Paolo Lanzarotti o pive na Slovensku
Pri príležitosti vyhlásenia výsledkov súťaže Majster barman Pilsner Urquell sa nám naskytla príležitosť porozprávať sa s nových generálnym riaditeľom spoločnosti Pivovary Topvar, a. s. veľmi charizmatickým Paolom Lanzarottim.
[KNP.sk]: Pan Lanzarotti, veľmi nás teší, toto sa nestáva každý deň, je to pre nás veľmi špeciálna príležitosť. Zaujíma nás všetko o pive a s pivom spojené a radi by sme sa Vás spýtali na pár otázok.
[PL]: Samozrejme. V prvom rade by som rád povedal, že by nemalo byť nič špeciálne, že sa rozprávate s nami, že sa rozprávate so mnou. Našou prácou je vyrábať skvelé pivo a trh potrebuje výbornú značku. Práve preto sa radi rozprávame s ľudmi, ktorí s nami zdieľajú vášeň pre pivo. Takže, ak je toto špeciálou príležitosťou, robme to časťejšie.
[KNP.sk]: To by sme ocenili.
[PL]: V poriadku.
Paolo Lanzarotti - generálny riaditeľ spoločnosti Pivovary Topvar, a. s.
[KNP.sk]: Takže úvodom by sme sa radi opýtali, čo Vás priviedlo na Slovensko, čo ste o ňom vedeli pred tým, ako ste sa stali generálnym riaditeľom spoločnosti Pivovary Topvar, a. s. a ako sa Vám tu páči. Možno príliš otázok v jednej.
[PL]: SAB Miller je medzinárodná spoločnosť a naskytla sa mi príležitosť prísť na Slovensko pomôcť posunúť vpred pivovarnícky biznis a tak som túto príležitosť využil. Pred tým, ako som sem prišiel, zastával som pozíciu riaditeľa pre obchod a distribúciu v sesterskej spoločnosti v Taliansku, s názvom Birra Peroni. Už som tam bol skoro 3 roky a tu sa naskytla príležitosť. Na Slovensku som už 3 mesiace. No a ako sa mi páči Slovensko? Z toho, čo som mal doposiaľ možnosť vidieť , myslím, že tu budeme spokojní. Moja rodina tu zatiaľ nie je, prídu nasledujúci týždeň. Budeme bývať v Bratislave. Myslíme si, že Bratislava je prekrásne miesto, je to pekné mesto pre život, je zelené, nie je tu príliš rušná doprava a ľudia si tu pivo dokážu vychutnať. Myslím si, že ľudia sú tu skvelí, veľmi priateľský. Myslím, že to bude výborné miesto. Tiež obchodné príležitosti sú tu skvelé, takže sa tešíme na nasledujúce úspešné roky.
[KNP.sk]: Keď sa pozriete do minulosti, čo si myslíte o zlúčení 2 pivovarníckych spoločností, Topvar vstúpil do skupiny SAB Miller pred pár rokmi (2006, pozn. redakcie), bol to dobrý krok a čo vám to prinieslo?
[PL]: Áno, myslím si, že to bol veľmi dobrý krok vpred pre SAB, v prvom rade s pivovarom na tejto strane Slovenska, keď máme jeden na západe a jeden na východe. No čo je dôležitejšie, získali sme skvelú značku, výborné produkty a skvelú skupinu ľudí, ktorá sa k nám pridala. Takže, či to bol dobrý krok? Určite. A našou úlohou je zaistiť, že títo ľudia, značka a pivovar sa posunú vpred v rámci celého systému Pivovarov Topvar a pomôžu skupine na Slovensku.
[KNP.sk]: Trh na Slovensku je relatívne stabilný prípadne mierne klesá. Čo si myslíte, že s tým viete urobiť, či už vy osobne, alebo spolu s SAB.
[PL]: Je pre mňa tažké hovoriť o trhu pokiaľ klesá. No trh je na Slovensku stabilný a aj keď mierne klesá, je to stále živý trh. Konzumenti piva však stále hľadajú výborné značky. Keď budeme svoju prácu robiť dobre, predáme viac piva.
[KNP.sk]: Čo si myslíte o lokálnych pivovaroch na trhu, pravdepodobne poznáte hlavne veľkých hráčov, no poznáte napríklad nejaké minipivovary?
[PL]: Áno, stretol som sa už s jedným či dvomi. Samozrejme, zatiaľ nie so všetkými, takže nie všetky poznám. Ale všeobecne si myslím, že konkurencia je dobrá. Veď čím viac pivovarov je na trhu, tým viac možností má zákazník a tým lepší je aj trh. Takže je to dobré.
[KNP.sk]: Teraz jedna zložitejšia otázka.
[PL]: Tak to by ste sa ju nemali ani pýtať.
[KNP.sk]: Keď porovnáte pivo v Taliansku a na Slovensku, ako to cítite?
[PL]: Nuž, obe krajiny produkujú výborné pivo. V skupine SABMiller organizujeme pravidelne profesionálne degustácie, kde sa pivá z oboch krajín, Topvar a Šariš zo Slovenska rovnako aj Peroni a Nastro Azzurro z Talianska umiestňujú v lepšej polovici. Takže jednoznačne robíme dobré pivo. Žil som v Taliansku 3 roky a osobne mám rád talianske pivo. No musím povedať, že obe pivá, Šariš aj Topvar, či už v svetlej či tmavej podobe, čo mimochodom v Taliansku nemáme, sú veľmi dobré. Pred pár týždňami som šiel do Talianska a zobral pár bedničiek Šarišu a Topvaru, svetlého aj tmavého a moja rodina ho všetko do jedného vypila. Takže dobré pivo je dobré pivo, nezáleží na tom, kde sa vyrába.
[KNP.sk]: Takže to bol taký Váš malý osobný úspech. Nie sme si istí, či ste už mali možnosť vidieť víťaza súťaže v čapovaní piva Pilsner Urquell pri práci. Viete to zhodnotiť?
[PL]: Pán Gavalier... Nie, zatiaľ som ho pri práci nevidel, ale pri našom rozhovore pred chvíľou sledoval barmana ako čapuje pivo a rozprával mi, čo robí dobre a čo zle. A všetko čo povedal bola úplná pravda. Prvý krát som videl všetkých kandidátov na titul Majster Barman Pilsner Urquell, no po troch-štyroch minútach viem povedať, že pán Gavalier jednoznačne pivu rozumie. A pridanou hodnotou tohto typu programu pre nás je práve možnosť stretnúť sa a rozprávať s ľudmi, ktorí pivu rozumejú, ktorí majú radi našu značku a navyše s nami zdieľajú vášeň pre catering. To je tiež dôvod, prečo je vaša práca taká dôležitá. Ukázať zákazníkovi cestu, kde dostanú skvelé pivo, dobre načapované je dobré pre zákazníka, producentov piva a tiež pre trh. Takže prosím pokračujte v tom, čo robíte.
[KNP.sk]: Pán Lanzarotti, ďakujeme veľmi pekne za rozhovor.
[PL]: Ja ďakujem.