Nedeľa 21.4.2019   oslavuje Ervín zajtra pozýva na pivo Slavomír

6930 podnikov 

Pivovarníkom horúce leto vyhovuje

http://www.kamnapivo.sk/webtron/pivovarnici-dobre-leto.html

7. júl 2005, 23:30
Ján Faix
Pivovarníkom horúce leto vyhovujePivovarníci očakávajú, že tento rok sa spotreba piva znovu dostane na úroveň spred dvoch rokov. Prispeje k tomu pekné počasie i zahraniční turisti, ktorí húfne navštevujú slovenskú metropolu práve v letných mesiacoch. Ak sa krčmy v centrách miest plnia pivármi, majitelia podnikov na perifériách rast dopytu neočakávajú. Ich zákazníci si vychutnávajú pivo skôr pri vode.

Bratislavské pivárne bývajú obsadené najmä večer, no prázdne nie sú ani cez deň. S príchodom leta sa naplnili hlavne smädnými turistami. "Možno ich k nám láka práve cena piva," hovorí manažér pivárne Grémium v centre mesta. Podľa združenia výrobcov piva sú slovenské ceny najnižšie v celej Európskej únii, napriek tomu, že reštaurácie v centre Bratislavy jeho cenu v lete zdvihli nad 40 korún za polliter.

"V lete pije pivo skoro každý," tvrdí vedúci z Grémia. "Spolu s kofolou sa ho vypije oveľa viac ako v zime. Najmä na úkor tvrdého alkoholu. Oproti minulým rokom sme sa stretli s väčším náporom turistov," dodáva.

Spotrebu piva a množstvo zákazníkov v podniku predurčuje jeho poloha. Pivárne na okraji mesta zívajú prázdnotou, malé podniky pri vode sú preplnené. V Plzenskom dvore na Cintorínskej ulici, ktorá je mimo turistami navštevovaného centra, predaj piva stagnuje. "Určite ho ľudia u nás nevypijú v lete viac. Radšej si posedia pri jazere. Pre nevýhodnú polohu sa tu neobjavia ani turisti," hovorí pracovník krčmy. Naopak, pri bratislavskom jazere Kuchajda každoročne s príchodom leta otvoria päť krčiem, okolo ktorých sedia ľudia v rôznom veku až do neskorého večera.

Pivovarníci sú vďaka turistom väčší optimisti ako v minulých rokoch. "Očakávame, že tento rok sa zvýši spotreba piva na celom Slovensku. Počasie ovplyvňuje odbyt piva približne o päť percent, najmä od júna do augusta," povedal výkonný riaditeľ združenia výrobcov piva Roman Šusták. Pivovary sú na avizovaný nárast pripravení. "Kapacitne, šírkou a kvalitou sortimentu zvýšenú spotrebu zvládneme," dodáva Šusták.

Výroba slovenských pivovarov vytrvalo klesala od augusta 2003, keď priemerne o dve tretiny vzrástla spotrebná daň na pivo. Deväť slovenských pivovarov vlani vyrobilo 4,2 milióna hektolitrov piva, o 300-tisíc menej ako v roku 2003.
Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále