Utorok 23.4.2024   oslavuje Vojtech zajtra pozýva na pivo Juraj

6984 podnikov 

Minipivovar v Kvačanoch je znova v prevádzke

http://www.kamnapivo.sk/webtron/minipivovar-v-Kvacanoch-je-znova-v-prevadzke.html

7. december 2009, 13:25
Jozef Lednický
Minipivovar v Kvačanoch je znova v prevádzke

Jeden z najmenších slovenských pivovarov, Brontvaiovský pivovar v liptovskej dedinke Kvačany, je dôkladne ukrytý v malebnej prírode pri vodnej nádrži Liptovská Mara, asi 10km od Bešeňovej.
Pôvodne šlo o malý penzión, fungujúci od roku 2004, ktorý začal po úspešnom nástupe na trh ponúkať pivo uvarené vo vlastnej „kuchyni“.

 


V Kvačanoch začali Brontvaiovci variť vlastné pivo v roku 2007, po neľahkom období učenia sa na vlastných skúsenostiach ho začali aj ponúkať vo svojej prevádzke Vidiecka usadlosť.Hneď na začiatku treba povedať, že obdobie hľadania tej správnej receptúry nebolo márne. Brontvaiovský svetlý ležiak sa môže smelo pomerať aj so slovutnou českou minipivovarníckou produkciou a bez problémov v jej konkurencií obstojí. Mimoriadne plná chuť, o niečo málo sladšia oproti zabehnutým „europivám“, avšak s výraznou chmeľovou arómou a príjemným „řízom“, sú minimom, ktoré možno opísať slovami. Výnimočnú chuť je však najlepšie si vychutnať v útulnej prevádzke podniku. Príležitosť navštíviť ju by žiadny pivný fajnšmeker, ktorý sa na Liptove ocitne, rozhodne nemal premrhať. Navyše domáci pán Jozef Brontvai je vynikajúcim kuchárom a jeho kulinárske umenie zhmotnené v ponúkaných špecialitách spolu s vlastným pivom poskytuje gurmánsky zážitok na pohľadanie. Opäť, raz ochutnať je lepšie jako stokrát čítať. Domáci pán si na svojich výtvoroch necháva záležať, o tom nemožno mať pochybnosti.

 


Pivovar ako taký prešiel v posledných týždňoch výraznou rekonštrukciou, pri ktorej bola aj obmedzená výroba piva. V čom prestavba spočívala, objasnil miestny majster sládek pán Plávka.

Brontvaiovský pivovar je umiestnený v bývalej hospodárskej budove pri reštaurácií. Novinkou sú hlavne štyri CK tanky na dokvasovanie piva, čo zefektívnilo proces kvasenia. Prestavba sa tiež dotkla priestorov, kde sa kvasenie odohráva, miestnosť bola uzavretá a dôkladne odizolovaná. Kapacitu výroby naopak rekonštrukcia príliš nezvýšila, tá sa stále pohybuje v medziach 600-700 litrov mesačne. Podľa Plávku je táto dostačujúca, nakoľko produkcia sa predáva len vo vlastnej reštaurácií a niekoľkým fanúšikom z okolia v KEG sudoch. Ďalšie rozširovanie Brontvaiovci nechystajú, menšie úpravy možno časom zasiahnu varňu.
Brontvaiovské pivo, samozrejme, nie je filtrované ani pasterizované, vďaka čomu neprichádza o svoju charakteristickú chuť a nezanedbateľný obsah vitamínov a kvasinkových kultúr s blahodarným účinkom na organizmus.

 


Jedinečné pivo s lahodnou chuťou a liečivými účinkami a vynikajúca kuchyňa sú rozhodne dôvodom zaradiť Kvačany na program svojho výletu na Liptov. Až pôjdete s manželkou alebo priateľkou najbližšie do niektorého z blízkych akvaparkov (Tatralandia, Bešeňová) alebo na lyžovačku, zverte jej volant a zastavte sa v nádhernej Kvačianskej doline, stojí to za to.

 

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále