Pondelok 13.5.2024   oslavuje Servác zajtra pozýva na pivo Bonifác

6984 podnikov 

Minipivovar Brontvai

http://www.kamnapivo.sk/webtron/minipivovar-brontvai.html

22. november 2011, 11:00
bobo, Ján Sokolský
Minipivovar Brontvai

Prvý minipivovar na Liptove sme poznali pod viacerými názvami, či už boli menej presné, či presnejšie (1. Liptovský Mikropivovar, Vidiecka usadlosť a pivovar Kvačany, Brontvaiovský pivovar, Pivovar Kavčany,...), teraz zmenil názov na Minipivovar Brontvai.

 

Pivovar pod vedením manželov Brontvaiových si aj naďalej udržiava svoju jedinečnosť v kvalite vyrábaného piva. V ponuke je kvasinkové svetlé, červené a čierne pivo produkované bez použitia chemikálií a konzervačných látok.

 

 

5L KEG súdkoch si kúpite za 20 €, alebo darčekový set 3x0,5l za 6,70 €
Objednať si ho môžete aj telefonicky: Jakub Brontvai 0905 931 311

 


Sládek: Pavol Plávka - 0918 110 222
Majitel: Jozef Brontvai - 0905 787 507

 

web: www.brontvai.sk

 

Informácie nájdete už aj na sociálnej sieti facebook.

 

Zaujimavý videospot som našiel TU.

 

Ešte jeden obsiahlejší článok:

 

 Jediný pivovar v Liptove prevádzkuje Ružomberčan
Niekdajšiu tradíciu výroby piva v Ružomberku na jar tohto roku naplno oživil Jozef Brontvai. O niekoľko kilometrov východnejšie. V dedinke Kvačany tento Ružomberčan už niekoľko mesiacov prevádzkuje malý pivovar. „Napriek tomu, že sa venujem pivovaru v Kvačanoch, dušou sme aj s manželkou Ružomberčania. Je to mesto, ku ktorému sa budem vždy hrdo hlásiť. V Kvačanoch žili manželkini rodičia a na ich pozemkoch sme postavili vedľa penziónu aj malý pivovar,“ povedal na úvod J. Brontvai. Ako na túto zaujímavú myšlienku prišiel, pracovné postupy a budúcnosť pivovaru priblížil jeho majiteľ. „Myšlienky sa okolo piva krútia v hlave snáď každého druhého chlapa. Vízia vlastného pivovaru u mňa dostala jasnejšie kontúry po návšteve u švagra v USA. Tam to samozrejme funguje trochu inak. Zdvihnete telefón, objednáte, a všetko potrebné vám príde v nejakej krabici. Ingrediencie potom už stačí len zmiešať a je z toho pivo. Povedal som si, že ak to dokážu robiť tam, prečo nie aj tu. Nepoznal som okolnosti ako tento biznis funguje, ale napriek tomu som si zaumienil, že to skúsim aj ja v Liptove,“ vyjadril sa.

Po prvotných pokusoch, sa približne po štyroch mesiacoch podarilo vyrobiť pivo aj v Kvačanoch. Prvé „hrncové“ pokusy pritom začali pred dvomi rokmi. „Veď v kastróloch varili pivo ešte voľakedy naše staré mamy. V súčasnosti som jediný pivovarník v Liptove, aj keď nie som prvý. V Ružomberku to bol pán Klein,“ zablúdil do histórie. Vo svojom pivovare produkujú pivo plzeňského typu. Teda je to pivo blízke našej kultúre. Pivo vyrábajú dekokčnou metódou spodným kvasením, teda kvasnice prekvášajú pivo zospodu. Vyrába dva druhy certifikovaného piva. Ide o svetlý ležiak so stupňovitosťou 11,5 a polotmavý jantár s 12°. „V obmedzenom množstve robíme aj čierne pivo. Náš pivovar je naozaj maličký. Výrobná kapacita piva je približne 600 litrov mesačne. Môžeme diskutovať o tom či je to ekonomicky návratné, v súčasnosti výrobu piva beriem skôr ako regionálnu špecialitu. Nie ako konkurenčný boj s veľkými pivovarmi,“ dodal.

Podľa slov J. Brontvaia si ľudia na kvasinkové pivo zvykli a chutí im. Po krátkej ochutnávke môžeme len potvrdiť, že napriek počiatočným predsudkom, pivo chutilo naozaj výborne. „Pivo má svoje špecifické chuťové vlastnosti. Je iné ako naše pivá vyrábané vo veľkom.“ Do Kvačian chodia ľudia z celého sveta, ale aj domáci. „Naše pivo mali možnosť ochutnať už dokonca aj návštevníci z Afriky, Ameriky či Ázie,“ pochválil sa J. Brontvai. A ako sa uskutočňuje samotný výrobný postup. „Už som spomenul, že na začiatku sme nemali žiadne skúsenosti. Prvé vedomosti som získaval na internete. Potom som v Liptovskom Trnovci objavil Vojtecha Giertla. Ten je pivovarníkom telom aj dušou. V tejto branži totiž pôsobil celý život. Technológiu výroby sa naučil môj švagor a gestorom je práve pán Giertl. Dohliada na výrobný proces od kvality až po hygienu. Pomáha nám zvládnuť nástrahy potravinárskej výroby,“ vzdal poklonu majstrovi „remesla“ J. Brontvai. Slad na výrobu získava z Trnavy a Popradu, chmeľ z Dolnej Stredy. Kvasnice nakupuje z Prahy a pivovarov v okolí Liptova. „Vodu mám z Kvačian. Je vhodná a nepokazí chuť piva,“ konštatoval.

Samotná výroba sa začína popučením sladu. Každý druh piva sa vyrába z rôznej zmesi sladov. Popučený slad sa namočí do vody pri rôznych teplotách, podstatou je premena škrobu na cukor. „Výstierka sa následne scedí, čím dostávame sladinu. Tá sa postupne varí, sterilizuje a chmelí. Následne sa pivo schladzuje. Do piva sa pridajú várečné kvasnice a nechá sa kvasiť. Proces varenia trvá 6-7 hodín a dokvasenie v závislosti od technológie približne 4-5 týždňov. Pivo dokváša v tankoch, odkiaľ sa potom stiahne do súdkov. Tie už putujú na pult ku konečnému spotrebiteľovi,“ opísal proces. Kvasinkové pivo vlastnej výroby vám Ružomberčania načapujú za cenu 35 Sk (1,16 €) za pol litra. Zásadný rozdiel medzi pivami, ktoré dostanete bežne v obchodoch a tým Brontvaiovským je v technológii výroby. „Veľké pivovary vo fáze, keď sa naše pivo už v podstate dostáva na pult, začínajú so zlatistým mokom ešte len pracovať. Je to nutné preto, aby docielili dlhšiu životnosť piva. Naše kvasinkové pivo si vyžaduje väčšiu starostlivosť, aby sa nepokazilo. Používame klasické konzervanty ako je chlad či oxid uhličitý a alkohol.“

V tejto súvislosti apeloval na zmenu postoja k pivu všeobecne. „Pivo sa berie ako nástroj na zahasenie smädu po práci či len bezuzdné popíjanie. V súčasnosti sa na tento mok pozerám už inak. Treba k nemu pristupovať napríklad ako k vínu. Z piva sa netreba opiť, ale vychutnať si ho, senzoricky ho zhodnotiť. Popritom si posedieť s priateľmi a rozvíjať rôzne témy rozhovoru. Za výrobou piva sa taktiež skrýva mnoho ľudskej práce. Od starostlivosti o chmeľnicu až po finalizáciu moku, ktorý tečie zo súdka na výčapnom pulte,“ podotkol. Na pivo nedá v žiadnom ohľade dopustiť. V malých dávkach je to podľa neho zdravý, chutný nápoj, ktorý neobsahuje vysoké množstvo alkoholu. „Nemám v úmysle rozširovať výrobu a konkurovať veľkým pivovarom. Pivo budeme produkovať v obmedzenom množstve pre potešenie ľudí. Plnenie piva do fliaš neplánujem, pretože do tohto procesu vstupuje pasterizácia, ktorá by zmenila chuť.“ Na záver J. Brontvai ešte všetkých obyvateľov dolného Liptova pozval na Brontvaiovské pivné slávnosti, ktoré sa uskutočnia 16. augusta tohto roku v Kvačanoch. „Pripravená je ochutnávka piva či program pre deti. Časť výťažku z podujatia bude venovaný tunajšej základnej škole a propagácii obce Kvacany. Aj týmto spôsobom vedia Ružomberčania pomôcť hornému Liptovu,“ usmial sa J. Brontvai.


Ján Sokolský (článok starý cca 1 rok, spravy.sk.az-europe.eu)

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále