uvariť pivo podľa pôvodnej receptúry, akou sa varilo kedysi v Hlohovci.

Zatiaľ však ide iba o pokus, nie o výrobu piva pôvodnej receptúry vo veľkom. Autorom tejto myšlienky je generálny riaditeľ pivovaru Steiger Jaroslav Vysloužil. Za iniciátora tohto nápadu môžeme pokojne pasovať Vopáta, ktorý poskytol starú receptúru a spolupracuje s Litovelom, ktorý túto myšlienku podporuje.

 

„Keď do niečoho ideme, chceme, aby to vyšlo, pretože na tom nechávame náš odtlačok,“ hovorí sládek Litovelu Peter Kostelecký. Pre spoluprácu si autori nápadu vybrali Litovel práve preto, že má podobné parametre vární s tými, ktoré vlastnil náš pivovar. Chuť piva sa tak môže zachovať.


Postup prípravy je zložitý, čomu nepredíde ani skúšobná verzia varenia piva na hlohovský spôsob. Pozostáva z troch etáp. Zjednodušene, v prvej etape sa pivo varí vo várňach, potom sa kvasí v spilkách, kde naberá alkohol a nakoniec sa mesiac alebo aj 40 dní chladí a uchováva v obrovských kovových tankoch v takzvaných ležiackych pivniciach.


V týchto dňoch sa tekutý chlieb hlohovskej značky ešte len varil. Koncom apríla by sa mal stočiť do sudov. Ak sa pivo hlohovskej receptúry podarí, príde na rad ochutnávka od Hlohovčanov. Jednorazová asi 100 hl várka pôjde na trh v období hokejových majstrovstiev. „Plánujeme zorganizovať propagáciu Ležiaka v jednom hoteli pre hlohovských krčmárov, kde bude narazený sud piva, aby ho aj ľudia mohli ochutnať,“ hovorí o víziách Vopát v prípade, že sa pivo podarí.


Propagácia piva by sa mala uskutočniť v hoteli 3. mája. Na nej sa zistí, aký dopyt Ležiak zaznamená u potenciálnych predajcov. Ak sa pivu dostane chvála a bude žiadané, jeho dodávka do pohostinstiev môže odštartovať 10. mája. O tom, či sa pôjde s výrobou Ležiaka naplno, rozhodnú až ľudia. Buď si pivo obľúbia, budú ho v krčmách pýtať, alebo ho zavrhnú. (kj)

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále