Piatok 26.4.2024   oslavuje Jaroslava zajtra pozýva na pivo Jaroslav

6984 podnikov 

Tretí ročník Jedon slad a jedon chmel je za nami - 2023

http://www.kamnapivo.sk/webtron/treti-rocnik-jedon-slad-jedon-chmel-je-za-nami-2023.html

5. jún 2023, 10:30
bobo
Tretí ročník Jedon slad a jedon chmel je za nami - 2023

Keď v roku 2020 po mojom rozhodnutí ukončiť organizovanie medzinárodnej súťaže doma varených pív Biela vrana (bola ešte šanca, že to "uchytia" domáci) ma oslovil Paťo, aka Opitý vlk s myšlienkou usporiadať pokračovania tejto súťaže v Novej Bani, tak som mu navrhol, nech skôr zrealizuje svoje predstavy na domácej pôde, že mu s tým pomôžem (ale aj iste iní), tak priebeh nabral rýchly spád. Už za pár mesiacov zorganizoval prvý ročník súťaže (5. júna 2021) s veľmi netradičným, ale zaujimavým obsahom, totiž navrhol súťažnú kategóriu pre doma uvarené pivá len zo základných surovín, teda z jedného sladu a jedného chmeľu (samozrejme vody a kvasiniek :) ), presnejšie SMaSH, s príznačným názvom Jedon slad a jedon slad

 

 

V uplynulú sobotu (3. júna) sa uskutočnil tretí ročník stretnutia domácich sládkov doma vareného piva, po prvých dvoch edíciách zmenilo miesto, súťaž, hodnotenie pív a stretnutie sa udialo v rekreačnom zariadení Hrabiny - Nová Baňa.

 

Tak, ako po minulý rok, tak aj v tomto roku hodnotenie súťažných pív bolo posudzované podľa systému Beer Judge Certification Program (BJCP). Súťaž mala vyhlásené dve kategórie:

A. "Pivo z jedného sladu a jedného chmeľu, kvasinky, voľný štýl"
B. "Pivo z jedného sladu a jedného chmeľu, kvasinky, voľný štýl s jednou pridanou surovinou". 

 

V treťom ročníku súťaže bolo celkom prihlásených 42 súťažných vzoriek piva zo Slovenska a Čiech, ktoré posudzovali, hodnotili skúsení degustátori v troch komisiách, Šárka Měrková, Dano Kružliak, Stano Rejchrt / Roman Holoubek, Tomáš Rumanovský, Peter Bognár a Michaela Némethová, Petr Měrka, Imrich Nogell. Hodnotenie pív a organizácia súťaže bola na vysokej úrovni, všetko prebiehalo štandardne a hlavne v priateľskej atmosfére. 

  

 

Ocenenia získali: 

Kategória A:
1. miesto -  Jozef Mesároš - Red Egle - Red IPA
2. miesto - neudelené
3. miesto - neudelené
 
 
Kategória B:
1.miesto - Daniel Harakaľ - Haze Nectaron IPA - Hazy IPA
2.miesto - Marián Ďurčo -  Nectaron - AIPA
3.miesto - Branislav Olšák - Wheat With GrePh - American Wheat Beer
 

 

Ako najlepšie pivo súťaže, Best Of ShowBOS komisia v zložení Michaela Némethová, Imrich Nógell a Peter Bognár vyhodnotila Red Eagle -  Red IPA od Jozefa Mesároša.

 

 

 

Akcia sa konala v areáli Hrabiny za krásneho počasia, ktoré vyhovovalo aj prítomným domovaričom, ktorí prišli aj s rodinami. Celé stretnutie sa konalo v praiteľskej atmosfére, debatách kto aké pivá navaril, čo plánuje navariť, ako čo najlepšie využiť suroviny, vzájomné ochutnávky doma varených pív, ...

Na občerstvenie sa podával divinový guláš, kofola, ale aj čapované pivo Dog Fusion (Premium Pale Lager, aj ako kalibračná vzorka pre zladenie hodnotenia súťažných pív), uvarený v spolupráci Opitý Vlk a Besný Pes v pivovare Prvý Zvolenský Pivovar Vŕšky a Paťom (Opitý Vlk) doma uvarený pivný špeciál Green Pepper of Venus (v štýle SMaSH APA s pridaným zeleným korením).   

 

Niekoľko mojich postrehov

Ako som spomenul, organizačne bola akcia pripravená bezchybne, všetko "bežalo" ako má, anonymita vzoriek zachovaná, dostatočný čas na hodnotenie vzoriek a ich zápis, priestory boli vyhovujúce, starostlivosť o hodnotiteľov príkladná. V rozhovoroch zaznel aj názor, že bolo prihlásených málo súťažných vzoriek, čo je aj pravdou, ale to nie je merítkom úspešnej súťaže. Skôr by som skonštatoval z pohľadu hodnotiteľa/organizátora, že najdôležitejším je ododvzdanie objektívnych hodnotení súťažných vzoriek. Nedostatky sa objavili hlavne na strane súťažiacich v neúplne a nedostatočne vyplnených formulároch, ktoré organizátor vyžaduje, teda presným popisom použitých surovín a v neposlednom rade aj nie vhodnom zaradení štýlu.

Pri hodnotení vzoriek v našej degustačnej skupine sme okrem klasických chýb, ako je oxidácia, použitie starých zvetraných chmeľov, nedostatočne vitálných kvasiniek, zaznamenali aj výrazný nárast pív (čo v minulosti nebolo, ak tak jedna dve vzorky z cca 50-tich) s bakteriálnou infekciou (až 3 vzorky z cca 15-tich), kde sme museli takéto pivo oceniť povestnou "13". Takže, problémom nie je ani tak v počte súťažných vzoriek, ale v poklese ich kvality, čo je iste pre samotných domovaričov na zamyslenie, prečo to tak je. Je to v ostatnej dobe, resp. v ostatných troch súťažiach, ktoré som navštívil a hodnotil súťažné pivá (aj pri remeselných) dosť častý neblahý jav.

Taktiež som si predstavoval, že po uplynulých dvoch úspešných ročníkoch tejto súťaže príde na stretnutie viacero domovaričov osobne, nie nebolo ich málo, ale predsa na Slovensku nie je až tak veľa súťaží, aby sa nejako na túto akciu vedeli dostať, keď napríklad u západných susedov ich stretávam v hojnom počte, neobstojí ani tvrdenie, že je to ďaleko (však je to v strede Slovenska), svojou prítomnosťou by tak podporili túto ojedinelú súťaž. Na záver, uvariť dobré a bezchybné pivo z jedného sladu a jedného chmeľu (SMaSH) je umenie, nie je to vôbec ľahké, každý "chybný krok" sa tu prejavý výraznejšie ako pri iných, možno zložitejších pivách, preto je to výzva pre každého, kto chce ozaj vedieť ako to s tým domácim varením pív zamýšľa, či mu stačí potľapkávanie kamošov, ktorí vypijú bárs čo :).  

 

 

 
Dúfam, že o rok sa znovu stretneme vo väčšom počte a s ešte lepšími pivami! 
 
 
Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále