Piatok 26.4.2024   oslavuje Jaroslava zajtra pozýva na pivo Jaroslav

6984 podnikov 

Jarné potulky po Slovensku, ale aj Poľsku, časť 1.

http://www.kamnapivo.sk/webtron/jarne-potulky-po-slovensku-ale-aj-polsku-cast-1.html

25. jún 2010, 06:00
Peter Bognár
Jarné potulky po Slovensku, ale aj Poľsku, časť 1.

Koncom tohtoročnej jari, teda 18. až 19. júna som sa rozhodol ponavštevovať mne miesta známe aj neznáme, ale hlavným motívom bolo navštíviť niektorých účastníkov druhého ročníka Slovak Homebrewing Star 2010, novovznikajúce minipivovary, reštaurácie a neplánovane aj pivnú akciu v Poľsku.

 

1. deň

 

V Haliči okrem Zbrojnice - homebrewár Marek Molnár

 

Ak sa dostanete do obce Halič, neďaleko Lučenca, iste sa zastavte v najlepšom podniku na širokom okolí - podniku Zbrojnica, objekt bývalej hasičskej zbrojnice pred pár rokmi zrekonštruoval pán Jozef Pročko. Okrem dobrých slovenských jedál si pochutíte na výbornej pizzi. V ponuke je aj ubytovanie a fitness. Otvorené každý deň od 08:00 do 22:00.

Adresa: Pizzéria Zbrojnica, Ul. Mieru 68/70, 985 11 Halič

e–mail: zbrojnica@zbrojnica.sk, web: www.zbrojnica.sk

 

 

Hlavným mojím zámerom v Haliči bola návšteva homebrewára Mareka Molnára. Marek Molnár sa zúčastnil 2. ročníka Slovak Homebrewing Star 2010 po prvýkrát a hneď úspešne, jeho Halíčsky Diabol získal Strieborný diplom v kategórii Špeciálne pivo z mladinových koncentrátov. Pivo varí z koncentrátov, "technológiu" si zostavil podľa svojich predstáv (podľa jeho slov stála okolo 10€!), varí od roku 2009. Získal aj druhé miesto v ankete Harmonický dizajn za etiketu z piva Halíčsky Porter (43 hlasov). Pekný úspech!

 

 

Pivá Mareka Molnára na 2. ročníku SHS 2010: Haličsky Diabol, Haličsky Porter a Staré pivo - Old Ale

P.S. Do daru som dostal aj jeho novinku Finlandia Lager.

 

Dobrá Niva - Dobrovar - čas tu zastal

 

Stav pivovaru jún 2010

 

Malý pivovar v Dobrej Nive som navštívil po viac ako troch rokoch, v podstate sa tu odvtedy nič nezmenilo, varí a čapuje sa svetlá jedenástka, teraz kvasinková, v domácej krčme pollitrík stojí 0,70€. Chlapi v miestnej krčme prelievajú vcelku chutné svetlé rezké pivko s peknou penou, borovičkou, či vodkou, bŕŕŕ. Nuž, inak taká dedinská pohoda. U obsluhy si môžete kúpiť suveníry: zapaľovač s logom pivovaru 0,50€, pollitrový krígeľ s logom.

 

Pivovar Dobrovar s menšími obtiažami nájdete na ľavej strane, ak idete zo Zvolena (E 77, resp. št. ceste 66), v strede obce odbočte do ľava, prejdite cez železničné priecestie a potom znovu do ľava na Slávikovú ulicu. 

 

V predaji je pivo Dobrovar aj v 1,5L PET fľaši

 

Adresa: Pivovar Dobrovar, Slávikova 40, Dobrá Niva, Slovenská republika

GPS súradnice pivovaru: N 48°28.354'; E 019°06.410'

 

Banská Štiavnica bude aj pivovarníckym mestom - ERB

 

 

Najnovším prírastkom na slovenskom pivnom trhu bude v krátkom čase najmodernejší reštauračný minipivovar ERB, umiestnený v historickom meste Banská Štiavnica. 

 

 Pivovar je umiestnený v komplexne zrekonštruovanom objekte v centre mesta známom aj ako Čačányho dom (Zelený dom) zo 16. storočia. Je "dielom" známeho pivovarníka Ing. Eduarda Radu a jeho realizačného tímu.

 

 Pivovar sa chce zamerať hlavne na produkciu vysoko kvalitného piva vareného tradičnou technológiou bez prídavkov aditív, plánovaný ročný výstav je max. 2500 hl.

 

Interiér je štýlovo spracovaný, reštauračná časť má kapacitu 96 miest, v objekte je aj priestor pre kultúrne podujatia so 103 miestami. 

