Piatok 26.4.2024   oslavuje Jaroslava zajtra pozýva na pivo Jaroslav

6984 podnikov 

Diskusia k článku

http://www.kamnapivo.sk/webtron/ako-spravne-capovat-sudove-pivo.html?comments

Patrik
Nápojova hadica
Zdravím otázka mino tému bolo by vhodné umiestniť keg do pivnice (cca10 stupňov) a napojovu hadicu a pipu vyviesť na terasu kolmo hore cca 2,5 m. Zhoršila by sa kvalita piva? Tlakovane by to bolo CO2. Ďakujem
21.6.2021, 21:14, Štefanik
Prostredny_hrot
junior member
členom od 18.7.2014
1 komentárov
0 podnikov
0 fotiek
capovanie
nalepsi ale aj nadrazsi je samozrejme biogon. Doma z nim capujem aj mesiac, sud aj vedenie mam chladene a nikdy som nemal problem.
V noci by mohol byt bigon aj CO2 kludne pusteny, v sude by mal byt aj tak konstantny tlak zavisiaci od druhu piva. Ale sud treba odrazat z hlavne dovodu infekcie ktoru mozte dostat z pipy.
31.7.2014, 15:07
pavel
kazde pivo je sytene v pivovare z viacerych dovodov,pivo sa z plynom poji minimalne.ak capujete pivo tri dni radsej predavajte flasky.idealny je akykolvek dusikovy plyn.cena plynu a najom je vsak vysoky,preto je rozumne mat svoje bomby a neplatit najom.
3.9.2012, 23:05
anton krupa
capujem keg 3 dni ked mam v kegu asi 15 piv zacne sa kazit je to tim dlhym capovanim
10.7.2012, 10:59, velky krtis
dusan
Ako zabrániť bublinkam.
Ja prevádzkujem hostinec. Čapoval som pivo vzduchom 9 rokov. Vyskúšal som čapovať s CO2. Tlak mám nastavený na regulačnom ventile 2,8-3atm. Na noc zatváram tlak na prístupe do kegu. Pri čapovaní mám škrtiací ventil na výčapnom zariadení otvorený naplno. Čapujem do stredu pohára nie po skle. Čapovanie piva je pomalšie /treba čakať za pivom/, ale na chuti piva vôbec nerozoznať či je pivo čapované vzduchom alebo CO2.
Odkaz na môj hostinec:
http://www.kamnapivo.sk/pivodb/krajke_ost/43740/
5.11.2011, 08:11, Bunkovce
Karol
Ešte na jednu základnú vec treba dbať. Keg by pred narazením mal stáť 24 hodín nepohnutý.
23.4.2010, 14:14, Nové Zámky
miro
Re: Ľuboš
Veľa bubliniek v pive nie je od toho,že keg je pod tlakom celú noc,ale tým,že čašník nevie čapovať.Aj z takéhoto kegu sa dá načapovať dobré pivo keď má čašník prax.
26.3.2006, 23:48, LC
Ľuboš
Za navhodnejšie sa teraz považujú inertné plyny, čo je zmes oxidu uhličitého s dusíkom, používajú sa v rôznych pomeroch od 50:50 až po 80:20 (N2:CO2) podľa doporučenia pivovarov na dané pivo.

Ak ma pivo "strasne vela bubliniek" je to spôsobené väčšinou tým, že výčapník je lenivý a nechá kegy pod tlakom CO2 aj cez noc, keď sa nečapuje, alebo ma zle nastavený tlak. CO2 je pritom veľmi dobre v pive rozpustný a tak dochádza k takzvanému presýteniu piva, nadmernému obsahu bubliniek CO2, čo má negatívny dopad na pitnosť piva. Takto presýteného piva dokáže väčšina pivárov vypiť podstatne menej, pretože škrabe v hrdle a tzv. nadúva, čím si vlastne výčapníci škodia sami sebe a dobrovoľne si tak znižujú tržby :-)

"Zabranit vela bublinkam" sa teda dá požitím správneho tlaku, tým že sa nenechajú kegy pod tlakom CO2 aj cez noc alebo použitím inertných plynov, prípadne vzduchu ako hnacieho plynu (ten má však niektoré nevýhody, EU zakazuje kontaktu potravín a nápojov so vzdušným kyslíkom, keg sa musí vytočiť najneskôr za deň...)
24.3.2006, 14:30
marian
noa ale nepise sa nikde v celom clanku, ktory plyn je vlastne najvhodnejsi. Cim je sposobene ak ma pivo strasne vela bubliniek. Je to CO2, alebo aj ine plyny? Ak zabranit vela bublinkam v pive?
23.3.2006, 18:03, kosice
Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále