Pivné potulky po Slovensku 2020 5. Tatras

Tento podnik, reštauračný pivovar sa snažím, ak som poblízku vždy navštíviť. Má to jeden jednoduchý dôvod :), "skontrolovať" ako si vedú, či nezaspali na vavrínoch :), alebo či sa niečo zásadného zmenilo. Pri ostatnej návšteve sa fakt skoro nič nezmenilo, ale pribudli pivné kúpele a malá predajnička pivnej kozmetiky, suvenírov, piva a alkoholu. Vlastne, pravdepodobne sa zmenil kuchár (alebo zmenil pohľad ako má chutiť a vyzerať jedlo), prípadne obsluha, inak "mládenček" bol celkom "ready".
Rýchla koštovka degustačného setu (popis v skratke, úplné hodnotenie samotných pív postupne pridám po ich koštovke) 8 x 1dcl - 5.50€
Pánko 12° (svetlý ležiak, 4.9% alk.) dobre pitelné, vyrovnané ale so zvýšeným obsahom diacetylu.
Pilsák 10° (svetlé výčapné pivo, 4.2% alk.) jemne horkasté, ľahké telo, ľahko pitelné, mierne zvýšený diacetyl.
Horkáčik 11° (svetlý ležiak, 4.6% alk.) vyrovnané sladové telo s primeranou horkosťou, piteľnosť dobrá.
Weizen 11° (Hefe-weizen, 4,4% alk.) veľmi svetlá farba, až svetlo slamová, veľmi zakalené, nižšie sýtené, vyššia miera prítomnosti kvasníc vo vôni, aj v chuti, veľmi mladé.
Tatráš 14° (India Pale Lager, 5.9% alk.) jantárová farba, číre skoro iskrivé, príjemne nachmelené, vo vôni aj chuti citrusy, dobre piteľné.
Ej-l Bisťu 14° (IPA, 6.2% alk.) vyššia prítomnosť v chuti aj vôni karamelové tóny, prítomnosť oxidácie, mierne nasládle, menej sýtené, nižšia piteľnosť
Bobor Tatranský 14°(England Pale Ale, 5.8% alk.) príjemný ejl s jemne zemitými tónmi v chuti aj vo vôni, jemne karamel, vyrovnané, piteľnosť dobrá, v štýle.
Tmavák 13° (tmavý ležiak, 5.6% alk.) ľahšie telo, ľahšie ovocné tóny, suchšie, mierne opečený toast, smeruje skôr k dry stoutu ako k tmavému ležiaku.
Nakladaný utopenec (90g - 2.90€) základný nálev primerane kyslý, ale špekáčik viac pikantý po paprikovej paste, až pálivé, nevyrovnané, aj tu platí pravidlo, menej býva niekedy viac, zaujímavé servírovanie 3/5.
Nakladaný hermelín (120g - 4.90€) dobre odležaný syr, až na hrane, čo mi vôbec neprekáža, skôr to vítam, problémom je skôr pikantná papriková/chilli pasta ktorou je hermelín naplnený, štiplavosť je veľmi výrazná, až tak, že prekrýva chuť hermelínu. Plusom je servírovanie. 2.5/5
Netradične som ochutnal aj Flank steak wrap (420g - 8.20€) na rezance nakrájaný flank s šalátom a cherry paradajkami, len bez pikantnej omáčky (našťastie pri objednávke jedál som to spomenul že si neprosím túto ingredienciu) zabalený v pšeničnej placke s prílohou hranokčekov z batátových zemiakov. Mäso upravené na medium, dobré prepojenie chutí so šalátom a drezingom, také rýchle občerstvenie, 4/5.
"Kapurkova" na výčape - Ríbezláčik (witbier s ríbezľami, 12°, 4.7% alk, 0.4l - 2.20€) ľahká ovocná aróma po rýbezliach, svieže. Zahmlená ružovo-mahagónová farba tekutiny, stredne vysoká pena, rýchlejšie opadla. V chuti svieža ovocná stopa, jemne kyslasté po pšenici, telo ľahšie, stredne, až mierne vyššie sýtené, ľahké a osviežujúce pitie. (7, 3, 2, 14, 2.5, 2.5, 6) 37 -74 - 7.4/10
Adresa: Reštauračný minipivovar Tatras, Námestie svätého Egídia 60, Poprad, SK
Otvorené:
Po - Ne: 08.00 - 22.00
Hodnotenie podniku (1 - 5) : 4.4
Prostredie, poloha : 4.5
Sortiment a kvalita piva : 4.5
Jedlo : 4
Obsluha : 4
Čistota : 4.5
WC : 5
Platba: hotovosť, platobná karta
Pozn. : ako hodnotím pivo: 1. Aróma (1 - 10b.), 2. Farba (1 - 3b.), 3. Pena (1 - 3b.), 4. Chuť (1 - 20b.), 5. Horkosť (1 - 3b.), 6. Pocit v ústach (1 - 3b.), 7. Celkový dojem (1 - 8b.)