Heineken v Hurbanove je "zelený"
http://www.kamnapivo.sk/webtron/heineken-v-hurbanove-je-zeleny.html
22. marec 2014, 06:00
TSHSZelená elektráreň – aj tak sa dá nazvať pivovar v Hurbanove. Okrem piva totiž ročne vyprodukuje aj pol milióna kWh elektrickej energie, čo predstavuje ročnú spotrebu pre zhruba 150 slovenských domácností. A to vďaka vlastnej čističke odpadových vôd, ktorá umožňuje vyrábať elektrinu z bioplynu tvoriaceho sa počas procesu čistenia. Práve na prepojenie vody a energie je zameraný 22. marec - tohtoročný Svetový deň vody.
„Vďaka čističke ročne vyprodukujeme takmer 500-tisíc kilowatthodín zelenej elektrickej energie, čo je dvakrát toľko, ako za rok spotrebuje naša administratívna budova v pivovare,“ uviedla Hana Šimková, manažérka korporátnych vzťahov HEINEKEN Slovensko.
Zároveň vďaka ďalšiemu ekologickému projektu zameranému na vodu dokáže pivovar ročne ušetriť viac ako 35 000 m3 vody, čo je zhruba ročná spotreba vody 250 slovenských domácností. „Reverznou osmózou upravujeme vodu, z ktorej varíme naše pivo. Pri tomto procese zároveň vzniká koncentrovaná tvrdá voda, ktorá bola v minulosti vypúšťaná do kanála. Vďaka spomínanému projektu vieme túto vodu opätovne využiť v sladovni pri namáčaní jačmeňa,“ vysvetľuje Peter Barta, vedúci technického úseku pivovaru Hurbanovo. Oba ekologické projekty predstavovali investíciu 3,3 milióna eur z vlastných zdrojov.
K ekologickému, nielen ekonomickému mysleniu sa HEINEKEN snaží viesť svojich zamestnancov aj tým, že splnenie stanovených ekologických cieľov je zohľadňované v ich odmeňovaní.
Svetový deň vody
Svetový deň vody sa v roku 2014 nesie v znamení hesla: Voda a energia. OSN zvolila túto tému, aby zvýšila povedomie o vzájomných väzbách medzi nimi a upriamila pozornosť aj na lepšie využívanie vody v zelenej ekonomike.
Aj keď má Slovensko bohaté zásoby vody a jej spotreba za posledných 14 rokov klesla takmer o 60% (z 425,2 litra/obyvateľa/deň v roku 1990 na 177,86 litrov v roku 2012), podľa odborníkov to nie je dôvod na poľavenie v ekologických aktivitách. Dôležité je práve bojovať proti znečisťovaniu vody.
„Znečisťovanie je veľký problém. Voda sa dá vyčistiť maximálne na 95 percent. Navyše pribúdajú také druhy znečistenia, ktoré sa v minulosti nevyskytovali. Ak si chceme zachovať zdroje pitnej vody, ekologické správanie sa je nevyhnutnosť,“ upozorňuje profesor Jozef Kriš z Katedry zdravotného a environmentálneho inžinierstva Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.
„Vďaka čističke ročne vyprodukujeme takmer 500-tisíc kilowatthodín zelenej elektrickej energie, čo je dvakrát toľko, ako za rok spotrebuje naša administratívna budova v pivovare,“ uviedla Hana Šimková, manažérka korporátnych vzťahov HEINEKEN Slovensko.
Zároveň vďaka ďalšiemu ekologickému projektu zameranému na vodu dokáže pivovar ročne ušetriť viac ako 35 000 m3 vody, čo je zhruba ročná spotreba vody 250 slovenských domácností. „Reverznou osmózou upravujeme vodu, z ktorej varíme naše pivo. Pri tomto procese zároveň vzniká koncentrovaná tvrdá voda, ktorá bola v minulosti vypúšťaná do kanála. Vďaka spomínanému projektu vieme túto vodu opätovne využiť v sladovni pri namáčaní jačmeňa,“ vysvetľuje Peter Barta, vedúci technického úseku pivovaru Hurbanovo. Oba ekologické projekty predstavovali investíciu 3,3 milióna eur z vlastných zdrojov.
K ekologickému, nielen ekonomickému mysleniu sa HEINEKEN snaží viesť svojich zamestnancov aj tým, že splnenie stanovených ekologických cieľov je zohľadňované v ich odmeňovaní.
Svetový deň vody
Svetový deň vody sa v roku 2014 nesie v znamení hesla: Voda a energia. OSN zvolila túto tému, aby zvýšila povedomie o vzájomných väzbách medzi nimi a upriamila pozornosť aj na lepšie využívanie vody v zelenej ekonomike.
Aj keď má Slovensko bohaté zásoby vody a jej spotreba za posledných 14 rokov klesla takmer o 60% (z 425,2 litra/obyvateľa/deň v roku 1990 na 177,86 litrov v roku 2012), podľa odborníkov to nie je dôvod na poľavenie v ekologických aktivitách. Dôležité je práve bojovať proti znečisťovaniu vody.
„Znečisťovanie je veľký problém. Voda sa dá vyčistiť maximálne na 95 percent. Navyše pribúdajú také druhy znečistenia, ktoré sa v minulosti nevyskytovali. Ak si chceme zachovať zdroje pitnej vody, ekologické správanie sa je nevyhnutnosť,“ upozorňuje profesor Jozef Kriš z Katedry zdravotného a environmentálneho inžinierstva Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.
22.3.2014 06:00 | TSHS
[Zdroj: Tlačová správa Heineken Slovensko]