Z päťdesiatich druhov kávy sa obchoduje len so štyrmi

Možno patríte k tým, ktorí rozoznávajú iba dva druhy kávy: zalievanú a „nesku“. Viete, že náš každodenný nápoj z čierneho kontinentu obsahuje kofeín, škodí na srdce a sú z neho žlté zuby. Reklama vás presviedča, že na vôňu kávy môžete „uloviť“ aj manžela. Faktom je, že pre mnohých má napríklad prvá ranná káva naozaj čarovnú moc. A podľa posledných výskumov jej pitie nemusí byť vraj také škodlivé. Práve naopak.
Pravda je taká, že so všetkými druhmi kávy sa ako bežní spotrebitelia vo svojom živote nestretneme. Existuje ich totiž okolo päťdesiat a podľa iných zdrojov dokonca až sto. Obchoduje sa však len so štyrmi druhmi: Coffea arabica, Coffea canephora-robusta, Coffea exelsa, Coffea liberica. V našej obchodnej sieti sa môžeme stretnúť s dvoma druhmi, s arabikou a robustou. Aká však má byť kvalitná káva?
Káva podľa noriem
Ako nás informoval MVDr. Martin Chudý zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, pražená káva sa už nerozdeľuje na triedy kvality - tak ako to bolo v minulosti podľa technickej normy STN 58 13 30. Musí však spĺňať požiadavky na kvalitu podľa 24. hlavy tretej časti Potravinového kódexu Slovenskej republiky.
Znamená to, že:
- zrná musia byť hnedé a rovnomerne vyfarbené aj vnútri,
- vodný extrakt v sušine má mať najmenej 22 %,
- vlhkosť má byť najviac 5 %,
- množstvo kofeínu v sušine má tvoriť najmenej 0,6 %,
- množstvo prepražených kávových zŕn, čiernych zŕn alebo svetlých zŕn, ktoré sa po rozlomení nevyznačujú typickou kávovou vôňou a chuťou najviac má byť 2,4 %,
- množstvo polámaných alebo inak poškodených zŕn môže byť najviac 10 %.
Pražená dekofeínovaná káva musí spĺňať tiež uvedené požiadavky, no musí mať:
- vodný extrakt v sušine najmenej 19 %,
- množstvo kofeínu v sušine najviac 0,1 %,
- množstvo polámaných alebo inak poškodených zŕn najviac 12 %