 

Pivá: Vyrábané pivá sú nepasterizované, ERB ležiak svetlý 12%, 10%, ERB ležiak tmavý 12% a ERB weizen 12%

 

Adresa: ERB - Eduard Rada Breweries, s. r. o., Novozámocká 2, 969 01 Banská Štiavnica, Slovenská republika

Tel./fax: +421 (45) 692 22 05

web: www.erb-breweries.sk

e-mail: info@erb-breweries.sk

 

Zvolen - Zvolenská Slatina - Jozef Sládok a jeho Pivovar Na vŕšku

 

Jozef Sládok, tento domáci pivovarník ma zaujal už pri prvom stretnutí v minulom roku, vtedy sa zúčastnil prvej slovenskej súťaže domovarníkov piva. Tak ako vtedy, aj teraz jeho pivá v súťaži neuspeli, jeho pivá však ako som zistil nemôžu súťažiť, sú absolútne iné, tak ako jeho nespútaná, prirodzená, prírodná, čistá ... povaha, bez deformácií dnešného rýchle plynúceho sveta.

Dodo si vypracoval osobitý štýl prístupu k vareniu piva, približujúci sa k tomu, ako sa pivo varilo voľakedy. Technológiu, ktorú používa si vyrobil "na kolene" aj s pomocou priateľov, snaží sa o čo najautentickejší spôsob prípravy piva, používa výlučne prírodné suroviny, slad si sám šrotuje, pestuje, či zbiera rôzne byliny ako prísady a ochucovadlá ním varených pív (šalvia, palina, ...), chmeľ (má vysadený vlastný na záhrade), používa miestnu čistú vodu.

Názvy pív odvodzuje od ich výslednej chute, farby, či pridaných ingrediencií, sú číro miestne, regionálne - kyslô,čiernô, drsnô, mutnô, indickô,...

Svoj mikropivovar má umiestnený v menšej miestnosti (varenie) v prístavbe rodinného domu (vo Zvolenskej Slatine, v časti ktorej domáci hovoria Na Vŕšku), využíva aj izolovanú pivnicu (zrenie piva, ležiacka pivnica), ktorú si vlastnoručne zhotovil. 

Dodo svoje pivá varí od roku 2004 (v podstate len počas jesene, hlavne v zime a na jar, pokiaľ nie sú vonkajšie teploty vyššie ako 12 st. C), inšpiráciou mu bola publikácia Bylinná piva (Posvátná a léčivá bylinná piva) od Stephena Harrod Buhnera. Veľmi oceňujem jeho filozofiu a spôsob varenia piva, na Slovensku hádam nemá obdoby.

 

Chladič mladiny je vyrobený z KEG sudu, logo pivovaru

 

Technológia: hrnce, miešadlo, kvasné demižóny, varechy...

 

Dodove pivá v krásnom obale

 

Kováčová - Salaš Hron - bude zmena

 

 

Medzi Zvolenom a Banskou Bystricou na kraji obce Kováčová aj naďalej funguje Salaš Hron, známy ako pohostinstvo so slovenskými špecialitami, taká pečená salašnícka baranina s kapustovými haluškami, či baraní guláš sú už roky vyhľadávanými jedlami. Vedľa dosluhujúcej budovy vyrastá nová zrubová stavba.

 

 

Obsluha: rýchla, objednávky nepoplietla, vie poradiť, "ťahá" prevádzku 

Jedlo: prinesené jedlo bolo studené, hlavne pri jahňacine si ho predstavujem aspoň trochu teplé, je pravda, že sme prišli tesne pred záverečnou, ale to nie je ospravedlnením, ešte aj pór na haluškách s kyslou kapustou sa mi nie veľmi pozdáva

Prostredie: no, len tak, tak (LTT), už si ozaj vyžaduje zmenu, hlavne toalety sú najväčším problémom, nech sa čím skôr presťahujú do nového priestoru 

Adresa: Salaš Hron, Bystrická 1, 962 37 Kováčová 

GPS: N 48.594 E 19.098

 

Banská Bystrica - Perla, ale dosť ošúchaná

 

 

Prvý hostinský pivovar na Slovensku Perla v Banskej Bystrici prežil, či preživoril až do dnešných dní. Z reštaurácie už nič nie je (aspoň som nič také v priestoroch nenašiel), ostala akurát piváreň s nádychom socíku, jednoduchá, napáchnutá dymom, na nič sa nehrajúca, taká klasika.

 

Pivo sa tu varí nepretržite od roku 1992, potrebovala by však nejaký nový impulz, oplatilo by sa.

 

V interiéri pri výčape je funkčná varňa s objemom 20 hl. Toho času sa varí len pivo značky Zlatá Perla 11 st., vcelku pitelné, ale ničím neohúri, hádam jeho nízka cena, polliter za 0,65€, 0,3 L za 0,30 €.

 

Ako suvenír si môžte kúpiť pollitrový pohár s logom za 1,70€

 

Adresa: Prvý hostinský pivovar na Slovensku, Perla Pivovar - Piváreň, Horná 52, 974 01 Banská Bystrica, Slovenská republika

 

Prvý deň som toho viac nestihol :), zajtrajšok bude asi podobný.

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále