Piatok 26.4.2024   oslavuje Jaroslava zajtra pozýva na pivo Jaroslav

6984 podnikov 

Môj adventný pivný denník 2016 - 13

http://www.kamnapivo.sk/webtron/moj-adventny-pivny-dennik-2016-13.html

8. december 2016, 15:15
bobo wbm
Môj adventný pivný denník 2016 - 13

Včera ma zratila technika (niečo s kartou v mt), tak aspoň dnes niekoľko dojmov, zistení  z dvoch košických podnikov s malými pivovarmi.  V pondelok som navštívil Pivovar Golem, kde som bol zvedavý hlavne na novinku ktorú spolu "uvarili" štyri košické pivovary.  

 

 

 

Na prvé som skočil do Pivovaru Hostinec skúsiť jednu z troch ostatných noviniek, ležiak Bavorák,  

 

 

... uvarené v štýle mníchovského ležiaka (13°, 5,6%), hustá biela pena, tvorí krúžky, vo vôni jemná, skoro nebadateľná chmeľová aróma so stopou po bylinách, jantárová farba, stredne plné telo s mierným sýtením, v chuti jemne sladový základ, mierne chlebnaté s postupným prejavom trávnatej horkosti, jemný dojazd zemitých tónov. Veľmi hladké pitie, dobre zvládnuté v štýle, fajn pivo! Dnes za 83/100

 

Na jedno sa nechodí, tak pán výčapný ma nalákal na jedno z posledných pohárov ejlu vareného z jedného sladu a jedného chmeľu (novozélandský) s názvom Waimea (11°, 4,85% alk.)...

  

 

 

... neoľutoval som, veľmi dobré a hladko pitelné, pred dvoma, troma týždňami, keď som ho koštol bolo celkom fajn, ale viac drsné. Tentoraz pekne vyrovnané, zaokrúhlené, mňam. Biela hustejšia pena, svetlojantárová, až zlatistá farba, jemná citrusová horkosť s trochou živičných tónov, telo stredne plné, niečo viac sýtené. Podľa mňa tých 79/100 si zaslúži.

 

 

 

Hlavným motívom návštevy podniku Luxor Brewhouse v ktorom sídli aj pivovar Šemrák bol vyššie spomenutý projekt štyroch pivovarov - Cassovian Imperial stout. Najprv som si koštol z ponúkanej novinky s názvom Ipalux (13°)

 

 

... podľa výrobcu uvarené v štýle IPA, musím však oponovať, snaha a zámer tu možno boli, ale výsledok má ďaleko od tohto štýlu, sorry, ale toto IPA nie je, aj keď sa technologicky a surovinovo možno aj tak postupovalo. Druhým dychom však musím skonštatovať, že sa jedná o veľmi dobre pitelné pivo, vo vôni veľmi jemná kvetinovo-pikantná stopa, ale fakt veľmi jemne s náznakom zeleniny, vyššia pena skoro smotanovej štruktúry, trvácna, tvorí krúžky. V chuti sladový základ s tónmi karamelu mierne "narúša" korenistosť, horkosť, ktorá sa postupne rozvíja a silnie, chvostík je mierne trávnatý s dlhým dojazdom. Tak, ako som na začiatku spomenul ide o veľmi dobré pivo, ktoré bude mať iste úspech u štamgastov, len nie je to IPA, skôr dobre a jemne nachmelené pale ale. Tak aj ho hodnotím, nie je až tak dôležiné zaradenie (aj keď stanovuje určité hodnoty, pravidlá), ale či je dané pivo zvládnuté na aký účel bolo stvorené, toto je na pitie :), takže cez moje výhrady mu dávam dnes 65/100

 

K vyššie spomínanému pivu som si objednal na zahryznutie vysmážané cibuľové krúžky, neboli chrumkavé, ale boli dobré, aj oba dipy, ktoré boli ako príloha. Príprava na "hlavné" pivo večera pokračovala objednaním pšeničného piva Weizen Lux (11°)...

 

 

... krásna vysoká snehobiela, priam krémovej štruktúry pena, pekne krúžkovala. Tekutina skoro číra svetlo zlatistej farby. Vo vôni nádherná banánová aróma so štipkou klinčekov, to isté v chuti s trochou šteklenia na končeku jazyka, veľmi dobre zladené. Telo mierne plné, sýtenosť vyššia. Svieže pitie. Taký fajný "bavorský krystal pšeničák" :) , v štýle, v chuti, v... no preoste dnes mu dávam 83/100.

 

  

 

Z vianočnej ponuky jedál som si na doporučenie obsluhujúcej slečny zvolil vianočnú kapustnicu a potom som si konečne objednal Cassovian Imperial Stout (21°, viac ako 8% alk.). Opakovať sa môžem, ale podstatné o tomto špeciáli som písal už v pondelok. Predsa niekoľko doplňujúcich poznámok. V prvom rade mal primeranejšiu, či vhodnejšiu teplotu čapovania (12°C) a tak sa jeho potenciál viac prejavil (v Goleme 8°C), viac vo vôni sa otvorili stopy po sušenom ovocí, slivke, hrozienkách, jemne, ale veľmi jemne sa objavila aj kávovinová stopa. To isté v chuti, otvorené chute horkej čokolády, hladké pitie, nič nenarúša jeho "spúšťanie" sa dole hrdlom :), vyrovnané. Pekný olejový efekt, umne ukrytý alkohol. Znovu konštatujem, že je prudko pitelné aj cez vysoké plato. Vynikajúca práca všetkých zainteresovaných, ale hlavne autora receptúry a PÁNA brewera Drahoša Horváta! takže dnes je to asi jedno z najvyšších tohtoročných ocenení 92/100. Pozn.: mne sa javí, podľa zistení ako Imperial stout (nie RIS).  

  

Na záver som si vymyslel wafle, nie tak ako ich majú uvedené v jedálnom lístku s jahodami a šľahačkou, ale len tak s čokoládou, boli by fajn,... ale to už som veľmi milej, ochotnej, šikovnej, ústretovej a komunikatívnej slečne, ktorá ma obsluhovala už povedal.  Nie často sa s takouto obsluhou stretám v naších, ale aj zahraničných podnikoch stretám, zachránila tak záver môjho pohľadu :). 

 

 

Takže, fajn večer, fajn pivká, fajn pohodová vianočná atmosféra, ...

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále