Mýty o pive
http://www.kamnapivo.sk/webtron/myty-o-pive.html
17. júl 2006, 08:20
Michal Wagner
Z piva rastie brucho
Takzvaný pivný pupok, presnejšie veľké brucho vznikajúce vraj ako dôsledok nadmernej konzumácie piva, je iba mýtom. Samotný "pivný mozoľ" u mužov v strednom veku nemá s pitím piva nič spoločné. Tvrdí to Zväz rakúskych pivovarov a poukazuje pritom na to, že polliter dobrého chmeľového moku má menej kalórií ako dva poháre ovocného jogurtu. "Ľudia dbajúci o svoju líniu sa preto nemusia obávať, že pitím piva priberú. Naopak v konzumovaní piva môžu objaviť mnohé zdravotné prednosti," uvádza sa vo vyhlásení pivovarov. Pivo však spôsobuje lepšie trávenie a muži si radi k pivu doprajú dobré, neraz však tučné jedlo. Spolu s nedostatkom pohybu si blahobytný výzor spôsobujú sami. Ale ak si dáte pohár piva po bicyklovej túre, či aspoň príjemnej prechádzke, urobíte svojmu telu dobre. Len si k tomu nedávajte čipsy či slaninový chlieb.
Žiadny voňavý chmeľ a jačmeň. Namiesto toho hnedé granule, ktoré vyzerajú ako hovienka

Stupňovitosť = percentuálny obsah alkoholu

Kyslé a zásadité pivá
Nie je možné vyrobiť zásadité pivo, chémia je v tomto neúprosná. Pravdou je, že sú kyslé, avšak s rozličnou úrovňou pH. Chuťový vnem po napití u tzv. europív je, že sa tieto pivá javia ako kyslé – ich pH je v rozpätí 4,2 až 4,3. Oproti tomu Pilsner Urquell má pH 4,6, čo v kombinácii s vysokým obsahom horkých látok vyvoláva dojem zásaditej chuti
Umelé náhrady
Z hľadiska obsahu tzv. cudzorodých látok a chemických rezíduí, ktorými nás ohrozuje znečistené životné prostredie, patrí pivo k najzdravším nápojom. Výroba piva predstavuje v mnohých smeroch vlastne dekontaminačnú technológiu, ktorej výsledkom je skutočnosť, že hotový výrobok obsahuje menej škodlivých látok, než použité suroviny vrátane vody!
V čom je rozdiel medzi svetlým a tmavým pivom?

17.7.2006 08:20 | Michal Wagner